ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τουρκία: Προσπάθειες προσέγγισης με τις ΗΠΑ

«Δεν είμαστε αποθήκη μεταναστών της Δύσης», ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού

Τουρκία: Προσπάθειες προσέγγισης με τις ΗΠΑ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Η Αγκυρα συνεχίζει τις προσπάθειες προσέγγισης με την Ουάσιγκτον και στο πλαίσιο αυτό ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Σεντάτ Ονάλ επισκέπτεται τις ΗΠΑ για πολιτικές διαβουλεύσεις. Σήμερα και αύριο θα συναντηθεί με την αναπληρώτρια υπουργό Εξωτερικών Γουέντι Σέρμαν και την υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδια για Πολιτικές Υποθέσεις, Βικτόρια Νούλαντ. 

Οι διμερείς σχέσεις, περιφερειακά ζητήματα και διεθνείς εξελίξεις σχεδιάζεται να συζητηθούν στο πλαίσιο των πολιτικών διαβουλεύσεων. 

Αναλυτές εκτιμούν πως ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης θα είναι και τα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα S-400 τα οποία έχει αγοράσει η Τουρκία και οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει εμπάργκο για την απόφαση αυτή.

Ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, στη συνέντευξή του στην εφημερίδα Hurriyet, ερωτήθηκε για το θέμα των S-400 και ο ίδιος τόνισε πως «στο θέμα αυτό δεν έχει αλλάξει η θέση της Αγκυρας και το έχει ξεκαθαρίσει και ο πρόεδρός μας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στο ζήτημα της προμήθειας δεύτερης συστοιχίας παρακολουθούμε τις εργασίες. Συνεχίζουμε σύμφωνα με το δικό μας πρόγραμμα και σχεδιασμό».

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού, σε ομιλία του σε συνέδριο με θέμα το προσφυγικό, ισχυρίστηκε πως «η Δύση σκέπτεται το εξής: Η Τουρκία να κλείσει τα σύνορά της και να μας προστατεύσει. Αν οι παράνομοι μετανάστες περάσουν στην Τουρκία, να τους κρατήσει. Εμείς έχουμε δηλώσει ότι δεν είμαστε αποθήκη μεταναστών της Δύσης». 

Ο κ. Σοϊλού κατηγόρησε τη Δύση για «αποικιοκρατική λογική» στο Αφγανιστάν και σε άλλες χώρες και τόνισε πως αυτή η πολιτική προκαλεί τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας ανέφερε πως από το 2016 η Τουρκία έχει «έχει πιάσει παράνομους μετανάστες εντός της χώρας, όταν περνούσαν τα ανατολικά και νότια σύνορα, στη διαδρομή, στο Αιγαίο και στη Θράκη όταν περνούσαν προς την Ελλάδα. Ο συνολικός αριθμός των παράτυπων μεταναστών που έχουμε πιάσει είναι 1.293.662».

Ο κ. Σοϊλού ήταν ο υπουργός ο οποίος τον Μάρτιο του 2020 είχε δώσει την εντολή να ανοίξουν τα τουρκικά σύνορα στον Εβρο και ανακοίνωνε καθημερινά δικά του στοιχεία για τον αριθμό των προσφύγων και μεταναστών που ο ίδιος ισχυριζόταν πως περνούσαν με παράνομο τρόπο στην Ελλάδα. Χθες τόνισε πως η Τουρκία είναι η χώρα που μπορεί και εμποδίζει με αποτελεσματικό τρόπο τις προσφυγικές ροές.