«Hγετικός ο ρόλος της Ελλάδας»

«Hγετικός ο ρόλος της Ελλάδας»

Θερμές αναφορές από τον Ρ. Μενέντεζ, που επισκέπτεται την Αθήνα

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον ηγετικό, όπως τον χαρακτήρισε, ρόλο της Ελλάδας στα σύγχρονα μεγάλα διεθνή και περιφερειακά ζητήματα, όπως είναι η δημοκρατία, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, τα ενεργειακά θέματα, και η ειρήνη και η σταθερότητα, υπογράμμισε χθες ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, τόσο στις συναντήσεις που είχε με τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη, τον πρόεδρο της Βουλής Κων. Τασούλα και τον δήμαρχο Αθηναίων Κ. Μπακογιάννη, όσο και κατά την ομιλία του το βράδυ στο Μουσείο της Ακρόπολης, σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Επιτροπή «Ελλάδα 2021», στο πλαίσιο του Forum «Η Ελλάδα το 2040».

«Υπήρξατε πάντοτε ένας άνθρωπος με αρχές, προσηλωμένος στα ανθρώπινα δικαιώματα και στο διεθνές δίκαιο ως θεμελιώδεις αρχές που θα πρέπει να διαπνέουν τις πολιτισμένες χώρες κατά την επίλυση των διαφορών τους», ανέφερε κατά την έναρξη της συνάντησής του με τον κ. Μενέντεζ ο πρωθυπουργός. Από την πλευρά του, ο υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος σε αναφορά του στις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές στη χώρα μας, μεταξύ άλλων σημείωσε: «Εκτιμώ και το πώς ανταποκριθήκατε στην πρόκληση των πυρκαγιών και αντιλαμβάνομαι ότι, με την εξαίρεση ενός πυροσβέστη που δυστυχώς έχασε τη ζωή του, σώθηκαν πολλές ανθρώπινες ζωές. Κατανοώ ότι η απώλεια της περιουσίας προκαλεί μεγάλο πόνο, αλλά οι ανθρώπινες ζωές είναι ό,τι πιο σημαντικό».

Οπως έγινε γνωστό, στη συνάντησή τους οι δύο άνδρες συζήτησαν «περιφερειακά και διεθνή ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος, με έμφαση στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, την Ανατολική Μεσόγειο, τη Βόρεια Αφρική και τα Βαλκάνια, αλλά και τη Μέση Ανατολή, με επίκεντρο την κατάσταση στο Αφγανιστάν».

Αργότερα το βράδυ, στην ομιλία του στο φόρουμ ο κ. Μενέντεζ αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στην προβληματική συμπεριφορά της Τουρκίας: «Ολοι μοιραζόμαστε την ελπίδα για δημοκρατικό και ειρηνικό εταίρο», που θα σέβεται το διεθνές δίκαιο, είπε μεταξύ άλλων για να προσθέσει όμως ότι «η συμπεριφορά της Τουρκίας ενισχύει συχνά τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, στον Καύκασο και αλλού». Και στο πλαίσιο αυτό εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εξακολουθούν να στηρίζουν την Ελλάδα, που –όπως είπε– είναι «ιδανικός εταίρος για τις ΗΠΑ» και παράγοντας για την ειρήνη και σταθερότητα στα Βαλκάνια και στη Μεσόγειο, την ευρύτερη περιοχή.

Την προσήλωση στις κοινές αξίες της δημοκρατίας, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου, στη διαφύλαξη της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, όπως και τη συναντίληψη στις σύγχρονες παγκόσμιες προκλήσεις, εξέφρασαν κατά τη συνάντηση που είχαν το μεσημέρι οι κ. Τασούλας και Μενέντεζ. 

«Η Ελλάδα αποτελεί τον “φάρο ελπίδας” σε σχέση με την ελευθερία – τι σημαίνει ελευθερία, τι σημαίνει δημοκρατία, τι σημαίνει η εκπλήρωση των στόχων του ανθρωπίνου πνεύματος», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, στην ομιλία του στο δημαρχιακό μέγαρο των Αθηνών, όπου του απονεμήθηκε από τον δήμαρχο Αθηναίων η ύψιστη διάκριση της ελληνικής πρωτεύουσας, το Μετάλλιο Αξίας της Πόλεως των Αθηνών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή