ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αφγανιστάν: Προσπάθειες απεγκλωβισμού πολιτών ελληνικού ενδιαφέροντος – Αεροσκάφος της Π.Α. στο Ισλαμαμπάντ

Ενα δραματικό παρασκήνιο προσπαθειών της ελληνικής διπλωματίας για τον απεγκλωβισμό ανθρώπων ειδικού ενδιαφέροντος για τη χώρα μας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, εν μέσω του εκρηκτικού και φονικού χάους που επικρατεί στο Αφγανιστάν

Αφγανιστάν: Προσπάθειες απεγκλωβισμού πολιτών ελληνικού ενδιαφέροντος – Αεροσκάφος της Π.Α. στο Ισλαμαμπάντ

Ενα δραματικό παρασκήνιο προσπαθειών της ελληνικής διπλωματίας για τον απεγκλωβισμό ανθρώπων ειδικού ενδιαφέροντος για τη χώρα μας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, εν μέσω του εκρηκτικού και φονικού χάους που επικρατεί στο Αφγανιστάν.

Τα θετικά νέα είναι ότι τρεις Ελληνες πολίτες –οι μοναδικοί οι οποίοι, βάσει των έως τώρα στοιχείων, βρίσκονταν στην Καμπούλ– κατέστη δυνατό να φθάσουν στην Αθήνα. Στα αισιόδοξα νέα συμπεριλαμβάνεται το γεγονός ότι σύμφωνα με διπλωματικές πηγές συνεχίζονται με πυρετώδεις ρυθμούς οι ελληνικές προσπάθειες για τον απεγκλωβισμό και Αφγανών πολιτών που είχαν εργασθεί στο παρελθόν ως διερμηνείς για την Ελληνική Δύναμη στο Αφγανιστάν. Ενδεικτικό είναι ότι στις προσπάθειες αυτές συμπεριλαμβάνεται και ειδική πτήση στρατιωτικού αεροσκάφους από την Αθήνα με προορισμό την Καμπούλ, με ενδιάμεσο σταθμό το Ισλαμαμπάντ, πρωτεύουσα του γειτονικού Πακιστάν, όπου και υπάρχει ελληνική πρεσβεία.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Πέφτοντας στο κενό: Αυτή είναι η ιστορία του 24χρονου Μοχάμαντ από την Καμπούλ

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις προαναφερθείσες πηγές, τις πρώτες πρωινές ώρες της 26ης Αυγούστου, κατόπιν στενού και συνεχούς συντονισμού μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας, αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας στο οποίο επέβαιναν, πέραν του πληρώματος, δύο διπλωματικοί υπάλληλοι και στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, αναχώρησε προκειμένου να μεταβεί στην Καμπούλ, εφόσον το επέτρεπαν οι συνθήκες, για τη μεταφορά των διερμηνέων και των οικογενειών τους. Οπως έγινε γνωστό, «η αρχική οδηγία στους διπλωματικούς υπαλλήλους ήταν να μεταβούν πλησίον μιας εκ των εισόδων του αεροδρομίου, εφόσον το επέτρεπαν οι συνθήκες ασφαλείας, και μένοντας πάντα εντός του χώρου που ελέγχουν οι δυνάμεις χωρών-μελών του ΝΑΤΟ να καταβάλουν προσπάθειες επιτόπου για την είσοδο των διερμηνέων στον χώρο του αεροδρομίου». Ωστόσο το αεροσκάφος δεν έφθασε στην Καμπούλ, λαμβάνοντας οδηγίες να προσγειωθεί και να παραμείνει μέχρι νεωτέρας στο Ισλαμαμπάντ, μετά την τρομοκρατική επίθεση στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας του Αφγανιστάν. Τουλάχιστον έως χθες το μεσημέρι το αεροσκάφος βρισκόταν σε ετοιμότητα να αναχωρήσει για Καμπούλ, με την Αθήνα να παρακολουθεί τις εξελίξεις ως βασικό κριτήριο για τη λήψη ή μη απόφασης να παραμείνει το πολεμικό μας αεροσκάφος στην περιοχή ή να επιστρέψει στην Ελλάδα.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Επιδρομή ΗΠΑ με drone κατά ISIS – Διορία Ταλιμπάν σε Αφγανούς για παράδοση όπλων

Παράλληλα με αυτή την εξαιρετικά κρίσιμη και ευαίσθητη πτυχή, οι ελληνικές προσπάθειες συνεχίζονται με αμείωτη ένταση σε επαφή με διπλωματικές αρχές φιλικών χωρών: κατ’ αρχήν με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στη Μεγάλη Βρετανία αλλά και στις ΗΠΑ. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, αρχικώς φαίνεται να υπήρξε θετική ανταπόκριση από Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία και Μεγάλη Βρετανία. Στη συνέχεια, και εν μέσω των καταιγιστικών εξελίξεων στο Αφγανιστάν, οι ελληνικές προσπάθειες που επικεντρώνονταν στην προσπάθεια απεγκλωβισμού Αφγανών πολιτών, οι οποίοι είχαν εργαστεί ως διερμηνείς, και των οικογενειών τους συμπεριέλαβαν και το Κατάρ.

Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα τονίζουν, στο πλαίσιο αυτό, ότι «το υπουργείο Εξωτερικών θα συνεχίσει με αμείωτη ένταση την προσπάθεια για τον απεγκλωβισμό των Αφγανών ελληνικού ενδιαφέροντος με κάθε πρόσφορο μέσο και σε στενή συνεργασία με τους συμμάχους και εταίρους».

Τελευταίες ειδήσεις