Πολιτικό πινγκ πονγκ με την Εξεταστική

Πολιτικό πινγκ πονγκ με την Εξεταστική

Σε νέα περίοδο ισχυρών αναταράξεων φαίνεται πως εισέρχεται εκ νέου και άμεσα το πολιτικό σύστημα εντός του Κοινοβουλίου, με επίκεντρο την επικείμενη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε νέα περίοδο ισχυρών αναταράξεων φαίνεται πως εισέρχεται εκ νέου και άμεσα το πολιτικό σύστημα εντός του Κοινοβουλίου, με επίκεντρο την επικείμενη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, που κατ’ αρχήν φαίνεται να συγκεντρώνει τη θετική ψήφο των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, προγραμματίστηκε να συζητηθεί στην Ολομέλεια την Τετάρτη 3 Νοεμβρίου. Ωστόσο, απέναντί της διατυπώνεται η επί της ουσίας αντιπρόταση της «γαλάζιας» πλειοψηφίας για διεύρυνση του χρονικού διαστήματος διεξαγωγής της έρευνας, με τις δύο πλευρές ήδη να έχουν επιδοθεί σε ένα blame game αναφορικά με το ποιo κόμμα εκ των δύο θα «χρεωθεί» μια εξέλιξη που χαρακτηρίζεται εκφυλισμός των κοινοβουλευτικών διαδικασιών: να συγκροτηθούν, δηλαδή, δύο εξεταστικές επιτροπές με παράλληλη λειτουργία και παρόμοιο αντικείμενο.

Δημοσκοπήσεις και ΜΜΕ

Blame game Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ για το ποιo κόμμα θα «χρεωθεί» τη συγκρότηση δύο επιτροπών με παράλληλη λειτουργία και παρόμοιο αντικείμενο.

Υπενθυμίζεται ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κάνοντας χρήση διάταξης του Συντάγματος –όπως αυτή προέκυψε στην τελευταία αναθεώρηση έπειτα από εισήγηση της Ν.Δ.– πρότεινε τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, προκειμένου –όπως λέει– να διερευνηθούν αφενός το ενδεχόμενο χειραγώγησης δημοσκοπήσεων και αφετέρου η χρηματοδότηση των ΜΜΕ από την παρούσα κυβέρνηση (για «λίστα Πέτσα» κάνει, ως γνωστόν, λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ).

«Η θέση της Ν.Δ. είναι σαφής και συγκεκριμένη, όπως τη διατύπωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης: Να συσταθεί διευρυμένη εξεταστική επιτροπή από το 2015 μέχρι σήμερα, με μια ουδέτερη διατύπωση χωρίς κανένα υπονοούμενο, ώστε να ελεγχθεί η χρηματοδότηση στα μέσα και τις εταιρείες δημοσκοπήσεων», σημειώνουν κύκλοι της πλειοψηφίας. «Καλούμε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος απάντησε καταφατικά ενώπιον της Βουλής στην πρόταση του πρωθυπουργού και το νεύμα του καταγράφηκε στις τηλεοπτικές κάμερες, μέχρι και τη συζήτηση της 3ης Νοεμβρίου να δεχθεί την πρότασή μας, να ανταποκριθεί στον θεσμικό του ρόλο και να μην ευτελίσει το συνταγματικό δικαίωμα της μειοψηφίας, επιλέγοντας επικοινωνιακά τρικ για να ξεφύγει από το πολιτικό του αδιέξοδο», προσθέτουν μεταξύ άλλων οι ίδιοι κύκλοι και καταλήγουν: «Θα πρέπει όλοι να γνωρίζουν ότι αν ο κ. Τσίπρας επιμείνει στην ενοχική στάση του, η Ν.Δ. θα αναλάβει κάθε θεσμική πρωτοβουλία προκειμένου να διερευνηθεί το σύνολο του διαστήματος από το 2015 έως και το 2021».

Κάνοντας λόγο για ευτελισμό του Συντάγματος και του Κοινοβουλίου από τη Ν.Δ., ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι η Ν.Δ. ως πλειοψηφία στην επιτροπή μπορεί να δρομολογήσει χρονική διεύρυνση της έρευνας, την οποία το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δηλώνει πως θα αποδεχθεί, αφού όμως πρώτα συσταθεί η επιτροπή στη βάση της δικής του πρότασης. Διαδικαστικά, κάτι τέτοιο θα σημάνει επιστροφή της υπόθεσης στην Ολομέλεια, ώστε να δοθεί νέα «εντολή» στην εξεταστική.

Τελευταίες ειδήσεις

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή