Βουλή: Παραλληλισμοί Ουκρανίας – Κύπρου από τον Κ. Τασούλα

Βουλή: Παραλληλισμοί Ουκρανίας – Κύπρου από τον Κ. Τασούλα

Αύριο, μέσω τηλεδιάσκεψης, η ομιλία του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην ελληνική Βουλή.

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την εθνική αντιπροσωπεία να αναμένει την αυριανή, μέσω τηλεδιάσκεψης, ομιλία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, το Κυπριακό, καθώς και η θέση και ο ρόλος της Ε.Ε., βρίσκονται στο επίκεντρο της κοινοβουλευτικής διπλωματίας που εξελίσσεται τα τελευταία 24ωρα.

«Αυτό που βιώνει σήμερα η μαρτυρική Ουκρανία, βιώθηκε πριν από δεκαετίες στην Κύπρο και αυτός ο αγώνας του πολιτισμένου κόσμου ενάντια στη βαρβαρότητα που σήμερα την εκφράζει η Ρωσία του Πούτιν, είναι αγώνας που, αν ευοδωθεί, θα δώσει επιτέλους λύση και στο ζήτημα της Ουκρανίας και στο ζήτημα της Κύπρου και θα αποτρέψει μελλοντικά παρόμοιες τραγωδίες», είπε χθες ο πρόεδρος της Βουλής Κων. Τασούλας, υποδεχόμενος αντιπροσωπεία της Επιτροπής Δημάρχων των Κατεχόμενων Δήμων της Κύπρου. «Η περιπέτεια και η δοκιμασία του ουκρανικού λαού, πάνω στις ίδιες ακριβώς παραβιάσεις με εκείνες που έγιναν στην Κύπρο το 1974 και κρατάνε ακόμη, ανέδειξαν παγκοσμίως τα προβλήματα που προκαλεί η επιθετικότητα, ο αναθεωρητισμός, η βαρβαρότητα, η αγνόηση βασικών αρχών του διεθνούς δικαίου και της ειρηνικής διαβίωσης των λαών, όπως είναι η κυριαρχία μιας χώρας, η εδαφική της ακεραιότητα, το δικαίωμά της να έχει αυτοδιάθεση και να ορίζει τη μοίρα της μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες», πρόσθεσε μεταξύ άλλων ο κ. Τασούλας, ο οποίος προέβη και σε ανάλογες επισημάνσεις και κατά τη συνάντηση την οποία είχε με την αντιπροσωπεία της ομογενειακής οργάνωσης AHEPA.

Τα ίδια θέματα ετέθησαν –με έμφαση στο ζήτημα της κοινής ασφάλειας και της ειρήνης– και κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, αντικείμενο της οποίας ήταν η ενημέρωση σχετικά με τη γαλλική προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε. από τον πρέσβη της Γαλλίας στην Ελλάδα, Πατρίκ Μεζονάβ.

«Θα πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες για τη νέα αυτή δύσκολη γεωπολιτική κατάσταση. Ισως κλείσαμε τα μάτια σε αυτή την άνοδο ισχύος της Ρωσίας, αν και η επέμβασή της στη Γεωργία το 2008 θα έπρεπε και τότε να έχει ξυπνήσει συνειδήσεις, αλλά και στη Συρία, στη Λιβύη, σε πολλές αφρικανικές χώρες, επεμβάσεις που μάλλον θα έπρεπε να έχουν οδηγήσει σε μια πιο ταχεία ευαισθητοποίηση εκ μέρους των Ευρωπαίων», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Μεζονάβ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή