Θύελλα στον ΣΥΡΙΖΑ με επίκεντρο τον Ευκλ. Τσακαλώτο

Θύελλα στον ΣΥΡΙΖΑ με επίκεντρο τον Ευκλ. Τσακαλώτο

Την έναρξη ενός σκληρού εσωκομματικού διαλόγου «σφύριξε» ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με τη συνέντευξή του στην «Κ».

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την έναρξη ενός σκληρού εσωκομματικού διαλόγου «σφύριξε» ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με τη συνέντευξή του στην «Κ» και στη Μαρία Κατσουνάκη. Ο τέως υπουργός Οικονομικών έβαλε φωτιά στις προσυνεδριακές διαδικασίες με την «προεδρική πτέρυγα» να τον κατηγορεί για προσωπική και όχι απλώς πολιτική κριτική στον πρόεδρο, αλλά και για «αριστερό ελιτισμό» που δεν συμβαδίζει με τον ΣΥΡΙΖΑ. «Εχει (ο Αλέξης Τσίπρας) μια ανασφάλεια που δεν δικαιολογείται. Και σε ένα πράγμα που είναι χειρότερος από τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι στην επιλογή συμβούλων. Για να είμαι δίκαιος, όμως, αυτό το λέει και ο ίδιος», είχε αναφέρει ο κ. Τσακαλώτος.

Από το περιβάλλον του κ. Τσίπρα επέλεξαν να μην κάνουν κάποιο σχόλιο, όμως η Κουμουνδούρου εδώ και 48 ώρες είναι ένα καζάνι που βράζει. «Είναι δηλαδή καλύτεροι οι Γεραπετρίτης, Σκέρτσος;» σχολίαζε στέλεχος των προεδρικών στην «Κ». Κάποιοι τα περί «ανασφάλειας» τα απέδιδαν στην αιφνιδιαστική πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα να ανακοινώσει στο Πολιτικό Συμβούλιο πως ο πρόεδρος και η Κεντρική Επιτροπή θα εκλέγονται πλέον από τα μέλη. Η σελίδα του Ευκλείδη Τσακαλώτου στο Facebook γέμισε με πλήθος διαμαρτυριών. Ακολούθησε διευκρινιστική δήλωσή του επτά σημείων: «Είπα ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν πρέπει να είναι ανασφαλής, γιατί δεν έχει κανένα λόγο να είναι: ηγείται αυτού του αγώνα στον οποίο όλοι συστοιχούμαστε. Εχουμε καταφέρει τόσο πολλά (με ισχυρό αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο και τα ΜΜΕ εναντίον μας), και αυτό πρέπει να το θεωρούμε ισχυρή βάση επανάκαμψης και νίκης», τόνισε. Σε σχέση με την επιλογή των συνεργατών του ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε: «Δεν μπορούμε να είμαστε ισχυρότεροι αν δεν κατανοούμε τα όπλα του αντιπάλου. Και είναι γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης διαλέγει συμβούλους ικανούς στο να φιλοτεχνούν επικοινωνιακά το προφίλ του (δύσκολη δουλειά ομολογουμένως) και να κάνουν τη βρώμικη δουλειά της υλοποίησης της πολιτικής της Ν.Δ.».

Κόντρα ανάμεσα σε «προεδρικούς» και «Ομπρέλα» για τη συνέντευξη στην «Κ» – Προχώρησε σε διευκρινιστική δήλωση.

Οι πιο ψύχραιμοι αναγνωρίζουν πως ευθύνες έχει και ο πρόεδρος. Οτι με δηλώσεις του τύπου «όλα τα λουλούδια ανθίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ» δίνει χώρο για κριτικές που δεν θα έπρεπε να γίνονται ανεκτές. Η πολεμική που έχει ήδη αναπτυχθεί μέσα σε λίγες ώρες ανάμεσα σε «προεδρικούς» και «Ομπρέλα» είναι μεγάλη. Αν και οι πρώτοι αποφάσισαν σχεδόν συντονισμένα τη Δευτέρα να αποφύγουν δημόσιες τοποθετήσεις: Δίνουν ραντεβού για το συνέδριο. Σύντροφοι του Ευκλείδη Τσακαλώτου παραδέχονται πως ίσως «υπερέβη τα εσκαμμένα» και όσα μπορούν να ειπωθούν στη δημόσια σφαίρα. Υπενθυμίζοντας, όμως, πως είναι ο πρώτος σε σταυρούς βουλευτής, ιδιαιτέρως αγαπητός στο κοινό του ΣΥΡΙΖΑ και με τεράστιο έργο στο υπουργείο Οικονομικών.

Η εσωκομματική πλειοψηφία κατηγορεί τον Ευκλείδη Τσακαλώτο ότι το timing ήταν απολύτως ακατάλληλο για να προχωρήσει σε αυτή την επίθεση. Τη στιγμή που η Ν.Δ. βρίσκεται στην πιο δύσκολη φάση με την κοινωνία να είναι σε αναταραχή εξαιτίας των αυξήσεων. Παράλληλα, ο «τακτικισμός» στον οποίο αναφέρθηκε σίγουρα δεν είναι πλεονέκτημα και πως πολλά διαφορετικά πράγματα θα μπορούσε να βρει ως προτερήματα για τον αρχηγό του. «Υπάρχει τελικά κάποιος προσωπικός ανταγωνισμός;» είναι το ερώτημα που βάζουν πιο καχύποπτα στελέχη. Αυτό ωστόσο έχει απαντηθεί από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο που τονίζει συνεχώς ότι δεν είναι «δελφίνος». Στη διευκρινιστική του δήλωση επεσήμανε πως στόχος είναι «να ρίξουμε την κυβέρνηση Μητσοτάκη». Οι πιο σκληροπυρηνικοί από την «Κίνηση Μελών» βλέπουν ως μόνη λύση την αποδοχή στο νέο καταστατικό του ορίου της 12ετούς θητείας για έναν βουλευτή. «”Last dance” θα είναι οι εκλογές για αρκετούς που πληγώνουν τον ΣΥΡΙΖΑ» ήταν η αποστροφή μέλους των προεδρικών στην «Κ».

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει δεχτεί αρκετή κριτική για μη σύγκληση των συλλογικών οργάνων. Τη στιγμή όμως που στο ΜέΡΑ25 καταγράφονται αποχωρήσεις στελεχών που αφήνουν αιχμές για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το κόμμα, αντιδράσεις προκάλεσε και η αναφορά του κ. Τσακαλώτου πως «μπροστά στον Βαρουφάκη ο Τσίπρας είναι υπόδειγμα συλλογικότητας και δημοκρατίας». Ο Γιώργος Κατρούγκαλος στο «North 98» κάλεσε όλα τα στελέχη να προσέχουν τις δηλώσεις τους και ο Δημήτρης Παπαδημούλης ζήτησε «όχι εσωτερικό εμφύλιο και προγραφές».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή