Νέες σκιές στις σχέσεις με την Αγκυρα

Νέες σκιές στις σχέσεις με την Αγκυρα

«Καταχρηστική η εντολή απέλασης του προέδρου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας», τονίζει το υπ. Εξωτερικών

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με έκτακτο διάβημα διαμαρτυρίας από την πρεσβεία της χώρας μας στην Αγκυρα, «κατόπιν οδηγιών» του κ. Ν. Δένδια, αντέδρασε η ελληνική διπλωματία στην –όπως χαρακτηρίζεται από το υπουργείο Εξωτερικών– «καταχρηστική κράτηση και εντολή απέλασης εναντίον του προέδρου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΠΟΕ) Γιώργου Βαρυθυμιάδη». Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Βαρυθυμιάδης μετέβη την περασμένη Παρασκευή στην Κωνσταντινούπολη προκειμένου να παραστεί, ως εκπρόσωπος του ποντιακού Ελληνισμού, στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά Τραπεζούντας.

Στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης κρατήθηκε από τις τουρκικές αρχές και του απαγορεύθηκε η συνέχιση του ταξιδιού, με τα υπόλοιπα μέλη της αντιπροσωπείας να συνεχίζουν πάντως το ταξίδι τους. «Οταν φτάσαμε στον έλεγχο διαβατηρίων πέρασαν όλοι οι υπόλοιποι. Εμένα με κράτησαν. Με πήραν λοιπόν –στην αρχή ένας αστυνομικός και στη συνέχεια άλλοι δύο– και έπειτα από διάφορα γραφεία και ελέγχους του διαβατηρίου μου καταλήξαμε να μου πάρουν δακτυλικά αποτυπώματα και να καθίσω έξι ώρες στο κρατητήριο του αερολιμένα», ανέφερε ο κ. Βαρυθυμιάδης (ΣΚΑΪ). «Εμαθα από το προξενείο ότι είμαι ανεπιθύμητος στη χώρα». Το θέμα έφθασε στις Βρυξέλλες μέσω ερωτήσεων που κατέθεσαν οι ευρωβουλευτές Ελ. Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη και Ν. Ανδρουλάκης, ενώ στην Αθήνα υπήρξαν από την πρώτη στιγμή αντιδράσεις από τον χώρο της αντιπολίτευσης.

«Προκλητική και προσβλητική ενέργεια όχι μόνο για τους απανταχού Ποντίους, αλλά για το σύνολο των Ελλήνων» χαρακτήρισε την κίνηση της τουρκικής πλευράς ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Κατρούγκαλος και αφού ουσιαστικά προανήγγειλε την άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου της κυβέρνησης εκ μέρους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πρόσθεσε: «Η κριτική που ασκήσαμε στην κυβέρνηση, για το ότι έθεσε ως μοναδικό στόχο “ένα ήσυχο καλοκαίρι” με την Τουρκία, παραχωρώντας χωρίς αντάλλαγμα την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης, δυστυχώς επαληθεύθηκε». Από την πλευρά του ο Α. Λοβέρδος σημείωσε: «Οι τουρκικές αρχές απαγορεύοντας την είσοδο του Γ. Βαρυθυμιάδη στην Τουρκία λόγω των δηλώσεών του για τη Γενοκτονία των Ποντίων επιβεβαιώνουν ότι η Τουρκία δεν είναι δημοκρατική χώρα. Στις δημοκρατίες κανένας άνθρωπος δεν διώκεται για τα φρονήματά του».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή