Μήνυμα από Κ. Τασούλα κατά αναθεωρητισμού

Μήνυμα από Κ. Τασούλα κατά αναθεωρητισμού

Κατά τις εργασίες της κοινοβουλευτικής συνέλευσης της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης – Παρούσα και τουρκική αντιπροσωπεία.

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την ομόφωνη έγκριση τελικής διακήρυξης και τον πρόεδρο της Βουλής Κων. Τασούλα να επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι «ο ιστορικός αναθεωρητισμός και οι ανοιχτές επιθετικές ενέργειες που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο δεν θα γίνουν ανεκτές από την παγκόσμια κοινότητα των δημοκρατικών κρατών», ολοκληρώθηκαν χθες στην Αθήνα οι διήμερες εργασίες της 9ης ολομέλειας της κοινοβουλευτικής συνέλευσης της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, της οποίας την προεδρία άσκησε για ένα έτος η χώρα μας.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι δυσμενείς επιπτώσεις του στη διεθνή κοινότητα βρέθηκαν, όπως ήταν αναμενόμενο, στο επίκεντρο σχεδόν όλων των τοποθετήσεων. Eιδικότερο ενδιαφέρον είχε το γεγονός ότι στη συνέλευση έδωσε το «παρών» και αντιπροσωπεία του Κοινοβουλίου της Τουρκίας, αν και το τελευταίο διάστημα η Αγκυρα έχει σε πολλαπλά επίπεδα εκφράσει τη βούληση να διακόψει κάθε δίαυλο επικοινωνίας με την Ελλάδα.

«Η έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία πρέπει να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στην επιθετικότητα κάθε αυταρχικού ηγέτη», τόνισε επιπροσθέτως ο κ. Τασούλας, για να συμπληρώσει: «Η γλώσσα της εχθρότητος, του αναθεωρητισμού και της αυτοκρατορικής νοσταλγίας δεν θα επιτρέψουμε να επικρατήσει. Η περιφερειακή συνεργασία, σε όλους τους τομείς, αποτελεί το πλέον αποτελεσματικό μέσο για τη σταθερότητα, την ασφάλεια και τις σχέσεις καλής γειτονίας».

Στα αξιοσημείωτα των εργασιών περιλαμβάνεται, εκτός των άλλων, και το γεγονός ότι αν και στο αρχικό σχέδιο της τελικής διακήρυξης αναφερόταν πως η κοινοβουλευτική συνέλευση «καλεί όλους τους συμμετέχοντες (στη Διαδικασία Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης) να σεβαστούν και να ευθυγραμμιστούν με τις κυρώσεις της Ε.Ε. (κατά της Ρωσίας)», το τμήμα της φράσης περί «ευθυγράμμισης» αφαιρέθηκε έπειτα από παρέμβαση της τουρκικής αντιπροσωπείας. Ετσι έμεινε η έκκληση προς τα κράτη που συμμετέχουν απλώς να «σέβονται» τις ευρωπαϊκές κυρώσεις. Στο συγκεκριμένο σχήμα μετέχουν επίσης εκπρόσωποι Κοινοβουλίων από τη Ρουμανία, την Κροατία, τη Μολδαβία, τη Σλοβενία, το Μαυροβούνιο, το Κόσοβο, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Βουλγαρία και την Αλβανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή