«Ανοιχτά» μόνο για εμβολιασμένους

«Ανοιχτά» μόνο για εμβολιασμένους

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ζήτημα υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού για ορισμένες κατηγορίες εργαζόμενων, καθώς και θέμα παροχής διευκολύνσεων προς τους πολίτες που έχουν εμβολιαστεί κατά της COVID-19 άνοιξε επισήμως χθες από την κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη τόσο με την ευκαιρία της συνάντησής του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας όσο και μιλώντας στη Βουλή να υπογραμμίζει τη σπουδαιότητα του τείχους ανοσίας όχι μόνο για την αντιμετώπιση της πανδημίας αλλά και για την είσοδο στην εποχή της ανάκαμψης, σε στέρεες βάσεις.

«Το εμβόλιο είναι ένα δώρο της επιστήμης» ανέφερε, απευθυνόμενος στην κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός. Και αφού αναφέρθηκε στην ανάγκη να πειστούν οι «καχύποπτοι συμπολίτες μας» και να εμβολιαστούν, ανέφερε πως αντιλήψεις όπως «“δεν βαριέσαι, ας το κάνει ο άλλος για να μην το κάνω εγώ”, δυστυχώς υπονομεύουν συνολικά την κοινωνική συνοχή και δεν πρέπει να μείνουν αναπάντητες». Λίγη ώρα αργότερα, από το βήμα της Βουλής και με ομιλία του στη συνεδρίαση της Εθνικής Αντιπροσωπείας για το Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19 υπογράμμισε: «Σε λίγο, ως προς το ζήτημα των εμβολιασμών, την πειθώ την οποία μέχρι στιγμής έχει χρησιμοποιήσει η Πολιτεία θα τη διαδεχθεί και η επίσημη θέση της για το ζήτημα του υποχρεωτικού εμβολιασμού των υγειονομικών και των εργαζομένων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Πολύ σύντομα μετά από αίτημά μου θα γνωμοδοτήσει δημόσια η Επιτροπή Βιοηθικής. Η κυβέρνηση, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τη γνωμάτευσή της, θα αποφασίσει με ευαισθησία αλλά και με σαφή προτεραιότητα στη δημόσια υγεία».

Για να προσθέσει αμέσως μετά ότι ως προς τις υπόλοιπες δραστηριότητες, «θα είναι η ίδια η ζωή και η πραγματικότητα που θα διαδεχθεί τις σημερινές εκκλήσεις. Αναφέρομαι ειδικά σε αυτήν τη συζήτηση η οποία έχει ξεκινήσει για τις διευκολύνσεις -προτιμώ τον όρο αυτόν από τον όρο προνόμια ή ελευθερίες- που μπορεί να έχουν συμπολίτες μας οι οποίοι είναι εμβολιασμένοι. Για να δώσω ένα μόνο ενδεικτικό παράδειγμα: το φθινόπωρο ουδείς θα μπορεί να απαγορεύσει σε έναν επιχειρηματία της εστίασης να πει ότι δέχεται στο μαγαζί του μόνο εμβολιασμένους συμπολίτες μας». Μια διαδικασία ελέγχου που, όπως στην παρούσα φάση προσεγγίζεται, θα μπορούσε να γίνει με την επίδειξη εκ μέρους των πελατών του εν λόγω πιστοποιητικού εμβολιασμού, προκειμένου να γίνουν δεκτοί στην επιχείρηση εστίασης.

Χρωματίζοντας, ωστόσο, και τη θετική πλευρά των εξελίξεων, ο κ. Μητσοτάκης παρουσιάζοντας συγκεκριμένα στοιχεία τόνισε πως θεωρεί «πολύ θετικό το γεγονός ότι η διαδικασία “Ελευθερία” προχωρεί με πολύ γρήγορους ρυθμούς, κινούμενη σταθερά στους 100.000 εμβολιασμούς την ημέρα». Ο πρωθυπουργός, ειδικότερα, σημείωσε ότι «1% του πληθυσμού εμβολιάζεται κάθε μέρα, 6.200.000 εμβόλια έχουν γίνει στην πατρίδα μας, παραπάνω από 4.000.000 συμπολίτες μας έχουν λάβει ήδη την πρώτη δόση». Και συμπλήρωσε: «Θα πρέπει όμως να συνεχίσουμε με την ίδια ένταση, έτσι ώστε να μπορέσουμε από τη μία να χτίσουμε το τείχος ανοσίας, στο οποίο πια πλησιάζουμε με τους ρυθμούς που κινούμαστε, και από την άλλη να εξασφαλίσουμε ότι και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού αυτή η πτωτική τάση θα συνεχίζεται, ο τουρισμός μας θα λειτουργήσει κανονικά. Τα πρώτα δείγματα είναι πολύ ενθαρρυντικά και θα μπορέσει και η οικονομία να ανακάμψει ταχύτατα, όπως προβλέπουμε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή