Σύγκρουση για τα λάθη και τις συγγνώμες

Σύγκρουση για τα λάθη και τις συγγνώμες

Μητσοτάκης και Τσίπρας αντιπαρατέθηκαν με σφοδρότητα για τις φετινές πυρκαγιές, αλλά και την τραγωδία στο Μάτι

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μετωπική αντιπαράθεση με έντονα προσωπικά χαρακτηριστικά ανάμεσα στους Κυρ. Μητσοτάκη και Αλ. Τσίπρα σημάδεψε τη χθεσινή συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στη Βουλή, αντικείμενο της οποίας ήταν η διαχείριση των πρόσφατων καταστροφικών πυρκαγιών και τα μέτρα αποκατάστασης που πρέπει άμεσα και μακροπρόθεσμα να ληφθούν. 

Αν και αρκετές φορές, τόσο ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και οι αρχηγοί των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης εξέφρασαν τη βούληση για συνεννόηση και εθνική συναίνεση προκειμένου να αντιμετωπιστούν η κλιματική κρίση και οι επιπτώσεις της, οι εκατέρωθεν συγκρουσιακές διαθέσεις κυριάρχησαν.

Αφορμή για να ανέβουν κατακόρυφα οι τόνοι στην αίθουσα της Ολομέλειας στάθηκε η αποστροφή της ομιλίας του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μέσω της οποίας ήθελε να αποδομήσει το κεντρικό κυβερνητικό επιχείρημα περί επιτυχών εκκενώσεων περιοχών που απειλούνταν από τις πυρκαγιές: «Θαρρώ, κύριε Μητσοτάκη, πως έρχεται η στιγμή που θα υπάρξει ένα διαφορετικό μήνυμα εκκένωσης στο “112”. Αυτή τη φορά δεν θα είναι από εσάς προς τους πολίτες, αλλά από τους πολίτες προς εσάς», είπε.

«Δυσκολεύομαι πάρα πολύ να καταλάβω τι είναι αυτό το μαύρο χιούμορ» ήρθε άμεσα και σε αυστηρούς τόνους η απάντηση του πρωθυπουργού: «Ούτε σήμερα καταλάβατε τι έγινε επί ημερών σας πριν από τρία χρόνια. Σας είχαμε τότε ασκήσει κριτική για δύο πολύ συγκεκριμένα θέματα: Το πρώτο ήταν η παντελής σας αδυναμία να εκκενώσετε το Μάτι. Αυτή ήταν η αιτία της τραγωδίας. Και το δεύτερο ήταν το άθλιο show το οποίο στήσατε εκείνο το βράδυ, όταν γνωρίζατε ότι υπήρχαν νεκροί. Δεν είχατε το θάρρος, ποτέ δεν ζητήσατε συγγνώμη. Μακάρι να έχετε το θάρρος να το κάνετε σήμερα».

Για τα οφειλόμενα «συγγνώμη», ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε εκ νέου ότι ήταν υποκριτικό εκείνο το οποίο προ ημερών ζήτησε από τους πυρόπληκτους ο κ. Μητσοτάκης, με τον πρωθυπουργό να επιμένει: «Ο ελληνικός λαός θα μας κρίνει και τους δύο. Θα δει και θα συγκρίνει και θα θυμάται ότι στη μία τραγωδία, δυστυχώς, μετρούσαμε στρέμματα και στην άλλη μετρούσαμε φέρετρα». 

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανταπάντησε σε εξίσου υψηλότατους τόνους, διατηρώντας το πολωτικό κλίμα: «Ο κ. Μητσοτάκης δεν άντεξε και μας έδειξε το πραγματικό του πρόσωπο, το πραγματικό πρόσωπο του κυνικού τυμβωρύχου. Με τυμβωρυχία αναδείχτηκε στη θέση του πρωθυπουργού, με τυμβωρυχίες και με ψέματα αυτό συνεχίζει και τώρα».

Εκανε δε και μια συντομότατη αναφορά στα γεγονότα στο Μάτι, για να προσθέσει: «Ανέλαβα την πολιτική ευθύνη και αναλάβαμε όλη τη μεγάλη οδύνη αυτής της καταστροφής, αυτής της μεγάλης και ανείπωτης καταστροφής». 

Γενικεύοντας δε την κριτική του είπε πως το «επιτελικό κράτος» της σημερινής κυβέρνησης έχει πλήρως αποτύχει.

«Το επιτελικό κράτος θα κριθεί τελικά εκ του αποτελέσματος», σχολίασε ο πρωθυπουργός, που άφησε εκ νέου αιχμές για μη ορθή στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και στο μέτωπο των εμβολιασμών για να συνεχίσει: «Μην ανησυχείτε, το ταμείο γίνεται πάντα την ώρα των εκλογών.

Καταλαβαίνω ότι δεν έχετε καμιά ιδιαίτερη πρεμούρα να ζητήσετε εκλογές. Τους λόγους νομίζω τους γνωρίζετε όσο καλά τους γνωρίζω και εγώ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή