Τασούλας: «Βάρβαρη η εισβολή στην Ουκρανία»

Τασούλας: «Βάρβαρη η εισβολή στην Ουκρανία»

Στην ανάγκη «η Ευρωπαϊκή Ενωση, προστατεύοντας την κοινωνία της και δυναμώνοντας την αμυντική της ισχύ, να παραμείνει στους νέους καιρούς εγγυητής της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας» αναφέρθηκε χθες ο κ. Κων. Τασούλας

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην ανάγκη «η Ευρωπαϊκή Ενωση, προστατεύοντας την κοινωνία της και δυναμώνοντας την αμυντική της ισχύ, να παραμείνει στους νέους καιρούς εγγυητής της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας» αναφέρθηκε χθες ο κ. Κων. Τασούλας. Σε ομιλία του, μέσω τηλεδιάσκεψης, στη διάσκεψη των προέδρων των Κοινοβουλίων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα της Σλοβενίας, Λιουμπλιάνα, ο πρόεδρος της Βουλής χαρακτήρισε «βάρβαρη και απρόκλητη» την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ενώ υπογράμμισε πως οι κυρώσεις που επιβάλλονται στη Ρωσία πρέπει «να έχουν το κόστος στιβαρού πολεμικού χτυπήματος».

Αναφερόμενος στον πρόεδρο της Ρωσίας, ο κ. Τασούλας υπογράμμισε: «Με καθυστέρηση 32 ετών αμφισβητεί την ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας, αμφισβητεί την εθνική υπόσταση και τον αυτοπροσδιορισμό της Ουκρανίας εν ονόματι του ζωτικού χώρου τής δήθεν απειλούμενης χώρας του». Για να προσθέσει: «Και τι επιφυλάσσει ο πρόεδρος Πούτιν στην Ουκρανία; Κάτι άραγε αντίστοιχο με την Κύπρο, όπου μετά την εισβολή της Τουρκίας το 1974 υπάρχει τουρκικός στρατός κατοχής στο βόρειο τμήμα του νησιού παρά τα επανειλημμένα αντίθετα ψηφίσματα του ΟΗΕ;»

Αιχμηρή ομιλία του κ. Κων. Τασούλα στη διάσκεψη των προέδρων των Κοινοβουλίων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με αναφορές και στην Αγκυρα.

Ο πρόεδρος της Βουλής παράλληλα αναφέρθηκε και στη στάση της χώρας μας: «Η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή εξέφρασε τη σταθερή της υποστήριξη στην κυριαρχία, εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας καθώς και στο δικαίωμά της για αυτοάμυνα. Στείλαμε αμυντικό υλικό και ανθρωπιστική βοήθεια, ενώ έχουμε υποδεχθεί μέχρι τώρα περισσότερους από 15.000 πρόσφυγες. Ταυτόχρονα κινούμαστε μαζί με τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό για τη λειτουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων, ιδιαίτερα στη μαρτυρική Μαριούπολη».

Μέσα σε αυτό το εξαιρετικά δύσκολο διεθνές περιβάλλον, ο κ. Τασούλας τόνισε: «Πρέπει ως Ευρώπη να ενδυναμώσουμε σημαντικά το γεωπολιτικό μας αποτύπωμα, συμπληρωματικά προς το ΝΑΤΟ, ενισχύοντας και τις αμυντικές μας δαπάνες. Το απαραβίαστο των συνόρων δεν είναι πλέον ευχή. Είναι ισχυρά προστατευόμενη αξία, και στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου προκλητικές και μονομερείς ενέργειες από την Τουρκία εις βάρος της χώρας μου αποκτούν πλέον διάσταση όχι μιας διμερούς απειλής, αλλά μιας απειλής κατά της Ευρώπης».

Τέλος, ο κ. Τασούλας στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη στήριξης των δυτικών κοινωνιών «από τις οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου, κυρίως από την ακρίβεια, με στοχευμένα οικονομικά μέτρα. Ο λαϊκισμός», συμπλήρωσε, «δεν πρέπει να φουντώσει στη Δύση εξαιτίας ελλείψεων τροφίμων και ακρίβειας. Αυτού του είδους ο λαϊκισμός θα λειτουργήσει ως η 5η φάλαγγα του Πούτιν. Στο ίδιο πλαίσιο πρωτοβουλιών εντάσσεται και η περαιτέρω πρόοδος της ένταξης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων», κατέληξε ο κ. Τασούλας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή