Επίσκεψη Σακελλαροπούλου στο αποτεφρωτήριο Ριτσώνας: «Ένδειξη πολιτισμού η δυνατότητα επιλογής»

Επίσκεψη Σακελλαροπούλου στο αποτεφρωτήριο Ριτσώνας: «Ένδειξη πολιτισμού η δυνατότητα επιλογής»

Η «Κ» βρέθηκε στο αποτεφρωτήριο Ριτσώνας, το οποίο επισκέφθηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ήρθε στη Ριτσώνα έχοντας επιστρέψει από ένα ταξίδι στην Ιταλία για τον τελευταίο αποχαιρετισμό του πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι.

Ανέβηκε στο βήμα του πρώτου αποτεφρωτηρίου της χώρας που λειτουργεί από το 2019 για να κάνει μια σύντομη δήλωση. Από το ίδιο εκείνο βήμα που πολλοί από εμάς αποχαιρετήσαμε αγαπημένα μας πρόσωπα τα προηγούμενα χρόνια, κάνοντας χρήση ενός προνομίου που μας έδωσε η ελληνική πολιτεία μετά το 2019. Ως τότε οι σοροί όσων προτιμούσαν στην αποτέφρωση μεταφέρονταν έξω από τη χώρα για να επαναπατρισθούν ως τέφρα.

Επίσκεψη Σακελλαροπούλου στο αποτεφρωτήριο Ριτσώνας: «Ένδειξη πολιτισμού η δυνατότητα επιλογής»-1
Φωτ. ΙΝΤΙΜΕ/ ΓΤ ΠτΔ

«Η ελληνική κοινωνία», είπε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «έχει τις ιδιαιτερότητές της, αλλά το ζήτημα είναι να υπάρχει η δυνατότητα επιλογής. Αυτό είναι ένδειξη πολιτισμού, δικαιικού πολιτισμού, σε όλες τις πτυχές».

«Η αποτέφρωση των νεκρών, όπως είναι γνωστό, σε όλες τις πολιτισμένες χώρες αναγνωρίζεται ως ένας παράλληλος τρόπος διάθεσης του σώματος μετά τον θάνατο εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Αυτό γίνεται με τη δήλωση του ανθρώπου πριν από τον θάνατό του, ή, όπως ο νόμος προβλέπει, μετά τον θάνατο, από αυτούς που έχουν το δικαίωμα να πάρουν τη σχετική απόφαση» τόνισε.

Σημείωσε ότι έστω και καθυστερημένα η χώρα μας «έκανε πολύ καλά που το αναγνώρισε και χαιρετίζω τη δημιουργία αυτού του πρώτου χώρου αποτέφρωσης νεκρών για τη χώρα μας. Η ελληνική κοινωνία έχει τις ιδιαιτερότητές της, αλλά το ζήτημα είναι να υπάρχει η δυνατότητα επιλογής. Αυτό είναι ένδειξη πολιτισμού, δικαιικού πολιτισμού, σε όλες τις πτυχές. Από εκεί και πέρα βέβαια τα πράγματα λύνονται και με τον χρόνο».

Η ΠτΔ ξεναγηθηκε στο χώρο του αποτεφρωτηρίου από τον κ. Αντώνη Αλακιώτη, πρόεδρο της κοινωνίας για την Αποτέφρωση. Ο κ. Αλακιώτης χαρακτήρισε την επίσκεψη της ΠτΔ «έμπρακτη αναγνώριση του ανθρώπινου δικαιώματος για ελευθερία στην επιλογή διάθεσης του ανθρώπινου σώματος». Ο κ. Αλακιώτης μιλησε για τον 23χρονο αγώνα της ελληνική εταιρείας αποτέφρωσης και σημείωσε ότι τα ταφικά έθιμα αποτελούν σημαντικό τεκμήριο πολιτισμού σε πολλές διαφορετικές φάσεις της ανθρώπινης ιστορίας.

Επίσκεψη Σακελλαροπούλου στο αποτεφρωτήριο Ριτσώνας: «Ένδειξη πολιτισμού η δυνατότητα επιλογής»-2
Φωτ. ΙΝΤΙΜΕ/ ΓΤ ΠτΔ

Ειδήσεις σήμερα

Κ. Σακελλαροπούλου: Το ζήτημα είναι να υπάρχει η δυνατότητα επιλογής

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή