Προϋπολογισμός 2022: Εφ’ όλης της ύλης σύγκρουση στη Βουλή

Προϋπολογισμός 2022: Εφ’ όλης της ύλης σύγκρουση στη Βουλή

4' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ομιλίες βουλευτών και υπουργών που δείχνουν τάσεις αντιπαραθέσεων όλων με όλους, συνεχίζεται από το πρωί και για δεύτερη ημέρα η συζήτηση επί του Προϋπολογισμού 2022 στην Ολομέλεια της Βουλής. Κυριαρχεί η εφ’ όλης της ύλης σύγκρουση μεταξύ κυβερνώσας πλειοψηφίας και κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πλην όμως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει να αντιμετωπίσει βολές και από άλλες πλευρές της αντιπολίτευσης, ενώ πολλοί εστιάζουν -λόγω των εσωκομματικών εξελίξεων- και στις παρεμβάσεις των βουλευτών του ΚΙΝΑΛ.

Εντός αυτού του πλαισίου, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον καταγράφηκαν οι αρχικές επισημάνσεις του κ. Χρ. Σταϊκούρας, ως απάντηση στις τοποθετήσεις των εισηγητών χθες το βράδυ, κατά την έναρξη της κοινοβουλευτικής διαδικασίας – η οποία θα ολοκληρωθεί, ως γνωστόν, με ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και την ψηφοφορία αργά το απόγευμα του Σαββάτου. Ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου μίλησε για κρίση η οποία συνεχίζεται και ενισχύεται, και για ρίσκα που βρίσκονται στο προσεχές μέλλον, κάνοντας λόγο για ετοιμότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τις πιθανές δυσκολίες:

«Δεν εξωραΐζουμε την πραγματικότητα, όπως υποστήριξε πριν από έναν χρόνο η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μάλλον η αντιπολίτευση παρουσίαζε μία εικονική, μια μεμψίμοιρη πραγματικότητα», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών, και αναφερόμενος ειδικότερα στο ζήτημα των τιμολογίων της ΔΕΗ επισήμανε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να καλύπτει την μεγάλη αύξηση των τιμολογίων.

«Και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Και πιθανόν να το κάνουμε και πιο έντονα όσο συνεχίζεται και ενισχύεται η κρίση. Η πραγματικότητα είναι ότι και σε αυτό το πεδίο είμαστε κοντά στην κοινωνία στο βαθμό του εφικτού», είπε ο υπουργός Οικονομικών. Σε άλλο σημείο της παρέμβασής του, υπογράμμισε: «Δεν είναι ειδυλλιακά τα πράγματα. Η τρέχουσα συγκυρία έχει δύο κρίσεις ταυτόχρονα: υγειονομική κρίση και ενεργειακή κρίση. Πράγματι υπάρχουν και ρίσκα μπροστά. Αποτυπώνονται απολύτως μέσα στον προϋπολογισμό. Η κυβέρνηση μεθοδικά, συνεκτικά, διορατικά έχτισε ταμειακά διαθέσιμα για να είναι καλυμμένη για όποια εξέλιξη το 2022 στη νομισματική πολιτική. Άρα, έρχομαι και σας λέω ότι η μεγάλη εικόνα είναι καλή. Οι προοπτικές είναι θετικές. Αλλά ναι, υπάρχουν προβλήματα, ρίσκα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Κορυφαίο σήμερα είναι η ακρίβεια. Το πρόβλημα είναι οξύ. Είναι οξύτερο από τις αρχικές εκτιμήσεις που υπήρχαν σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Διαρκεί περισσότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις που υπήρχαν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά εξακολουθεί η κοινή συνισταμένη να είναι ότι θα είναι παροδικό». Και αφού μεταξύ άλλων υποστήριξε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να κάνει «διπλάσια αύξηση του κατώτατου μισθού, η πρώτη ήδη από την 1.1.2022», επανέλαβε: «Είναι μεγάλες οι προκλήσεις μπροστά μας».

Λίγο νωρίτερα, η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Εφη Αχτσιόγλου χειροκροτούμενη αρκετές φορές από τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριζε ότι η κυβέρνηση έχει «επιλέξει μία πραγματικότητα που δεν υπάρχει και προσπαθεί να την επιβεβαιώσει με ψηφίδες βολικών στοιχείων», για να τονίσει: «Είναι προφανές ότι μία κυβέρνηση συντηρητική, δεξιά, εν πολλοίς αυταρχική, ούτε μπορεί, αλλά ούτε και θέλει να σταθεί στο ύψος της απέναντι στον κόσμο της εργασίας. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί από μία προοδευτική πλειοψηφία, που θα μπορούσε να εκφραστεί από τον ΣΥΡΙΖΑ».

Για «προοδευτική δημοκρατική διακυβέρνηση» μίλησε με τη σειρά του και ο κ. Σωκ. Φάμελος. Η πρώτη απάντηση σε αυτό το ζήτημα από πλευράς ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ ήρθε διά στόματος του κ. Γ. Μουλκιώτη: «Το ΠΑΣΟΚ θα είναι παρόν στις πολιτικές και κοινωνικές μάχες και θα είναι φορέας
ελπίδας με έναν σύγχρονο λόγο, με συνέπεια, ρεαλισμό, υπευθυνότητα, όπως κάνει και η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία» είπε.

Στην κριτική του ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στον τομέα της υγείας, όπως φαίνεται από τοποθετήσεις σαν εκείνες του κ. Α. Ξανθού και της κυρίας Ολγας Γεροβασίλη, με τον κ. Γ. Ραγκούση να ανεβάζει κατακόρυφα τους τόνους για όλα: «Το μοντέλο διακυβέρνησης που μας χρεοκόπησε, είναι ακριβώς το ίδιο που έχει εγκατασταθεί δυστυχώς ξανά στη χώρα μετά τις εκλογές του 2019», σημείωσε, κάνοντας λόγο για «κομματικό κράτος», «παρασιτικούς φίλους της ΝΔ», και για «δύσοσμο μοντέλο διακυβέρνησης, διαφθοράς και αδιαφάνειας».

Ο ΣΥΡΙΖΑ και το δικό του μοντέλο διακυβέρνησης, πάντως, όπως επίσης και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, βρίσκονται στο στόχαστρο του Κομμουνιστικού Κόμματος: Ο κ. Ν. Καραθανασόπουλος μίλησε για «κλιμάκωση από την ΝΔ της αντεργατικής επίθεσης σε ό,τι είχε απομείνει, συνεχίζοντας την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ», και για ακρίβεια ως αποτέλεσμα «της πολιτικής, που με πιστότητα υπηρέτησαν όλες οι κυβερνήσεις -από το ΚΙΝΑΛ, τη ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ. Από κοντά βεβαίως και το ΜέΡΑ25, που κάνει διάφορες αποσπασματικές προτάσεις».

Εκ μέρους της Ελλ. Λύσης ο κ. Β. Βιλιάρδος είπε μεταξύ άλλων ότι «συνεχίζεται η κακοδιαχείριση, ο άκρατος δανεισμός, η σπατάλη και η πλήρης αδιαφορία για τις παραγωγικές επενδύσεις», ενώ ο κ. Κρ. Αρσένης (ΜέΡΑ25), υποστήριξε ότι η κυβέρνηση «λεηλατεί» ενώ μίλησε και για την ανάγκη
«κατάργησης του υπερταμείου που έχει φτιαχτεί από τον ΣΥΡΙΖΑ».

Από την κυβέρνηση στη σημερινή συνεδρίαση προγραμματίστηκαν παρεμβάσεις μεταξύ άλλων των υπουργών Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυρ. Πιερρακάκη, Εσωτερικών Μ. Βορίδη, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κ. Χατζηδάκη, και Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκα.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή