Εξεταστική για ΜΜΕ – Δημοσκοπήσεις: Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες, «πυρά» από την αντιπολίτευση

Εξεταστική για ΜΜΕ – Δημοσκοπήσεις: Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες, «πυρά» από την αντιπολίτευση

Με την έγκριση του πορίσματος, στο οποίο κατέληξε η γαλάζια «πλειοψηφία», αλλά και την καταγραφή της πλήρους διαφωνίας από τα κόμματα της αντιπολίτευσης τα οποία παρουσίασαν τις δικές τους πορισματικές εκθέσεις, ολοκληρώθηκαν σήμερα το μεσημέρι οι εργασίες της εξεταστικής επιτροπής

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την έγκριση του πορίσματος, στο οποίο κατέληξε η γαλάζια «πλειοψηφία», αλλά και την καταγραφή της πλήρους διαφωνίας ως προς το περιεχόμενο του από τα κόμματα της αντιπολίτευσης τα οποία παρουσίασαν τις δικές τους πορισματικές εκθέσεις, ολοκληρώθηκαν σήμερα το μεσημέρι οι εργασίες της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για τη χρηματοδότηση των ΜΜΕ και τις δημοσκοπήσεις.

Στην ονομαστική ψηφοφορία που διεξήχθη μετά το τέλος της παρουσίασης των θέσεων εκ μέρους των εκπροσώπων των κομμάτων που συμμετείχαν στην επιτροπή (υπενθυμίζεται ότι το ΜέΡΑ25 είχε αποχωρήσει), υπέρ της πρότασης της ΝΔ ψήφισαν οι 15 βουλευτές της κυβερνώσα παράταξης, καταψήφισαν το βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ, του ΚΚΕ και της Ελλ. Λύσης, ενώ ο ανεξάρτητος
βουλευτής Κ. Μπογδάνος ψήφισε «παρών».

Τώρα πλέον, βάσει του Κανονισμού της Βουλής, το πόρισμα της Επιτροπής και οι γνώμες της μειοψηφίας που θα επισυναφθούν, θα κατατεθεί και θα δοθεί στην εθνική αντιπροσωπεία, προκειμένου να προσδιοριστεί ειδική ημερήσια διάταξη για τη συζήτησή του από την Ολομέλεια.

«Κατέπεσαν παταγωδώς όλοι οι ψευδείς ισχυρισμοί της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αποδεικνύοντας με τον πιο περίτρανο τρόπο, ότι μοναδικός της στόχος ήταν η πολιτική στοχοποίηση, σπίλωση και δίωξη πολιτικών αντιπάλων, χωρίς ωστόσο να υφίσταται όχι μόνον η ύπαρξη αποδεικτικών στοιχείων, αλλά αυτή ακόμη η ύπαρξη νομικών και πολιτικών επιχειρημάτων» υπενθυμίζεται ότι επισημαίνουν στο κείμενο τους οι βουλευτές της ΝΔ και προσθέτουν: «Συμπερασματικά απεδείχθη πέραν πάσης αμφιβολίας η μη ύπαρξη τόσο ποινικών όσο και πολιτικών ευθυνών πολιτικών προσώπων για τις υπό κρίση υποθέσεις».

Στον αντίποδα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο ακόμα και για προοπτική αναζήτησης ποινικών ευθυνών: «Δεν προέκυψαν μόνο πολιτικές ευθύνες ή απλές παραβάσεις υπηρεσιακών κανόνων εκ μέρους κυβερνητικών και υπηρεσιακών παραγόντων, αλλά προέκυψαν ενδείξεις που θα μπορούσαν να στηρίξουν την κρίση ύπαρξης βάσιμων υπονοιών για την τέλεση ποινικά αξιόποινων πράξεων και να προκαλέσουν, μετά από ιδιαίτερη έρευνα, από τις αρμόδιες εισαγγελικές και δικαστικές αρχές, ποινική δίωξη εναντίον των δραστών αυτών των πράξεων» τονίζεται, και ζητείται η «διαβίβαση όλων των στοιχείων στις αρμόδιες δικαστικές αρχές».

Επικριτικό έναντι της πλειοψηφίας, το ΚΙΝΑΛ μεταξύ άλλων υποστηρίζει όσον αφορά την υπόθεση των ΜΜΕ πως «δεν μπορεί να υποστηριχθεί ο ισχυρισμός της συμπολίτευσης ότι δεν υπήρξε αθέμιτη παρέμβαση στην τελική κατάρτιση του καταλόγου των επιλεγέντων ΜΜΕ». Για το ΚΚΕ «προκύπτουν ντουλάχιστον σοβαρές πολιτικές ευθύνες για την ουσία των ερευνώμενων πράξεων».

Απολογιστικά σημειώθηκε ότι πέραν της σημερινής συνεδρίασης πραγματοποιήθηκαν από τις 23 Νοεμβρίου 2021 12 συνεδριάσεις της Επιτροπής, με διάρκεια συνεδριάσεων 47 ώρες. Τα πρακτικά ανέρχονται σε 42.000 σελίδες και εμπεριέχουν τις καταθέσεις 14 μαρτύρων οι οποίοι εξετάστηκαν διά ζώσης, και τις έγγραφες απαντήσεις άλλων τριών μαρτύρων. Επίσης κατατέθηκαν έγγραφα συνολικά 9.759 σελίδων, καθώς και αρχεία σε ηλεκτρονική μορφή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή