Εμβολιασμός: «Ο κόσμος στη Σάμο είναι διστακτικός»

Εμβολιασμός: «Ο κόσμος στη Σάμο είναι διστακτικός»

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο κλειστό γυμναστήριο στο Βαθύ όλα ήταν έτοιμα για την επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία». Ο χώρος είχε μετατραπεί από τον Δήμο Ανατολικής Σάμου σε ένα εμβολιαστικό κέντρο με αρκετές γραμμές όπου, σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό, από τις 5 έως τις 9/6 θα πραγματοποιούνταν 4.300 εμβολιασμοί με το μονοδοσικό εμβόλιο Johnson & Johnson, σε μια προσπάθεια επιτάχυνσης του προγράμματος, παράλληλα με τους εμβολιασμούς που εξελίσσονται στις υπόλοιπες γραμμές του νησιού. 

Δυστυχώς όταν άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού η συμμετοχή υπήρξε απογοητευτική. Κλείστηκαν μόλις 110 ραντεβού με αποτέλεσμα η πλατφόρμα να «κλειδώσει» και το πρόγραμμα μαζικού εμβολιασμού να «παγώσει» μέχρι νεωτέρας. Η Σάμος βρίσκεται στις χαμηλότερες θέσεις πανελληνίως σε ποσοστό εμβολιασμένων. «Ο κόσμος είναι διστακτικός», μας λέει ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου, Γιώργος Στάντζος. «Ισως το γεγονός ότι γενικά είχαμε λίγα κρούσματα και πολύ λίγους θανάτους να έχει δημιουργήσει εφησυχασμό. Από την άλλη πλευρά όμως η στοχοποίηση της Σάμου δεν θα βοηθήσει. Το να λες στους κατοίκους “αν δεν εμβολιαστείτε θα πεινάσετε” θα φέρει το αντίθετο αποτέλεσμα. Επίσης, κάθε περιοχή και κάθε τοπική κοινωνία είναι διαφορετική, ενδεχομένως να χρειάζεται άλλη προσέγγιση», σημειώνει ο κ. Στάντζος.

«Η στενή σύνδεση του εμβολιασμού με τον τουρισμό είναι λάθος τακτική», υπογραμμίζει και ο Μάνος Βαλής, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων του νησιού. «Το εμβόλιο το κάνεις για να σώσεις τη ζωή σου και για να βοηθήσεις το κοινωνικό σύνολο, δεν το κάνεις για να έρθει ο τουρίστας». Ωστόσο επικρατεί ανησυχία για το τουριστικό προϊόν; «Για την ώρα δεν έχουμε ακυρώσεις», απαντάει ο κ. Βαλής. «Αλλά η Σάμος, επιδημιολογικά, είναι σε καλή κατάσταση. Αν αυτό αλλάξει, δεν ξέρουμε τι θα γίνει». Με μια κοινή επιστολή οι δύο δήμαρχοι του νησιού (Ανατολικής και Δυτικής Σάμου), Γιώργος Στάντζος και Αλέξανδρος Λυμπέρης, ζητούν από τον πρωθυπουργό να ξανανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού. «Ηταν βιαστική η κίνηση του υπουργείου Υγείας να την κλείσει», σημειώνει ο Γ. Στάντζος. «Οταν βλέπεις ότι υπάρχει πρόβλημα παρεμβαίνεις με όποιον τρόπο μπορείς για να το διορθώσεις. Πιστεύω ότι υπάρχει κενό στην ενημέρωση και λάθος επικοινωνιακή στρατηγική τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τη Σάμο. Το υπουργείο και η επιστημονική κοινότητα πρέπει να σκύψουν στο νησί, να μιλήσουν στον κόσμο. Και εμείς θα συνδράμουμε με όλες μας τις δυνάμεις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή