Πρόεδροι κοινοβουλίων: Η διπλωματία στο επίκεντρο

Πρόεδροι κοινοβουλίων: Η διπλωματία στο επίκεντρο

Τον κρίσιμο ρόλο της Ελλάδας στο επίπεδο της διεθνούς συνεργασίας, τη σημασία της κοινοβουλευτικής διπλωματίας και τις προκλήσεις της συγκυρίας για τις σύγχρονες κοινωνίες που πρέπει να αντιμετωπιστούν, αναδεικνύουν οι εργασίες της διάσκεψης προέδρων κοινοβουλίων των κρατών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, που διεξάγονται στην Αθήνα.

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην Αθήνα φιλοξενείται η διάσκεψη προέδρων κοινοβουλίων των κρατών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Τον κρίσιμο ρόλο της Ελλάδας στο επίπεδο της διεθνούς συνεργασίας, τη σημασία της κοινοβουλευτικής διπλωματίας και τις προκλήσεις της συγκυρίας για τις σύγχρονες κοινωνίες που πρέπει να αντιμετωπιστούν, αναδεικνύουν οι εργασίες της διάσκεψης προέδρων κοινοβουλίων των κρατών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, που διεξάγονται στην Αθήνα. «Θεωρώ ότι η διάσκεψη θα συμβάλει ώστε η κοινοβουλευτική συνέλευση και η διάσκεψη των προέδρων του Συμβουλίου της Ευρώπης να προτείνουν χειροπιαστά παραδείγματα εφαρμοσμένης πολιτικής προς τους υπουργούς και τις κυβερνήσεις, ώστε οι νέες προκλήσεις να αντιμετωπίζονται, όχι ακολουθώντας τες αλλά ακόμη και προλαμβάνοντάς τες» επισήμανε ο πρόεδρος της Βουλής Κ. Τασούλας με την ευκαιρία της συνάντησης που είχε χθες στο περιθώριο της διάσκεψης, με τη γ.γ. του Συμβουλίου της Ευρώπης Μαρία Μπούριτς. Ανέφερε μεταξύ άλλων ως νέες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά, εκείνες οι οποίες αφορούν τη δημόσια υγεία, το περιβάλλον και την καταπάτηση του διεθνούς δικαίου.

«Η Ελλάδα ήταν πολύ σημαντικός παίκτης και ιδιαίτερα στη συγκεκριμένη συγκυρία», σημείωσε από την πλευρά της η κ. Μπούριτς, τονίζοντας: «Είναι σημαντικό να υπογραμμίσουμε σε αυτή τη διάσκεψη τι είναι αυτό που θα μας βοηθήσει να είμαστε προετοιμασμένοι σε οποιαδήποτε μελλοντική κρίση. Να συζητήσουμε θέματα όπως είναι η νέα γενιά ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καινούργια θέματα τα οποία εξελίσσονται τώρα, όπως είναι η τεχνητή νοημοσύνη και η κλιματική αλλαγή και να δούμε πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε όλα αυτά μέσα από τις αρχές και τις αξίες του Συμβουλίου της Ευρώπης, δηλαδή την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την προστασία της δημοκρατίας, την προστασία του κράτους δικαίου». Ο κ. Τασούλας είχε, επίσης στο περιθώριο της διάσκεψης, πολλές διμερείς επαφές. Μεταξύ αυτών, με τους ομολόγους του προέδρους των κοινοβουλίων της Αρμενίας, της Αλβανίας και της Γεωργίας. Στις συναντήσεις αυτές έγινε λόγος για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τη Βουλή, αλλά και την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και των Ασσυρίων από την Αρμενία, την ελληνοαλβανική συνεργασία στο ΝΑΤΟ και την ελληνική στήριξη στην ευρωπαϊκή προοπτική των Τιράνων, καθώς και τις «ευρωατλαντικές επιδιώξεις της Γεωργίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή