Μαριούπολη: Προτεραιότητα ο επαναπατρισμός του προξένου της Ελλάδας

Μαριούπολη: Προτεραιότητα ο επαναπατρισμός του προξένου της Ελλάδας

Επαφές του ελληνικού ΥΠΕΞ για τον ασφαλή απεγκλωβισμό του Μ. Ανδρουλάκη από τη Μαριούπολη.

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ασφάλεια του γενικού προξένου της Ελλάδας στη Μαριούπολη Μανώλη Ανδρουλάκη και οι δυνατότητες επαναπατρισμού του, ενώ η πόλη έχει μετατραπεί σε κέντρο πολεμικών επιχειρήσεων και σφοδρότατου βομβαρδισμού, αποτελεί αυτή την περίοδο την απόλυτη προτεραιότητα του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια. Στις επαφές που είχε ο κ. Δένδιας χθες τηλεφωνικώς με τον πρόεδρο της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού Πέτερ Μάουρερ, αλλά και προχθές στη Βιέννη με τη γ.γ. του ΟΑΣΕ Χέλγκα Σμιντ, έχει συζητήσει τις δυνατότητες που υφίστανται προκειμένου να απεγκλωβιστεί ο κ. Ανδρουλάκης, τελευταίος διπλωμάτης της Ε.Ε. στη Μαριούπολη, από την εμπόλεμη ζώνη. Το κτίριο του γενικού προξενείου στη Μαριούπολη έχει εκκενωθεί προ ημερών και ο κ. Ανδρουλάκης παραμένει στις εγκαταστάσεις του ΟΑΣΕ στη πόλη, μαζί με υπαλλήλους του Οργανισμού που, επίσης, είναι εγκλωβισμένοι. Από το υπουργείο Εξωτερικών υπάρχει εντατική προσπάθεια διατήρησης της επικοινωνίας και με τις δύο εμπόλεμες πλευρές, ωστόσο δεν πρόκειται να γίνει προσπάθεια επαναπατρισμού παρά μόνον εφόσον δοθούν ουσιαστικές εγγυήσεις κατάπαυσης του πυρός και διάνοιξης ανθρωπιστικών διαδρόμων. Χθες, ο κ. Δένδιας συναντήθηκε με εκπροσώπους της ελληνικής εθνικής μειονότητας της Αλβανίας, με τους οποίους συζήτησε για θέματα όπως η εκπαίδευση, το περιουσιακό και η απογραφή του πληθυσμού.

Επαφές του ελληνικού ΥΠΕΞ για τον ασφαλή απεγκλωβισμό του Μ. Ανδρουλάκη από τη Μαριούπολη.

Ευρωεπίπληξη της Τουρκίας

Σημειώνεται, τέλος, ότι χθες η υπουργική επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης προχώρησε σε επίπληξη της Τουρκίας, ζητώντας από την Αγκυρα να αποζημιώσει τις οικογένειες εννέα αγνοουμένων Ελληνοκυπρίων που εξαφανίστηκαν κατά τη διάρκεια της εισβολής του 1974. Υπενθυμίζεται ότι ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2009 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ενοχοποίησε την Τουρκία για παραβίαση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων λόγω της αποτυχίας των Αρχών να κάνουν αποτελεσματικές έρευνες για τη μοίρα των ανθρώπων που είχαν χαθεί και την «απάνθρωπη μεταχείριση» των συγγενών τους». Το δικαστήριο είχε αποφασίσει ότι η Τουρκία έπρεπε να πληρώσει 108.000 ευρώ αποζημιώσεων και 72.000 ευρώ εξόδων για τους συγγενείς των αγνοουμένων. Το Συμβούλιο της Ευρώπης εκφράζει «βαθύτατη ανησυχία ότι οι παρατεταμένες καθυστερήσεις στην πληρωμή της δίκαιης ικανοποίησής τους όχι απλώς στερεί τα θύματα από τις αποζημιώσεις, αλλά είναι επίσης κατάφωρη ασέβεια στις διεθνείς υποχρεώσεις της Τουρκίας ως μέλους του Συμβουλίου της Ευρώπης και μέρους της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρώπινων Δικαιωμάτων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή