Μήνυμα Ερντογάν σε μουσουλμάνους

Μήνυμα Ερντογάν σε μουσουλμάνους

Τους κάλεσε να παλέψουν απέναντι στην ισλαμοφοβία και στον πολιτιστικό ρατσισμό

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ-ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Κάλεσμα προς όλους τους μουσουλμάνους να αντισταθούν «στη δυτική κοινωνία και στους ιμπεριαλιστές» έκανε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία του στη 4η Γενική Συνέλευση του Φόρουμ Νεολαίας του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας. Πολιτικοί αναλυτές της γειτονικής χώρας παρατηρούν πως η ομιλία του Ερντογάν έγινε λίγες ημέρες μετά την προσπάθεια προσέγγισης της Αγκυρας με τους Ταλιμπάν.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του τόνισε πως «οι μουσουλμάνοι που παλεύουν με συγκρούσεις, μετανάστευση, φτώχεια και ασθένειες σε μια ευρεία γεωγραφία από τη Συρία έως το Αφγανιστάν, πρέπει να παλέψουν με την αυξανόμενη ισλαμοφοβία και τον πολιτιστικό ρατσισμό, ειδικά στη δυτική κοινωνία. Σχεδόν κάθε μέρα ακούμε για έναν αδελφό που παρενοχλήθηκε και έγινε διάκριση λόγω της πεποίθησής του, της μαντίλας και της ένδυσης σε χώρες που υποτίθεται ότι είναι το λίκνο της δημοκρατίας».

Ο κ. Ερντογάν στην ομιλία του ζήτησε από τους μουσουλμάνους «να αναλάβουν την ευθύνη για τη δική τους ειρήνη και ευημερία, καθώς και για την ασφάλεια και το μέλλον όλης της ανθρωπότητας, και να υψώσουν τη φωνή τους ενάντια στις αδικίες που βλέπουν. Αυτό που αρμόζει στον μουσουλμάνο είναι να κινείται με σύνεση και διορατικότητα και δεν πρέπει να πέφτουμε στις παγίδες που θέλουν να μας παρασύρουν οι ιμπεριαλιστές».

Λίγο μετά την ομιλία αυτή, ο πρόεδρος της Τουρκίας ταξίδεψε στην περιοχή Αχλατ της ανατολικής Τουρκίας και εκφώνησε ομιλία στις τελετές με αφορμή την 950ή επέτειο της μάχης του Ματζικέρτ που έλαβε χώρα το 1071, μεταξύ των Σελτζούκων και της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Εχοντας πίσω του άνδρες ντυμένους με στολές Σελτζούκων και Οθωμανών πολεμιστών, ο κ. Ερντογάν ανέφερε πως «αγωνιστήκαμε και θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για να φέρουμε τη χώρα μας στο επίπεδο της δημοκρατίας και της ανάπτυξης που της αξίζει». Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν. Οι δύο υπουργοί συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις ανέφερε πως οι δύο υπουργοί είχαν τηλεφωνική συνομιλία στην οποία συζητήθηκαν θέματα όπως η συνεργασία των δύο χωρών στο Αφγανιστάν, οι προσπάθειές τους να διασφαλίσουν την ασφαλή και τακτική εκκένωση των πολιτών, των συμμάχων και των εταίρων τους.

Ο κ. Μπλίνκεν με μήνυμά του στο Twitter ανέφερε ότι είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Τούρκο ομόλογό του και πως «η Τουρκία είναι σημαντικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ και ανεκτίμητος εταίρος στην περιοχή».

To υπουργείο Aμυνας της Τουρκίας ανακοίνωσε πως «έπειτα από επαφές και την εξέταση των δεδομένων» αποφασίστηκε η αποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεων της χώρας, οι οποίες βρίσκονται στο Αφγανιστάν.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή