Νομοσχέδια «διαχωριστικών γραμμών»

Νομοσχέδια «διαχωριστικών γραμμών»

Πώς θα ενταχθούν στην προεκλογική στρατηγική της κυβέρνησης

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε βασικό πεδίο ανάδειξης των νέων διαχωριστικών γραμμών, βάσει των οποίων ο πολιτικός κόσμος θα διεκδικήσει την ψήφο των πολιτών στις επόμενες εκλογές, θα εξελιχθεί η Βουλή, όπως προκύπτει από τον κυβερνητικό σχεδιασμό.

Σύμφωνα με τον έως τώρα σχεδιασμό, την οδό για την κοινοβουλευτική επεξεργασία και τελική έγκριση λαμβάνουν ευθύς μετά τις γιορτές του Πάσχα το νομοθέτημα για την πρωτοβάθμια υγεία και το κλιματικό νομοσχέδιο, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν νομοθετικές παρεμβάσεις για την Παιδεία και για το Δημόσιο. Πρόκειται για νομοθετικές ρυθμίσεις οι οποίες, όπως υποστηρίζεται από την κυβερνώσα πλειοψηφία, θα συνιστούν μεταρρυθμίσεις αναγκαίες για να επιλυθούν προβλήματα και για να θωρακιστεί η χώρα και η κοινωνία απέναντι στις νέες μεγάλες προκλήσεις και συνεπώς όλες οι δυνάμεις θα κληθούν να πάρουν σαφή θέση υπέρ ή εναντίον.

Στην κυβέρνηση –και το Μέγαρο Μαξίμου ειδικότερα– γνωρίζουν καλά, πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης –όπως άλλωστε έχει καταδείξει η στάση του εντός Βουλής– έχει αποφασίσει μετωπικές συγκρούσεις με κάθε ευκαιρία, ακόμα και σε περιπτώσεις που «επί της αρχής» αυτό το οποίο τίθεται προς έγκριση συνιστά την ολοκλήρωση πολιτικών επιλογών που είχαν ληφθεί επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι η κύρωση συμφωνίας και με την Τουρκία για τη συμμετοχή της χώρας σε νατοϊκής ομπρέλας κέντρο αριστείας στην Κωνσταντινούπολη. Οπως καταδείχθηκε, η αρχική μελέτη και το πράσινο φως είχαν δοθεί πριν από τις εκλογές του 2019. Τώρα, όμως, που ήρθε προς κύρωση η συμφωνία, ο ΣΥΡΙΖΑ, προβάλλοντας διάφορες ενστάσεις, καταψήφισε.

Μετά το Πάσχα τον δρόμο προς τη Βουλή θα πάρουν το νομοθέτημα για την πρωτοβάθμια υγεία και το κλιματικό νομοσχέδιο.

Εν μέσω αυτής της ατμόσφαιρας, πάντως, η κυβερνώσα πλειοψηφία θα συνεχίσει να ασκεί κοινοβουλευτική πίεση στον ΣΥΡΙΖΑ, σε μια διαρκή προσπάθεια είτε να αναδεικνύονται χαρακτηριστικά ασυνέπειας, όπως η προαναφερθείσα, είτε να εμφανίζονται επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ ως αρνητικές απέναντι στις ανάγκες των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων: τα πρόσφατα έκτακτα μέτρα οικονομικής στήριξης, στη σκιά και του πολέμου στην Ουκρανία, καταψηφίστηκαν από την αξιωματική αντιπολίτευση με το επιχείρημα ότι εντάχθηκαν στον «συμπληρωματικό προϋπολογισμό» και καθώς είχε καταψηφιστεί ο αρχικός προϋπολογισμός της κυβέρνησης της Ν.Δ., έτσι αρνητική έπρεπε να είναι και τώρα η ψήφος.

Ταυτόχρονα και με το ίδιο κεντρικό σκεπτικό, πίεση θα ασκείται και προς το ΚΙΝΑΛ, η ηγεσία του οποίου θα καλείται να παίρνει διαρκώς θέση έναντι προωθούμενων μεταρρυθμίσεων και πολιτικών με κοινωνικό πρόσημο.

Οι προσεχείς κοινοβουλευτικές «μάχες» θα έχουν, λοιπόν, τον διλημματικό χαρακτήρα τον οποίο έχει ήδη περιγράψει ο πρωθυπουργός κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Σαλαμίνα: «Τα διλήμματα τα οποία θα τεθούν θα είναι πολύ σαφή. Δεν είναι πια τα παραδοσιακά διλήμματα Αριστεράς – Δεξιάς με τα οποία γαλουχήθηκαν ίσως και η δική μας γενιά ή η γενιά των πατεράδων μας και των γονιών μας. Τώρα το βασικό ζήτημα είναι αν θα πάμε μπροστά, αν θα κεφαλαιοποιήσουμε τη σταθερότητα την οποία έχουμε πια ως χώρα ή αν θα ξανακυλήσουμε πίσω σε ένα παρελθόν που πιστεύω ότι όλοι μας θέλουμε να ξεχάσουμε», είχε πει ο κ. Μητσοτάκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή