Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ, ποιοι το θέλουν, ποιοι το… σκέφτονται

Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ, ποιοι το θέλουν, ποιοι το… σκέφτονται

3' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ΚΚΕ θα πραγματοποιήσει το συνέδριό του την εβδομάδα που έρχεται, το ΜέΡΑ25 το έκανε, το ΚΙΝΑΛ το έχει ορίσει για τον Νοέμβριο και η Ν.Δ. για τον Δεκέμβριο. Ο ΣΥΡΙΖΑ τι θα κάνει; Εχουν ειπωθεί πολλά για τον μετασχηματισμό του κόμματος και πώς η διεύρυνση και η προοδευτική συμμαχία θα αποτυπωθεί «με τη βούλα» μέσα από την κορυφαία κομματική διαδικασία. Η πανδημία πήγε πίσω τις συνεδριακές διαδικασίες και κατά γενική ομολογία αυτό δεν βοήθησε την αξιωματική αντιπολίτευση να κλείσει έναν κύκλο εσωστρέφειας.

Η «Κ» είχε δημοσιεύσει πως τα στελέχη της «Ομπρέλας» θα θέσουν με την πρώτη ευκαιρία το ζήτημα της διεξαγωγής συνεδρίου, επιθυμώντας να προσδιοριστεί τουλάχιστον ο μήνας από τον Αλέξη Τσίπρα. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», αυτό έγινε στην τελευταία συνεδρίαση του Πολιτικού Κέντρου ή αλλιώς του παλιού «πρωινού καφέ». Ο Πάνος Σκουρλέτης και ο Δημήτρης Βίτσας ήταν τα δύο στελέχη που ζήτησαν πιο επιτακτικά να ανακοινωθεί μια ημερομηνία μέσα στο φθινόπωρο, χωρίς ωστόσο να λάβουν θετική απάντηση. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να τόνισε πως πρέπει να ζυγίσουν κατ’ αρχάς τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα υπάρχουν στις αρχές Σεπτεμβρίου και κατά πόσον επιτρέπουν να πραγματοποιηθεί το συνέδριο με φυσική παρουσία. 

Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, επισήμανε ότι είναι αναγκαίο να κλείσει και το θέμα των πρόωρων εκλογών, για τις οποίες στην Κουμουνδούρου εκτιμούν πως ο πρωθυπουργός δεν έχει πάρει τις τελικές αποφάσεις του. Με αυτά τα δεδομένα, το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί δύσκολα να πραγματοποιηθεί πριν από τις αρχές Δεκεμβρίου. Με αυτή την τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα συμφώνησε η πλειοψηφία των μελών του άτυπου οργάνου, με τη λογική πως δεν συμφέρει τον ΣΥΡΙΖΑ να μπει σε έναν κύκλο εσωστρέφειας αν δεν είναι σίγουρο πως όλα θα εξελιχθούν ομαλά και οι προσυνεδριακές διαδικασίες δεν θα ακυρωθούν.

Υπέρ αυτής της θέσης τάσσονται και οι «Σύμμαχοι» στην Κουμουνδούρου, παρά το γεγονός ότι και αυτοί βιάζονται, αφού το συνέδριο είναι ο μόνος δρόμος για να νομιμοποιήσουν την παρουσία τους στο κόμμα. Υπενθυμίζεται ότι τόσο το Πολιτικό Συμβούλιο όσο και η Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης δεν είναι αιρετά όργανα και αποτελούν ένα αναγκαστικό «ρετούς» της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής. Πρόσωπα από την πρώην «Γέφυρα» συμμετέχουν χωρίς να είναι εκλεγμένα και αυτό έχει προκαλέσει αρκετές φορές «μουρμούρα» στην αξιωματική αντιπολίτευση.
Η ανησυχία πολλών στελεχών της «Ομπρέλας» είναι πως η προγραμματική συνδιάσκεψη (Σώμα περίπου 2.000 ατόμων), που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Ιουλίου, θα λειτουργήσει ως ένα υποκατάστατο του συνεδρίου. Επιμένουν σε μια αναλυτική συζήτηση, προκειμένου να μην επαναληφθούν τα λάθη που οδήγησαν στις ήττες του 2019, καθώς και στην εμβάθυνση των δημοκρατικών λειτουργιών στο κόμμα. Τη διεξαγωγή συνεδρίου, πάντως, επιθυμούν και οι προεδρικοί, που υποστηρίζουν πως το αποτέλεσμα των νομαρχιακών τούς ευνοεί για την αποτύπωση των τελικών συσχετισμών. Από την αριστερή πτέρυγα παραδέχονται πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα «χάσει» το συνέδριο και ότι είναι ο απόλυτος κυρίαρχος. Ομως εκτιμούν πως δεν θα του εξασφαλίσει την εικόνα που θα ήθελε. 

Το νέο στοιχείο που υπάρχει στην «εξίσωση» του συνεδρίου είναι πως κάποια στελέχη θεωρούν ότι η διεξαγωγή του σε μια χρονική στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ ψάχνει εναγωνίως να ανεβάσει τα ποσοστά του δεν μπορεί να λειτουργήσει υποστηρικτικά για το κόμμα. «Σε κενό χρόνο θα βοηθούσε», λένε, όμως πλέον τονίζουν πως το να καταγραφεί ποια είναι η πιο δημοφιλής 20άδα για την ανάδειξη της νέας Κεντρικής Επιτροπής δεν θα προσφέρει τίποτα. Και συμπληρώνουν ότι από τη στιγμή που τα βασικά κυβερνητικά προγράμματα έχουν ήδη εκπονηθεί και η εκλογή γραμματέα έχει γίνει, όλες οι διαδικασίες αν προχωρήσουν θα πρέπει να μην οδηγήσουν το κόμμα σε μια διαμάχη μεταξύ των τάσεων. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, το συνέδριο δεν έχει τίποτα καινούργιο να δώσει στον ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτουν χαρακτηριστικά.

Συνέδριο ΚΚΕ

«Δυνατό ΚΚΕ. Νους – Καρδιά – Οργανωτής της εργατικής – λαϊκής πάλης για τον σοσιαλισμό». Με αυτό το σύνθημα αρχίζει την ερχόμενη εβδομάδα το 21ο Συνέδριο του ΚΚΕ, που θα διεξαχθεί από τις 24 έως τις 27 Ιουνίου. Από την οργανωτική επιτροπή έχει προβλεφθεί να τηρηθούν όλα τα απαιτούμενα μέτρα που επιβάλλει η αντιμετώπιση της πανδημίας. 

Τα θέματα του συνεδρίου είναι τα εξής:

α) Απολογισμός, βασικές εκτιμήσεις για τις διεθνείς και εγχώριες οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις, η κατάσταση του εργατικού – λαϊκού κινήματος.

β) Εκλογή νέας Κεντρικής Επιτροπής και Κεντρικής Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή