ΣΥΡΙΖΑ: Οι σκέψεις Τσίπρα για νέο γραμματέα

ΣΥΡΙΖΑ: Οι σκέψεις Τσίπρα για νέο γραμματέα

Κρίσιμη η εσωκομματική κάλπη

3' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η συσπείρωση όλων των δυνάμεων της Κουμουνδούρου και το τέλος της εσωστρέφειας είναι το μεγάλο στοίχημα του Αλέξη Τσίπρα για τη 15η Μαΐου. Σε μία εβδομάδα η συμμετοχή στην προεδρική κάλπη θα κρίνει τον θόρυβο που θα κάνει το «restart» του ΣΥΡΙΖΑ. Η λίστα των εγγραφών θα είναι ανοιχτή μέχρι το τελευταίο λεπτό της διαδικασίας. Περί τις 40.100 ψήφισαν για τους αντιπροσώπους στο συνέδριο, 61.600 είναι οι εγγεγραμμένοι. Ποιο είναι το «εισιτήριο» για την επιτυχία; Ο διπλασιασμός των απολύτως ενεργών μελών. Δηλαδή περίπου 80.000 φάκελοι στις κάλπες. Σε αυτή την περίπτωση τα χαμόγελα στην αξιωματική αντιπολίτευση θα είναι πλατιά και τα «φάλτσα» στο παρά πέντε του συνεδρίου θα σβηστούν.

Το αίτημα για εκλογές με μια καλή συμμετοχή θα έχει περάσει μέσα από τη βάση και η πρώτη μεγάλη μάχη θα έχει ολοκληρωθεί. Για αυτό άλλωστε και η προεκλογική καμπάνια που είναι σε εξέλιξη έχει διττό προσανατολισμό: πρόσκληση προς τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ να βρεθούν στο προεδρικό παραβάν και παράλληλη επίθεση στο Μαξίμου. Η ανανέωση της εμπιστοσύνης στον Αλέξη Τσίπρα έχει αναβαθμιστεί σε πολιτικό γεγονός που από μόνο του το συνέδριο ή η εκλογή της Κεντρικής Επιτροπής δεν θα μπορούσαν να πλησιάσουν ούτε σε αίγλη ούτε επικοινωνιακά. Η σύγκριση με τις πρόσφατες εκλογές του ΚΙΝΑΛ θα είναι αναπόφευκτη, όμως η απάντηση είναι έτοιμη από την Κουμουνδούρου. Θα θυμίσουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ των 15.000 μελών έγινε κυβέρνηση το 2015.

Και με τη νέα Κεντρική Επιτροπή τι γίνεται; Οι 733 υποψήφιοι παλεύουν για 300 θέσεις και η μάχη είναι σκληρή. «Γραμμές» για στήριξη προσώπων θα υπάρχουν. Στην «Ομπρέλα», οτιδήποτε παραπάνω επιτύχουν από τους συνεδριακούς συσχετισμούς του 74-26 θεωρείται επιτυχία. Η κυριαρχία των «προεδρικών» δεν αμφισβητείται, όμως δεν είναι ομοιογενείς και ενδεχομένως να έχουν κάποιες απώλειες. Το νέο όργανο θα απαρτίζουν 150 γυναίκες και 150 άνδρες. Σε αυτό θα πρέπει να προστεθεί και η ποσόστωση του 20% των «Συμμάχων». Στη νέα Κ.Ε. θα μετέχουν 25 μέλη από ΔΗΜΑΡ – Γέφυρα, 15 από την Κοινωνική Συμφωνία, τη Σοσιαλιστική Πρωτοβουλία και άλλες συλλογικότητες και ακόμα 20 «ελεύθεροι» της διεύρυνσης, που μπήκαν στο κόμμα μετά τις εκλογές του 2019. Ο περιορισμός της συμμετοχής των βουλευτών ανέρχεται στο 20% για την περιφέρεια και 15% στην Αττική. Η ακτινογραφία των υποψηφιοτήτων εμφανίζει 55 από τους 85 βουλευτές του κόμματος να έχουν καταθέσει υποψηφιότητα. Οπότε οι απώλειες από την Κ.Ο. περιορίζονται σημαντικά. Στην Αττική, 25 μέλη της Βουλής – Ευρωβουλής έχουν βάλει υποψηφιότητα για την Κ.Ε., όμως το πολύ 22 θα πάρουν το εισιτήριο.

Το σύντομο τετ α τετ Τζανακόπουλου – Ανδρουλάκη σε ταβέρνα την Πρωτομαγιά έγινε σε καλό κλίμα, ωστόσο ο δρόμος μέχρι τη σύγκλιση προδιαγράφεται μακρύς.

Το «νούμερο δύο»

Επειτα από κάθε συνέδριο τα φώτα πέφτουν δικαιολογημένα στη θέση του «νούμερο δύο» του κόμματος. Η εμπιστοσύνη του Αλέξη Τσίπρα στον Δημήτρη Τζανακόπουλο πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Σε αυτό συνηγορεί η μεγάλη επιτυχία της διοργάνωσης του συνεδρίου, η ανασυγκρότηση και εκλογή των νέων νομαρχιακών επιτροπών εν μέσω πανδημίας και βέβαια η ενίσχυση του αριθμού των μελών μέσω και του iSYRIZA. Στον γραμματέα πιστώνεται η υβριδική διεξαγωγή προγραμματικής συνδιάσκεψης κάτω από δύσκολες υγειονομικά συνθήκες, καθώς και η επανισχυροποίηση της παρουσίας του ΣΥΡΙΖΑ στο πεδίο της κοινωνικής δράσης μετά 4,5 χρόνια διακυβέρνησης. Ο κομματικός μηχανισμός εκτιμάται πως πανελλαδικά αντέδρασε άψογα ενάντια στον νόμο Χατζηδάκη.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», ο Αλέξης Τσίπρας έχει αφήσει στη διακριτική ευχέρεια του στενού συνεργάτη του την απόφαση για το κατά πόσο θα συνεχίσει με την ίδια χρέωση. Σε κάθε περίπτωση, την απόφαση θα πάρουν από κοινού αφού ολοκληρωθούν οι εσωκομματικές διαδικασίες και ο ΣΥΡΙΖΑ μπει πλέον και τυπικά, όπως λένε, σε προεκλογική περίοδο. Η πλευρά της «Ομπρέλας» δεν αποκλείει αναλόγως τους συσχετισμούς και το προτεινόμενο πρόσωπο να δείξει κάποιον δικό της υποψήφιο.

Με αυτά τα δεδομένα, Αλ. Τσίπρας και Δ. Τζανακόπουλος είναι πιο φυσιολογικό την εβδομάδα που πέρασε να συζήτησαν περισσότερο την τυχαία συνάντηση με τον Νίκο Ανδρουλάκη και συνολικά την αρνητική στάση της Χαριλάου Τρικούπη. Ο γραμματέας μαζί με την Εφη Αχτσιόγλου –σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ»– βρέθηκαν με τον πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ την Πρωτομαγιά σε διπλανά τραπέζια σε ταβέρνα στη Χαμολιά. Βέβαια, από το πολύ σύντομο τετ α τετ, που έγινε σε καλό κλίμα, μέχρι την κυβερνητική προγραμματική συμπόρευση υπάρχει μακρύς δρόμος ακόμα. Η ώρα για το ραντεβού που κάποιος θα κληθεί να βάλει νερό στο κρασί του αργεί. Και οδηγός θα είναι το αποτέλεσμα της κάλπης. Η Πολιτική Απόφαση του συνεδρίου με αναφορές στη ριζοσπαστική Αριστερά έχει αμβλύνει τις γωνίες μεταξύ των τάσεων. Οχι πως δεν θα υπάρξουν νέες ενστάσεις. Η στροφή, πάντως, προς το Κέντρο για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι γεγονός και ο Αλέξης Τσίπρας έχει την εξουσιοδότηση να γυρίσει το τιμόνι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή