Την προσεχή Παρασκευή η απόφαση για Εξεταστική

Την προσεχή Παρασκευή η απόφαση για Εξεταστική

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην τελική ευθεία για την από ημέρες αναμενόμενη μετωπική τους σύγκρουση, με επίκεντρο την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, αντικείμενο της οποίας θα είναι η διερεύνηση της χρηματοδότησης των ΜΜΕ κατά την περίοδο της πανδημίας καθώς και της διενέργειας δημοσκοπήσεων, εισέρχονται κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση. Η συνεδρίαση της Ολομέλειας για τη συζήτηση της πρότασης και τη λήψη απόφασης προγραμματίστηκε για την προσεχή Παρασκευή 12 Νοεμβρίου.

Θα συζητηθεί η πρόταση για διερεύνηση της χρηματοδότησης των ΜΜΕ κατά την περίοδο της πανδημίας, καθώς και της διενέργειας δημοσκοπήσεων.

Ως γνωστόν, η πλειοψηφία έχει καλέσει τον ΣΥΡΙΖΑ να αλλάξει τον χαρακτήρα της πρότασής του, ώστε να διαμορφωθεί περιβάλλον ευρύτατης αποδοχής και η έρευνα να επεκταθεί χρονικά προς το παρελθόν – όχι όπως η αξιωματική αντιπολίτευση ζητεί, δηλαδή μόνο κατά την περίοδο της γαλάζιας διακυβέρνησης. Υπενθυμίζεται ότι, όπως ανέφερε η «Κ» την Κυριακή, κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι η πρόταση που έχει διαμορφώσει η Κουμουνδούρου ουσιαστικά προεξοφλεί κυβερνητικές ευθύνες και ως εκ τούτου δεν είναι δυνατόν να ψηφιστεί από τους βουλευτές της Ν.Δ. Σύμφωνα, μάλιστα με τις ίδιες πηγές, πεδίο συναίνεσης εκ μέρους και της κυβερνώσας πλειοψηφίας θα μπορούσε να διαμορφωθεί από μια ευρύτερη διατύπωση περί «έρευνας για τυχόν φαινόμενα διαφθοράς αναφορικά με τη χρηματοδότηση ΜΜΕ και κατά τη διενέργεια δημοσκοπήσεων».

Βάσει των έως τώρα ενδείξεων, ο ΣΥΡΙΖΑ θα αρνηθεί να προβεί σε μια τέτοια αλλαγή, οπότε όλα δείχνουν πως θα ακολουθήσει δεύτερη κοινοβουλευτική διαδικασία, αυτή τη φορά με πρωτοβουλία της Ν.Δ. και την εκ μέρους της κατάθεση πρότασης για σύσταση δεύτερης εξεταστικής επιτροπής. Σημειώνεται ότι βάσει του νέου Συντάγματος, όπως αυτό διαμορφώθηκε κατά την τελευταία αναθεώρησή του και έπειτα από πρόταση της Ν.Δ., δίνεται η δυνατότητα συγκρότησης εξεταστικών επιτροπών της Βουλής, κατόπιν πρότασης της αντιπολίτευσης. Τούτων δοθέντων και εν μέσω πολωτικού κλίματος, ενδιαφέρον θα έχει σε όλες τις φάσεις που θα ακολουθήσουν, η στάση που θα τηρήσουν τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης – οι ηγεσίες των οποίων, πάντως, έχουν κατ’ αρχήν εμφανιστεί θετικές έναντι της πρότασης ΣΥΡΙΖΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή