Σφοδρή σύγκρουση για τα νέα μέτρα κατά της ακρίβειας

Σφοδρή σύγκρουση για τα νέα μέτρα κατά της ακρίβειας

Σε τροχιά μετωπικής σύγκρουσης εντός και εκτός Βουλής με επίκεντρο τα κυβερνητικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, και εξειδίκευσαν οι συναρμόδιοι υπουργοί, βρέθηκαν χθες, για δεύτερη ημέρα, κυβέρνηση και αντιπολίτευση.

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε τροχιά μετωπικής σύγκρουσης εντός και εκτός Βουλής με επίκεντρο τα κυβερνητικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, και εξειδίκευσαν οι συναρμόδιοι υπουργοί, βρέθηκαν χθες, για δεύτερη ημέρα, κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Η μεν πλειοψηφία υπογραμμίζει αφενός ότι το δημοσιονομικό κόστος από τα μέτρα είναι το μέγιστο που στις παρούσες συνθήκες επιτρέπεται, με την κοινοβουλευτική μειοψηφία να τονίζει σε όλους τους τόνους ότι τα μέτρα είναι ανεπαρκή. Οι τόνοι, μάλιστα, ανέβηκαν κατακόρυφα εξ αφορμής νέων σχετικών τοποθετήσεων, χθες, του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τις αιχμές του κ. Αλ. Τσίπρα κατά του πρωθυπουργού και την άμεση απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου.

«Η ελληνική κοινωνία βιώνει μια βαθιά κρίση. Δυστυχώς, η κυβέρνηση και ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι ικανοί να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν αυτό το εν εξελίξει επικίνδυνο φαινόμενο», δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια περιοδείας του στη Θεσσαλονίκη και συνέχισε: «Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι θέλει να είναι χρήσιμος και όχι αρεστός. Η αλήθεια είναι ότι εκεί που θέλει, σε φοροαπαλλαγές στον μεγάλο πλούτο, να είναι αρεστός, είναι».

«Ο κ. Τσίπρας δεν λέει ούτε πόσο κοστίζουν οι υποσχέσεις του ούτε από πού θα χρηματοδοτηθούν», η απάντηση του κ. Οικονόμου στις αιχμές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κατά του πρωθυπουργού.

Ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου απάντησε: «Ο πρωθυπουργός αγωνίζεται να δοθούν δομικές απαντήσεις στις κρίσεις τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο». Ωστόσο, ο κ. Τσίπρας επέμεινε: «Ο πρωθυπουργός είπε και ψέματα, ότι δήθεν αυτή η κρίση ήρθε τις τελευταίες 15 μέρες που είναι ο πόλεμος. Η κρίση αυτή σοβεί εδώ και μήνες, δεν την προέβλεψε, δεν κινήθηκε για να την αντιμετωπίσει. Αντιθέτως, με τις επιλογές του έχει γίνει πολλαπλασιαστής αυτής της κρίσης». Και επανέλαβε τις θέσεις του κόμματός του για σειρά μέτρων, όπως μείωση του ΦΠΑ και του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, αύξηση του κατώτατου μισθού κ.ά. «Ο κ. Τσίπρας, για δύο λεπτά δημοσιότητας, εκστομίζει ψέματα και ασυναρτησίες, που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα και δεν εφαρμόζονται πουθενά. Δεν λέει ούτε πόσο κοστίζουν οι υποσχέσεις του ούτε από πού θα χρηματοδοτηθούν», σχολίασε ο κ. Οικονόμου, για να προσθέσει: «Αντί λοιπόν να πολιτεύεται με όρους θεάματος, ας μας απαντήσει: θα ψηφίσει τα μέτρα 1,2 δισ., μέτρα με τα οποία η συνολική στήριξη προσεγγίζει τα 4 δισ., που απευθύνονται σε 3,2 εκατομμύρια συμπολίτες μας;».

Στη Βουλή κατεγράφη και άλλη, προσωπικών τόνων, σφοδρή φραστική σύγκρουση, επίσης με αφορμή τα μέτρα, αυτή τη φορά μεταξύ του υπουργού Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδη και του προέδρου της Κ.Ο. του ΚΙΝΑΛ Μιχ. Κατρίνη. «Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση δεν μπορούν να βοηθήσουν τους πιο αδύναμους και τα περισσότερα νοικοκυριά. Συγκριτικά με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι τα λιγότερα», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Ν. Ανδρουλάκης (ΣΚΑΪ).

«Εδώ και τώρα χρειάζονται άμεσα μέτρα προστασίας του εισοδήματος όλου του λαού», τόνισε από την πλευρά του ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημ. Κουτσούμπας, που περιόδευσε στη Δυτική Μακεδονία. Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 Γ. Βαρουφάκης μεταξύ άλλων σημείωσε ότι «η κυβέρνηση, αντί για μόνιμες αυξήσεις στα εισοδήματα όσων ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας, προωθεί ένα εφάπαξ επίδομα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή