Καθημερινή Summits, ESG – Χρ. Στυλιανίδης: Νέα εναέρια μέσα σε βάθος πενταετίας

Καθημερινή Summits, ESG – Χρ. Στυλιανίδης: Νέα εναέρια μέσα σε βάθος πενταετίας

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης περιέγραψε άμεσα και μακροπρόθεσμα μέτρα για αναβάθμιση της ικανότητας της Πολιτικής Προστασίας

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αγορά νέων εναέριων μέσων σε βάθος πενταετίας προανήγγειλε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας του με τρεις φοιτητές από την Εύβοια, στο πλαίσιο του «1st Καθημερινή Summits – ESG».

Η Ελλάδα θα είναι η χώρα που θα αγοράσει το πρώτο αεροπλάνο Canadair από το Rescue EU, θα πάρει ακόμη έξι νέα Canadair που θα ανήκουν στον ελληνικό στόλο. Με επτά νέα Canadair και με την αγορά ελικοπτέρων τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα, τόνισε ο κ. Στυλιανίδης.

⇒ Δείτε επίσης: Live – Καθημερινή Summits: Οι εξελίξεις στο 1st Athens ESG & Climate Crisis

Στην αρχική του τοποθέτηση, ο υπουργός επισήμανε ότι η απόφαση του πρωθυπουργού να δημιουργήσει νέο υπουργείο στο οποίο θα έχουμε ταυτόχρονα με την πολιτική προστασία, την πρόληψη, την ετοιμότητα, την προετοιμασία και την ανθεκτικότητα, είναι κάτι πρωτοποριακό για την Ελλάδα.

Με αφορμή την αρχική του τοποθέτηση, ανέφερε ότι εάν στην Εύβοια είχαμε έναν καλό καθαρισμό του δάσους ως προληπτικό μέτρο θα αποφέυγαμε μεγάλο ποσοστό των επιπτώσεων.

«Ο ρόλος της πολιτείας σε ότι αφορά την επιτάχυνση της αντίδρασης στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι σημαντικός και την ίδια στιγμή πρέπει να βρούμε και στρατηγικά μέτρα που θα αποδώσουν, για να μην ξαναέχουμε Εύβοια και Μάτι», όπως τόνισε.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Καθημερινή Summits, ESG – Αλέξης Παπαχελάς: Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ευθύνη από την προστασία του περιβάλλοντος

⇒ Διαβάστε ακόμη: Καθημερινή Summits, ESG – Michael Bloomberg: Οι επιχειρήσεις σε ηγετικό ρόλο κατά της κλιματικής αλλαγής

Δύο είναι τα κρίσιμα μέτρα που πρέπει να παρθούν σε ότι αφορά τα δάση κατά τον κ. Στυλιανίδη: ένα να φτιάξουμε μεγάλες αντιπυρικές ζώνες. Το δεύτερο είναι ότι πρέπει να καθαρίσουμε το δάσος να το διαχειρισθούμε: Να χρησιμοποιήσουμε τους αγρότες και εκείνους που ξέρουν καλύτερα το δάσος, να φτιάξουμε ομάδες και επιχειρήσεις που θα διαχειρίζονται το δάσος και ενδεχομένως να τις συνδέσουμε με μια λογική Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, βιομάζας.

«Την ίδια στιγμή θα πρέπει να κάνουμε ότι κάναμε στο Αλεποχώρι» είπε και εξήγησε ότι θα πρέπει να κάνουμε ασκήσεις εκκένωσης του πληθυσμού, ενημέρωση του κοινού, τι κάνει ο καθένας τη στιγμή της κρίσης, να αξιοποιήσουμε τις εθελοντικές ομάδες.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Καθημερινή Summits, ESG – Δ. Παπαλεξόπουλος: Ευκαιρία για την Ελλάδα η ενεργειακή μετάβαση

⇒ Διαβάστε ακόμη: Καθημερινή Summits, ESG – Todd Stern: ΗΠΑ-Κίνα πρέπει να συνεργαστούν κατά της κλιματικής αλλαγής

Παράλληλα από το βήμα του «1st Καθημερινή Summits – ESG» ανακοίνωσε ένα νέο πρόγραμμα το οποίο όπως τόνισε προνοεί μια νέα σχολή πολιτικής προστασίας εθελοντών.

«Εκεί ο κάθε εθελοντής θα έχει μια εξειδίκευση και θα έχει έναν συγκεκριμένο ρόλο», ανέφερε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Καθημερινή Summits, ESG – WWF: Βιώνουμε ήδη το κόστος της αδράνειας

Κακοκαιρία «Μπάλλος»

Ο κ. Στυλιανίδης σημείωσε, αναφερόμενος στην κακοκαιρία «Μπάλλος», ότι λαμβάνοντας υπόψη συζητήσεις με το επιστημονικό δυναμικό της χώρας, φαίνεται ότι η Αττική χτίστηκε άναρχα, καθώς υπάρχουν ρέματα που δεν έχουν οριοθετηθεί. Όπως είπε, χρειάζεται συγκροτημένη πολιτική για τα αντιπλημμυρικά έργα, με αρχή, μέση και τέλος. Σημείωσε επιπλέον ότι πρέπει να βρούμε κι άμεσες προσωρινές λύσεις που να περιορίζουν το φαινόμενο.

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης ανέφερε ότι το βράδυ της Πέμπτης είχαμε 147 χιλιοστά βροχής στους Αμπελόκηπους και στα Πατήσια, ενώ στη Μάνδρα είχαμε 88 χιλιοστά. Όπως τόνισε, σε κρίσιμες στιγμές πρέπει να δείχνεις αποφασιστικότατα, δεν πρέπει να παίζεις με τις ζωές των πολιτών. Σημείωσε ότι ενδεχομένως να είχαμε 200-300 νεκρούς εάν επιβεβαιώνονταν οι μετεωρολογικές προβλέψεις και δεν είχαμε λάβει μέτρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή