Αιφνιδιασμός με νέα τακτική από Αλ. Τσίπρα

Αιφνιδιασμός με νέα τακτική από Αλ. Τσίπρα

Γιατί δεν ζήτησε καρατομήσεις

3' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με πέντε δεσμεύσεις ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε εκτάκτως στον ΣΥΡΙΖΑ πριν ο Αλέξης Τσίπρας δώσει τη συνέντευξη Τύπου την εβδομάδα που πέρασε, σύμφωνα με στελέχη που συμμετείχαν στη σύσκεψη και μίλησαν στην «Κ». Συγκεκριμένα, υπήρξε συμφωνία στους εξής άξονες: σκληρή κριτική χωρίς συνθήματα, όχι στην πολιτικοποίηση της οργής του κόσμου, ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι σε θέση πλέον να μιλάει ισότιμα απέναντι στη Ν.Δ. ξεπερνώντας το «κόμπλεξ» από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, εθνικά υπεύθυνα στάση, αλλά και υπόσχεση πως «ο Μητσοτάκης δεν θα δραπετεύσει και θα πιει όλο το πικρό ποτήρι».

Οι αυγουστιάτικες απουσίες από την Αθήνα ανάγκασαν το Πολιτικό Κέντρο να συγκληθεί μέσω τηλεδιάσκεψης και για άλλη μια φορά υπό άκρα μυστικότητα. Οι αρμόδιοι τομεάρχες Χρήστος Σπίρτζης και Σωκράτης Φάμελλος ήταν οι προσθήκες που έγιναν, με μια-δυο κακές ιντερνετικές συνδέσεις να μην αποτελούν εμπόδιο να βγει ένα καθαρό συμπέρασμα για την επικαιροποιημένη τακτική του κόμματος. Οσα στελέχη μίλησαν στην «Κ» έκαναν λόγο για μια εποικοδομητική συζήτηση, από την οποία δεν έλειψαν και οι διαφοροποιήσεις. Ο Νίκος Παππάς που πήρε τον λόγο στην αρχή της συνεδρίασης και δευτερευόντως ο Χρήστος Σπίρτζης (μίλησε στο τέλος) φέρεται να πρότειναν να υιοθετηθεί από το κόμμα μια σκληρή γραμμή ως απάντηση της στρατηγικής που είχε ακολουθήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μάτι. Εκφράζοντας μια μερίδα μεσαίων στελεχών από τη βάση, που φαίνεται πως «βράζει», ο τομεάρχης Μεταφορών, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έθεσε στο τραπέζι το ενδεχόμενο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να βάλει θέμα παραιτήσεων των αρμόδιων υπουργών που είχαν την ευθύνη για τη διαχείριση των πυρκαγιών. Η απόφαση τελικά ο Αλέξης Τσίπρας να φανεί πιο ενωτικός, να «πετάξει το γάντι» στον Κυριάκο Μητσοτάκη και να αναδείξει τον ΣΥΡΙΖΑ ως ένα κόμμα που δεν επενδύει στη στείρα αντιπολίτευση ήταν ομόφωνη. 

Ηταν στρατηγική επιλογή από τον τέως πρωθυπουργό να μην απαιτήσει καρατομήσεις σε αυτή τη φάση και όλοι στη συνεδρίαση συμφώνησαν ότι από την Κουμουνδούρου πρέπει να σταλεί το μήνυμα πως η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση βλέπει τη μεγάλη εικόνα, διαφοροποιούμενη από τη στάση που κράτησε η Ν.Δ. το 2018, και ταυτόχρονα μαθαίνει από τα λάθη της. Εκτίμησαν πως με αυτό τον τρόπο, εκτός του ότι θα αιφνιδιάσουν τους κυβερνώντες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μείνει μόνος του στο «κάδρο των ευθυνών». Οπως φέρεται να ειπώθηκε μέσα στη σύσκεψη, τα περιθώρια ελιγμών του πρωθυπουργού δεν είναι πολλά και ενδεχομένως μέσω ενός ανασχηματισμού να οδηγηθεί στις απαραίτητες αντικαταστάσεις προκειμένου «να μην παραδεχθεί τη δική του αποτυχία». Μετά τη συνέντευξη του κ. Μητσοτάκη, αρκετά στελέχη στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούσαν πως η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», μια άλλη πρόταση που συζητήθηκε ήταν του Νίκου Βούτση. Υποστήριξε πως θα ήταν καλό ο ΣΥΡΙΖΑ να προτείνει το άμεσο άνοιγμα της Βουλής προκειμένου να συζητηθούν και να αναδειχθούν οι αστοχίες της κυβέρνησης ακόμα και σε επίπεδο αρχηγών. Κατά τη συζήτηση, αντίθετη άποψη εξέφρασαν όσοι πήραν τον λόγο, ανάμεσα σε αυτούς και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, που επισήμανε πως προτεραιότητα αυτή τη στιγμή έχει ο διάλογος να γίνει με την κοινωνία. Είναι χαρακτηριστικό πως κανείς δεν έβαλε στο τραπέζι το ζήτημα των πρόωρων εκλογών.
Με βάση τις εσωτερικές αντιδικίες για την αντιπολιτευτική τακτική που ακολουθείται εδώ και δύο χρόνια, δεν υπάρχει αμφιβολία πως αποτελεί στοίχημα για τον Αλέξη Τσίπρα να πάρει μέσα στο φθινόπωρο μια δημοσκοπική ανάσα. Να αποδείξει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ πως ο τρόπος που πολιτεύεται αποδίδει. Οτι η αυτοσυγκράτηση που έδειξε, αποφεύγοντας τις «κραυγές» πάνω από τις στάχτες, αλλά και κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης της πανδημίας, μπορεί να μη λειτούργησε γρήγορα, αλλά τελικά έφερε καρπούς.

Επιθετικά το ΚΙΝΑΛ

Στο ΚΙΝΑΛ, πάντως, σε σύσκεψη που πραγματοποίησαν επίσης μέσα στην εβδομάδα υπό τη Φώφη Γεννηματά, αποφάσισαν να υιοθετήσουν μια σαφώς πιο επιθετική στάση σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ζήτησαν τη διεξαγωγή προ ημερησίας συζήτησης στη Βουλή, έθεσαν την καρατόμηση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και του Νίκου Χαρδαλιά από πολύ νωρίς στην αντιπολιτευτική τους ατζέντα, ενώ κάλεσαν και τη Δικαιοσύνη να ερευνήσει τυχόν ευθύνες της κυβέρνησης. 

Στη συνεδρίαση της Τρίτης διαπιστώθηκε πως:

• Δεν υπήρξε καμία πρόληψη για τις πυρκαγιές με βάση τις προτάσεις και τις προειδοποιήσεις του ΚΙΝΑΛ.

• Η αποτυχία της κατάσβεσης δεν μπορεί να καλυφθεί από τις αναγκαίες εκκενώσεις περιοχών.

• Η αποκατάσταση των ζημιών πρέπει να υλοποιηθεί μέσα από ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα και ανασχεδιασμό της διάθεσης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή