Πυρκαγιές: Αυτοκριτική, αλλά και κριτική από τον Αλ. Τσίπρα

Πυρκαγιές: Αυτοκριτική, αλλά και κριτική από τον Αλ. Τσίπρα

«Αν πριν από τρία χρόνια αιφνιδιαστήκαμε, σήμερα δεν υπάρχει δικαιολογία», ανέφερε από πληγείσες περιοχές της βόρειας Εύβοιας που επισκέφθηκε.

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αναγνώριση της κρισιμότητας των στιγμών, εξαιτίας της γενικευμένης καταστροφής από τις πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει στη χώρα, αλλά και η διατύπωση κριτικής προς την κυβέρνηση για επιλογές και χειρισμούς, χαρακτήρισαν και χθες τις δημόσιες παρεμβάσεις της αντιπολίτευσης.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, που επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές της βόρειας Εύβοιας, επικαλούμενος και συζητήσεις που είχε με παράγοντες και κατοίκους της περιοχής, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Η εικόνα είναι πάρα πολύ αρνητική. Η κρατική μηχανή δεν λειτούργησε υποδειγματικά, όπως δεν λειτούργησε υποδειγματικά και παλαιότερα». Ο κ. Τσίπρας, μάλιστα, κάνοντας εμμέσως αναφορά στην εμπειρία από την περίοδο της πρωθυπουργίας του στο Μάτι, πρόσθεσε: «Αν πριν από τρία χρόνια αιφνιδιαστήκαμε, σήμερα δεν υπάρχει δικαιολογία αιφνιδιασμού». Παράλληλα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε: «Αντιλαμβάνομαι πλήρως και υιοθετώ την προτεραιότητα της προστασίας της ανθρώπινης ζωής. Ως εκ τούτου, κατανοώ τον λόγο για τον οποίο υπάρχει η έγνοια να εκκενωθούν οι οικισμοί. Ομως δεν μπορεί να είναι η μόνη έγνοια αυτή και να αφήνεται η φωτιά να κάψει ό,τι βρει στο πέρασμά της μέχρι να σβήσει στη θάλασσα». Για να συμπληρώσει ότι πρέπει άμεσα να εξαγγελθούν «αποζημιώσεις για τους ανθρώπους που είδαν τα σπίτια τους να καίγονται και τις περιουσίες τους να χάνονται. Και τάχιστα να κηρυχθούν οι καμένες εκτάσεις αναδασωτέες, διότι αυτό το οποίο δεν θα θέλαμε να δούμε είναι σύντομα εκεί που υπήρχαν δάση να ξεφυτρώσουν επενδύσεις real estate ή ακόμα και ανεμογεννήτριες».

Επικριτικές προς την κυβέρνηση ήταν για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα οι δηλώσεις σειράς στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. «Δυστυχώς, δεν υπήρξε έμφαση στην πρόληψη, υπήρξαν λάθη και ελλείψεις στον σχεδιασμό και το αποτέλεσμα ήταν καταστροφικό», σημείωσε ο αναπληρωτής τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Καλαματιανός («Στο Κόκκινο»). «Υπάρχει ολιγωρία, υπάρχουν λάθη και ελλείψεις. Η κυβέρνηση επιδίδεται σε μια ενοχική επικοινωνιακή διαχείριση», σημείωσε ο κ. Ν. Βούτσης.

Πλήρη ενημέρωση για την κατάσταση των πυρκαγιών σε όλη τη χώρα ζήτησε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά κατά τη διάρκεια επικοινωνίας της με τον αρχηγό της Πυροσβεστικής, μετά την επίσκεψη κλιμακίων του κόμματός της στην Αχαΐα, στη Βαρυμπόμπη και στην Εύβοια. «Το επιτελικό κράτος έχει καταρρεύσει και τα σχέδια είναι ανεφάρμοστα. Υπάρχει έλλειψη συντονισμού και συνεννόησης σε εκείνους που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς», υπογράμμισε ο κ. Β. Κεγκέρογλου.

«Είναι ώρα προβληματισμού, γιατί για μία ακόμη χρονιά φάνηκε η απουσία ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπυρικής προστασίας, με επίκεντρο την πρόληψη», τόνισε από την πλευρά του ο γ.γ. της Κ.Ε. του Κομμουνιστικού Κόμματος Δημ. Κουτσούμπας και, μεταξύ άλλων, πρόσθεσε: «Για μία ακόμη χρονιά οι εκκλήσεις του ΚΚΕ προς την κυβέρνηση για λήψη μέτρων, από την αρχή της αντιπυρικής περιόδου, αγνοήθηκαν και αντιμετωπίστηκαν με τις γνωστές ψεύτικες διαβεβαιώσεις ότι “ο κρατικός μηχανισμός είναι πανέτοιμος”. Είναι ώρα αλληλεγγύης και διεκδίκησης, για να μη μείνει κανένας μόνος, για την άμεση ανακούφιση των πληγέντων, για την απαραίτητη κρατική στήριξη προκειμένου αυτοί οι άνθρωποι να ξανασταθούν στα πόδια τους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή