Επιφυλακτική η αντιπολίτευση για τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Επιφυλακτική η αντιπολίτευση για τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

«Τα βήματα οικοδόμησης αξιόπιστου διαλόγου έχουν ως προϋπόθεση να εγκαταλείψει ο κ. Ερντογάν θεωρίες όπως αυτή της “Γαλάζιας Πατρίδας”», αναφέρει το ΚΙΝΑΛ.

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ανακοινώσεις και δηλώσεις, πριν ανοίξει ο κύκλος των ενημερώσεων των πολιτικών αρχηγών από τον πρωθυπουργό, τα κόμματα της αντιπολίτευσης εμφανίζονταν επιφυλακτικά έναντι της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν, προχθές Κυριακή, στην Κωνσταντινούπολη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού υπενθύμισε ότι «εδώ και πάνω από ένα χρόνο καλεί την κυβέρνηση να αφήσει την αναβλητική διπλωματία και να αξιοποιήσει τόσο την αλλαγή κυβέρνησης στις ΗΠΑ όσο και τις διαπραγματεύσεις Ε.Ε. – Τουρκίας για αναθεωρημένη τελωνειακή ένωση, ώστε να δεσμεύσει τη γείτονα σε έναν ουσιαστικό διάλογο, με σαφείς κόκκινες γραμμές, για μείωση της έντασης, με απώτερο στόχο την προσφυγή στη Χάγη για υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ», πρόσθεσε: «Οι εσωτερικές αντιθέσεις στη Ν.Δ. και η εσφαλμένη θεωρία τής δήθεν απομονωμένης Τουρκίας είχαν ως αποτέλεσμα ο διάλογος αυτός να διεξάγεται σήμερα με μεγάλη καθυστέρηση και σε μια περίοδο που η Τουρκία αναβαθμίζει ραγδαίως τον διεθνή και περιφερειακό της ρόλο».

Το ΚΙΝΑΛ, υπογραμμίζοντας ότι «ο σεβασμός της εθνικής κυριαρχίας και του διεθνούς δικαίου είναι μονόδρομος για την ειρήνη, την ευημερία και τη σταθερότητα μεταξύ των λαών», συμπληρώνει: «Θεωρούμε θετικό το όποιο βήμα συμβάλλει στη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής καθώς και στην αποκλιμάκωση των εντάσεων της προηγούμενης περιόδου. Ομως τα βήματα οικοδόμησης αξιόπιστου διαλόγου έχουν ως προϋπόθεση να εγκαταλείψει ο κ. Ερντογάν παράνομες και παράλογες θεωρίες όπως αυτή της “Γαλάζιας Πατρίδας” ή της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών μας».

Το Κομμουνιστικό Κόμμα αναφέρει ότι «αν το “κύριο πιάτο” της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν είναι οι ενεργειακοί σχεδιασμοί στην Ανατολική Μεσόγειο και η συνοχή της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού με τη Ρωσία, τότε είναι πολύ πιθανό το “επιδόρπιο” να αφορά τα σχέδια συνεκμετάλλευσης με αμερικανοΝΑΤΟϊκή εποπτεία, που προωθούνται σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας και του Κυπριακού».

Η Ελλ. Λύση σημειώνει ότι «προειδοποιεί την κυβέρνηση πως εάν θεωρεί “βελτίωση του κλίματος” την πλήρη ενεργειακή εξάρτηση της Ελλάδας από την Τουρκία και οποιαδήποτε υποχώρηση από την εθνική γραμμή για το Αιγαίο και την Κύπρο, διαπράττει εθνικό έγκλημα». Τέλος, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25 Μ. Κριθαρίδης υποστηρίζει ότι «ο διμερής διάλογος με φανερές ή μη επιδιαιτησίες είτε της Ουάσιγκτον είτε του Βερολίνου και των Βρυξελλών δεν μπορεί να οδηγήσει σε αποτελέσματα προς όφελος του ελληνικού λαού».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT