ΕΕ: Στο τραπέζι η επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας σε περίπτωση αναγνώρισης των περιοχών των αυτονομιστών

ΕΕ: Στο τραπέζι η επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας σε περίπτωση αναγνώρισης των περιοχών των αυτονομιστών

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Στο τραπέζι θα τεθεί το ήδη συμφωνηθέν πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας σε περίπτωση αναγνώρισης από τη Μόσχα της ανεξαρτησίας του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, σύμφωνα με τον ύπατο εκπρόσωπο της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοσέπ Μπορέλ. Όπως δήλωσε ο κ. Μπορέλ μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, θα κληθεί τότε το Συμβούλιο να αποφασίσει αν πληρούνται οι προϋποθέσεις για την ενεργοποίηση του πακέτου.

Το Συμβούλιο ενέκρινε νωρίτερα το πακέτο χρηματοδοτικής βοήθειας 1,2 δισ. ευρώ για την Ουκρανία, η οικονομία της οποίας έχει κλονιστεί ποικιλοτρόπως εξαιτίας της πολύμηνης πολιορκίας από τη Ρωσία. Επιπλέον, το Συμβούλιο ενέκρινε την ανάπτυξη αποστολής στρατιωτικής εκπαίδευσης στην Ουκρανία (η Ελλάδα ήταν μία από τις χώρες που είχαν μπλοκάρει την πρωτοβουλία). Η Ε.Ε. επίσης θα παράσχει στη χώρα ειδικούς για την αντιμετώπιση κυβερνο-επιθέσεων και εκστρατειών παραπληροφόρησης. Τέλος, το Συμβούλιο επέβαλε κυρώσεις εις βάρος πέντε ατόμων (μεταξύ των οποίων τριών μελών της ρωσικής Δούμας) για την εμπλοκή της στις παράνομες εκλογές που διοργανώθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2021 στην Κριμαία.

Σε ενημέρωση του Τύπου στο περιθώριο της συνεδρίασης, ο Λιθουανός υπουργός Εξωτερικών Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις τόνισε ότι θα έπρεπε ήδη να έχουν επιβληθεί κυρώσεις κατά της Ρωσίας και ότι δεν πρέπει η Ε.Ε. να περιμένει να ξεκινήσει η εισβολή. Ο κ. Λαντσμπέργκις αναφέρθηκε επίσης στην κατάσταση στη Λευκορωσία, η παραμονή των ρωσικών δυνάμεων στην οποία μοιάζει πλέον να είναι επ’ αορίστου και όπου οι «τα λευκορωσικά στρατεύματα μοιάζουν να δέχονται πλέον εντολές ολοένα και περισσότερο» από τη Μόσχα. «Αυτό αλλάζει δραματικά την κατάσταση στην περιοχή μας», είπε ο κ. Λαντσμπέργκις. «Χρειάζεται ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ». Ο κ. Μπορέλ ανέφερε ότι αν η Λευκορωσία εμπλακεί σε ενδεχόμενη ρωσική εισβολή, θα επιβληθούν επιπλέον κυρώσεις και σε αυτήν.

Ο Λιθουανός ΥΠΕΞ στήριξε το αίτημα του Ουκρανού ομoλόγου του Ντ. Κουλέμπα, που συμμετείχε στη συνεδρίαση, για την προοπτική ένταξης της Ουκρανίας στην Ε.Ε. Ο κ. Μπορέλ μίλησε κι αυτός για την ευρωπαϊκή προοπτική της Ουκρανίας, αναφέροντας ότι αυτός είναι ο πραγματικός λόγος που τη βλέπει ως απειλή ο Β. Πούτιν.

Μιλώντας χθες το βράδυ στη γερμανική τηλεόραση, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι η Ρωσία «θα αποκοπεί επί της αρχής από τις χρηματαγορές» και θα χάσει την πρόσβασή της σε μείζονες ευρωπαϊκές εξαγωγές αν εισβάλει εκ νέου στην Ουκρανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή