Το Αφγανιστάν στην ατζέντα του ΚΥΣΕΑ

Το Αφγανιστάν στην ατζέντα του ΚΥΣΕΑ

Συνεδριάζει σήμερα υπό τον πρωθυπουργό με αιχμή τις μεταναστευτικές ροές και τη στάση της Τουρκίας

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η διαχείριση ζητημάτων που κατά γενική ομολογία θα ανακύψουν άμεσα ή και μεσομακροπρόθεσμα στην περιοχή και σε τομείς εθνικά ευαίσθητους για τη χώρα από τις τελευταίες δραματικές εξελίξεις στο Αφγανιστάν, απασχολεί από την πρώτη στιγμή την Αθήνα και αποτελεί το αντικείμενο της σημερινής συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το πρώτο εκ των ζητημάτων, το οποίο ήδη απασχολεί τον δημόσιο διάλογο, αφορά το μεταναστευτικό, με την κυβέρνηση να μην κρύβει τον προβληματισμό της όχι μόνο ενόψει του αναμενόμενου νέου κύματος μεταναστευτικών ροών με αφετηρία το Αφγανιστάν, αλλά και για τη βασίμως πιθανολογούμενη «εργαλειοποίηση» αυτής της κρίσιμης πτυχής από την Αγκυρα. Ενδεικτική είναι η επισήμανση του υπουργού Εξωτερικών Ν. Δένδια, με αφορμή τη χθεσινή έκτακτη τηλεδιάσκεψη των ομολόγων του της Ε.Ε. ειδικά για το Αφγανιστάν, ότι θα πρέπει να τηρηθεί «ενιαία και συντονισμένη στάση στο ζήτημα της μετανάστευσης και πως θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο προς τρίτες χώρες, όπως η Τουρκία, ότι δεν θα επιτραπεί η εργαλειοποίηση του ζητήματος αυτού».

Στο πλαίσιο αυτό, ο παράγοντας φύλαξη χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων είναι στην κορυφή της ελληνικής ατζέντας, με την ενεργοποίηση εκ νέου εκτάκτων μέτρων τύπου Εβρου να υπάρχει πάνω στο τραπέζι.

Ως προς την πτυχή Τουρκία, η Αθήνα φαίνεται να εκτιμά αφενός –βάσει και της πρόσφατης εμπειρίας στο μέτωπο αυτό– ότι η τουρκική πλευρά θα επαναφέρει με ιδιαίτερη έμφαση εκ νέου το μεταναστευτικό ως μοχλό πίεσης προς την Ε.Ε., με άμεση επίπτωση στα ελληνικά σύνορα, και αφετέρου να διαβλέπει τάσεις της Αγκυρας να χρησιμοποιήσει την πτυχή της εμπλοκής της και στο Αφγανιστάν ως «όπλο» για την προώθηση των γνωστών λοιπών περιφερειακών σχεδιασμών της. Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας στην παρούσα συγκυρία δεν άφησε περιθώρια παρερμηνείας αναφορικά με το εύρος που έχει η βεντάλια των σχεδιασμών της Aγκυρας. «Τα δικαιώματα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι μόνιμα», έκρινε σκόπιμο να σημειώσει σε συνέντευξή του σε ιορδανική εφημερίδα ο κ. Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Τέλος, στο τραπέζι για την κυβέρνηση είναι και το ζήτημα της απομάκρυνσης από το πεδίο Αφγανών οι οποίοι είχαν εργαστεί στο παρελθόν ως διερμηνείς για τις ελληνικές δυνάμεις που βρίσκονταν στη χώρα στο πλαίσιο της νατοϊκής αποστολής, καθώς και των οικογενειών τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή