ΣΥΡΙΖΑ: Οι νέες συμμαχίες στον δρόμο για το συνέδριο

ΣΥΡΙΖΑ: Οι νέες συμμαχίες στον δρόμο για το συνέδριο

Από «προεδρικούς» και «Ομπρέλα»

3' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο καφές που ήπιε ο Αλέξης Τσίπρας την Τετάρτη με τους στενούς συνεργάτες του, που, όπως αποκάλυψε η «Κ», δεν ήταν γλυκός, αποδείχθηκε παρ’ όλα αυτά διαφωτιστικός για τις ζυμώσεις που πραγματοποιούνται στην Κουμουνδούρου λίγες ημέρες πριν από το συνέδριο. «Θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ η δύναμη εκπροσώπησης των εργαζομένων ή της μεσαίας τάξης; Μπορεί να πατήσει και στις δύο βάρκες;» Ο προβληματισμός μπήκε μετά την τοποθέτηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, και οι δύο βασικοί μονομάχοι, «προεδρικοί» και «Ομπρέλα», ξιφούλκησαν για τη φυσιογνωμία του κόμματος. Τα στελέχη της πλειοψηφίας τάσσονται σταθερά υπέρ της διεύρυνσης, όπως έχει αποτυπωθεί στη διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ: από την ιστορική Αριστερά μέχρι τους δημοκράτες κεντρώους. Την Πέμπτη το απόγευμα, μάλιστα, πραγματοποίησαν οργανωτική σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων οι Ν. Παππάς, Ολγα Γεροβασίλη, Κ. Ζαχαριάδης, Χρ. Σπίρτζης, Γ. Μπαλάφας, Ρένα Δούρου, Τρ. Αλεξιάδης, Γ. Μουζάλας. Οπως επισήμαναν, συγκροτούν ένα μπλοκ πολιτικής συνεννόησης και συνεργασίας με βάση την ατζέντα που έχει θέσει ο Αλέξης Τσίπρας. Επιθυμούν την ενότητα στο κόμμα και την εξωστρέφεια, ειδικά τώρα που η Ν.Δ. βρίσκεται σε πτωτική τροχιά.

Η αναμέτρηση του συνεδρίου, οι ψηφοφορίες που θα πραγματοποιηθούν, οι νέες ισορροπίες στην Κεντρική Επιτροπή και οι προτάσεις που ετοιμάζονται με τη μορφή πλατφόρμας έχουν οδηγήσει τα στελέχη της διατασικής «Ομπρέλας» να σκληρύνουν τη στάση τους. Στη συζήτηση του Πολιτικού Κέντρου ο Πάνος Σκουρλέτης, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να ζήτησε μεγαλύτερη προγραμματική εμβάθυνση, επισημαίνοντας πως «το δίλημμα “μεσαία τάξη ή μισθωτοί” είναι παρωχημένο. Προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στον κόσμο της εργασίας, όμως το μείζον είναι το πρόγραμμα και τι διέξοδο δίνει στα μεσαία στρώματα». Ο καφές που οργάνωσαν στελέχη της «Ομπρέλας» με δημοσιογράφους προκάλεσε δυσαρέσκεια στην άλλη πλευρά.

«Δεν θυμάμαι ούτε επί Ανανεωτικής Αριστεράς ούτε όταν αποχώρησε ο Λαφαζάνης να συμβαίνει κάτι τέτοιο», ανέφερε στέλεχος των «προεδρικών» στην «Κ», που ερμήνευσε την κίνηση της αριστερής πτέρυγας ως αναβάθμιση της εσωκομματικής κόντρας. Για κίνηση άμυνας έκανε λόγο στέλεχος της «Ομπρέλας», προσθέτοντας πως «όταν υπάρχουν κατασκευασμένα διλήμματα δεν γίνεται ουσιαστική κουβέντα» και συμπληρώνοντας ότι απλώς ήθελαν να παρουσιάσουν τις θέσεις τους, οι οποίες μιλούν για τις αξίες της Αριστεράς και δεν διχάζουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ, λένε, οφείλει να κοιτάξει την αδιευκρίνιστη ψήφο, την αποχή, τον κόσμο που αρνείται να απαντήσει στις δημοσκοπήσεις, τη νεολαία και βέβαια όλους όσοι έχουν απομακρυνθεί από τα μεγάλα κόμματα.

«Προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στον κόσμο της εργασίας, όμως το μείζον είναι το πρόγραμμα και τι διέξοδο δίνει στα μεσαία στρώματα».

Η απάντηση από την πλειοψηφία έχει δοθεί με τον κοινό βηματισμό που έχουν αποφασίσει να κάνουν πλέον η «Κίνηση Μελών», η «ΡΕΝΕ», οι προερχόμενοι από τη ΔΗΜΑΡ και οι «πασοκογενείς». Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το εγχείρημα στηρίζεται τις τελευταίες ημέρες σε πιο γερές βάσεις με τη δημιουργία ενός άτυπου συντονιστικού των «τεσσάρων», που συνεδριάζει αρκετά συχνά με εκπροσώπους που έχουν οριστεί. Η πλειοψηφούσα τάση κινείται στη λογική των «53+» του Ευκλείδη Τσακαλώτου, που ένωσε τις δυνάμεις της με τους Ν. Βούτση, Ν. Φίλη, Π. Σκουρλέτη, Δ. Βίτσα, Δ. Παπαδημούλη κ.ά. φτιάχνοντας εδώ και μήνες μια συμμαχία που τραβά συνεχώς τον Αλέξη Τσίπρα από το «αριστερό μανίκι».

Ενα νέο κείμενο αποτυπώνει τη σύγκρουση που θα πραγματοποιηθεί στην κορυφαία κομματική διαδικασία από τις 14-17 Απριλίου. Δεκατρία μέλη των «53+», που με διάθεση σαρκασμού αυτοαποκαλούνται «βαρίδια», γράφουν με ανάρτησή τους στον ιστότοπο Commonality για την επιλογή ο πρόεδρος και η Κ.Ε. να εκλέγονται από τα μέλη και όχι από το συνέδριο: «Η Δημοκρατία δεν είναι “επικοινωνία”, δεν μπορεί να λειτουργεί α λα καρτ, δεν μπορεί να είναι μιας χρήσης, αλλά μια συνεχής και ουσιαστική διεργασία σε όλα τα επίπεδα. Διαφορετικά, θα έπρεπε να αποδεχτούμε ότι ο τρόπος εκλογής των Ανδρουλάκη, Μητσοτάκη και Παπανδρέου ήταν στο πλαίσιο της άμεσης δημοκρατίας, ήταν –όπως λένε– “γιορτή της δημοκρατίας”. Αλλά εμείς ξέρουμε ότι δεν ήταν δημοκρατία».

Θέμα όχι και τόσο μεγάλης συμμετοχής στις προσυνεδριακές διαδικασίες υπάρχει, αλλά από την οργανωτική επιτροπή τονίζουν πως η εικόνα δεν είναι διαφορετική σε σχέση με παλαιότερα. Με τον κόσμο να έχει κουραστεί από τον κορωνοϊό, αλλά και από τις διαδικτυακές συνελεύσεις, θεωρούν ότι όλα εξελίσσονται ομαλά. Οι εγγραφές των μελών φαίνεται να ξεπερνούν τις 60.000 και κρίσιμο είναι τι θα αποφασίσει το συνέδριο. Στις 21 Μαρτίου έκλεισαν οι κατάλογοι των μελών που έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν για συνέδρους. Το κορυφαίο καθοδηγητικό όργανο θα κληθεί να αποφασίσει αν όσοι γίνονται μέλη από εδώ και στο εξής μπορούν να συμμετάσχουν στις εκλογές του προέδρου και της Κ.Ε. Πολλοί εκτιμούν πως η σύγκριση που μοιραία θα γίνει με Ν.Δ. και ΚΙΝΑΛ θα κρατήσει τη λίστα ανοιχτή για το μέγιστο δυνατό διάστημα. Από το περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα πιστεύουν πως ο πρόεδρος, με τις πρωτοβουλίες που θα πάρει ως εγγυητής της ενότητας, θα καταφέρει να μετριάσει τους εσωκομματικούς κραδασμούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή