Η Mέτσολα φαβορί για την προεδρία της Ευρωβουλής

Η Mέτσολα φαβορί για την προεδρία της Ευρωβουλής

Ανακοινώθηκαν χθες επισήμως οι τέσσερις υποψηφιότητες για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με την α΄ αντιπρόεδρο Ρομπέρτα Μέτσολα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος να αναμένεται να διαδεχθεί τον εκλιπόντα Νταβίντ Σασόλι.

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Ανακοινώθηκαν χθες επισήμως οι τέσσερις υποψηφιότητες για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με την α΄ αντιπρόεδρο Ρομπέρτα Μέτσολα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος να αναμένεται να διαδεχθεί τον εκλιπόντα Νταβίντ Σασόλι. Η κ. Μέτσολα απολαύει της στήριξης τόσο του ΕΛΚ όσο και της ευρω-ομάδας των Σοσιαλιστών και των φιλελεύθερων του Renew. Τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου της ψηφοφορίας, που θα διεξαχθεί ηλεκτρονικά για υγειονομικούς λόγους, θα ανακοινωθούν σήμερα, έως τις 11.30 ώρα Στρασβούργου. Θεωρητικά ενδέχεται να χρειαστούν μέχρι και τέσσερις γύροι για την εκλογή του νέου προέδρου, η θητεία του οποίου (ή της οποίας) θα διαρκέσει δυόμισι χρόνια.  

Δείπνο με Μητσοτάκη

Η κ. Μέτσολα, που ήδη εκτελεί χρέη υπηρεσιακής προέδρου του σώματος και που σήμερα γίνεται 43 ετών, αναμένεται να γίνει η τρίτη γυναίκα πρόεδρος του Κοινοβουλίου, μετά τις Γαλλίδες Σιμόν Βέιλ (1979-1982) και Νικόλ Φοντέν (1999-2002) – και η νεότερη στην ιστορία του θεσμού. Η Μαλτέζα ευρωβουλευτής δείπνησε χθες στο Στρασβούργο με τον Ελληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον οποίο διατηρεί στενές σχέσεις (τον επισκέφθηκε στην Αθήνα τον περασμένο Αύγουστο).

Χθες πραγματο- ποιήθηκε στο Στρασβούργο τελετή μνήμης για τον Νταβίντ Σασόλι, ο οποίος απεβίωσε στις 11 Ιανουαρίου σε ηλικία 65 ετών.

Η ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων για την προεδρία, η διορία για την υποβολή των οποίων έληξε χθες στις 5 το απόγευμα, ακολούθησε την τελετή μνήμης για τον Νταβίντ Σασόλι, ο οποίος απεβίωσε στις 11 Ιανουαρίου σε ηλικία 65 ετών, λίγες μέρες πριν λήξει η θητεία του ως επικεφαλής του σώματος.

Η πρώτη ολομέλεια του Κοινοβουλίου για το 2022 άνοιξε στις 7 το απόγευμα ώρα Ελλάδος με την τελετή μνήμης, η οποία ξεκίνησε με σύντομη ομιλία του πρώην Ιταλού πρωθυπουργού, νυν γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος και στενού φίλου του κ. Σασόλι, Ενρίκο Λέτα. Στη συνέχεια πήραν τον λόγο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν (ως αρχηγός κράτους της προεδρεύουσας χώρας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου), καθώς και οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του σώματος. Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ήταν προγραμματισμένο να μιλήσει κι αυτή στην τελετή, αλλά ο οδηγός της διαγνώστηκε θετικός στην COVID-19 και αναγκάστηκε να επιστρέψει στις Βρυξέλλες.

Την εκδήλωση μνήμης τίμησαν με την παρουσία τους ο κ. Μητσοτάκης, ο Μάριο Ντράγκι, οι πρωθυπουργοί της Μάλτας, του Λουξεμβούργου και της Κροατίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Λουίτζι ντι Μάιο, οι πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Επενδυτικής Τράπεζας και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και οι επικεφαλής έξι εθνικών κοινοβουλίων της Ε.Ε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή