Βουλή: Ομιλία Ζελένσκι χωρίς παρουσία ΚΚΕ, Ελλ. Λύσης

Βουλή: Ομιλία Ζελένσκι χωρίς παρουσία ΚΚΕ, Ελλ. Λύσης

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εθνική αντιπροσωπεία και δι’ αυτής η ελληνική και η διεθνής κοινή γνώμη προετοιμάζονται για τη μέσω τηλεδιάσκεψης ομιλία του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι το μεσημέρι της προσεχούς Πέμπτης. Οι τελευταίες τυπικές διαδικασίες σχεδόν ολοκληρώθηκαν χθες στη διάσκεψη των προέδρων, αναδεικνύοντας διαφωνίες και ενστάσεις από τα μικρότερα κόμματα, με τους βουλευτές του ΚΚΕ και της Ελληνικής Λύσης να δηλώνουν πως θα απουσιάζουν από την ειδική συνεδρίαση.

«Είναι ένας συμβολικός τρόπος να δείξεις την αλληλεγγύη στον ουκρανικό λαό που δοκιμάζεται και στους ομογενείς μας», σημείωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της Βουλής Κων. Τασούλας αναφερόμενος στην πρόσκληση προς τον κ. Ζελένσκι, η διάρκεια της ομιλίας του οποίου προβλέπεται να είναι περίπου 10-15 λεπτά.

Εκ μέρους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης η κ. Ολγα Γεροβασίλη στη χθεσινή διάσκεψη εξέφρασε εκ νέου, σύμφωνα με πληροφορίες, τη συμπαράσταση του ΣΥΡΙΖΑ στον λαό της Ουκρανίας και καταδίκασε την εισβολή της Ρωσίας. Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, επισήμανε ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει ενεργό μέλος της διεθνούς διπλωματίας για την επίτευξη της ειρήνης.

Η «φιλοξενία» του από τη Βουλή «είναι ένας συμβολικός τρόπος να δείξεις την αλληλεγγύη στον ουκρανικό λαό και στους ομο- γενείς μας», σημείωσε ο κ. Τασούλας.

«Η καταδίκη της απαράδεκτης εισβολής και του ιμπεριαλιστικού πολέμου που διεξάγει η Ρωσία στο έδαφος της Ουκρανίας και ταυτόχρονα η αλληλεγγύη προς τον λαό της Ουκρανίας δεν έχουν καμία σχέση με την οποιαδήποτε στήριξη στον πρόεδρο Β. Ζελένσκι», υπογραμμίζεται από το ΚΚΕ και σημειώνεται ότι ο βουλευτής του κόμματος και εκ των αντιπροέδρων της Βουλής Γ. Λαμπρούλης έχει, μαζί με άλλα στελέχη του ΚΚΕ, «χαρακτηριστεί “ανεπιθύμητο πρόσωπο” από την ουκρανική κυβέρνηση, επειδή βρέθηκαν παλιότερα στην Ουκρανία για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους διωκόμενους κομμουνιστές».

Η Ελληνική Λύση με ανακοίνωσή της «εκφράζει την αντίθεσή της στο διάγγελμα του κ. Βολοντίμιρ Ζελένσκι και (δηλώνει ότι) δεν θα συμμετάσχει στο συγκεκριμένο διάγγελμα του προέδρου της Ουκρανίας». Μεταξύ άλλων, πάντως, καλεί τον κ. Ζελένσκι «να ξεκαθαρίσει με σαφήνεια τις θέσεις του έναντι της αυτοχθόνου ελληνικής μειονότητας της Ουκρανίας».

Υπενθυμίζεται ότι το ΜέΡΑ25 έχει ανακοινώσει πως «θα εκπροσωπηθεί στην Ολομέλεια κατά τη διάρκεια της τηλε-ομιλίας του προέδρου Ζελένσκι, ως εκπροσώπου λαού που δέχεται στρατιωτική εισβολή, καταδικάζοντας, παράλληλα, τον “οικοδεσπότη” κ. Μητσοτάκη ως φανατικό χειροκροτητή των νατοϊκών προσπαθειών υπονόμευσης της μόνης ελπίδας για τερματισμό του πολέμου στο πλαίσιο μιας ανεξάρτητης – ουδέτερης Ουκρανίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή