Ανανέωση συμφώνου φιλίας με την Αλβανία

Ανανέωση συμφώνου φιλίας με την Αλβανία

Προς νέα πενταετή ανανέωση του συμφώνου φιλίας, συνεργασίας, καλής γειτονίας και ασφάλειας κινούνται Αθήνα και Τίρανα, γεγονός το οποίο σύμφωνα με διπλωματικές πηγές έρχεται να καταδείξει «το σταθερά βελτιούμενο κλίμα στις διμερείς σχέσεις μας».

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προς νέα πενταετή ανανέωση του συμφώνου φιλίας, συνεργασίας, καλής γειτονίας και ασφάλειας κινούνται Αθήνα και Τίρανα, γεγονός το οποίο σύμφωνα με διπλωματικές πηγές έρχεται να καταδείξει «το σταθερά βελτιούμενο κλίμα στις διμερείς σχέσεις μας». Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υπέρ της εκ νέου ανανέωσης τάσσεται η αλβανική κυβέρνηση, κατόπιν ελληνικής πρότασης.

Το διμερές αυτό σύμφωνο υπέγραψαν οι δύο χώρες το 1996, με αρχική διάρκεια είκοσι ετών από τον χρόνο έναρξης της εφαρμογής του, δηλαδή έως το 2018. Τότε ανανεώθηκε για πέντε έτη και έχει ισχύ έως το 2023. Στο πλαίσιο του –όπως προαναφέρθηκε– βελτιούμενου κλίματος στις ελληνοαλβανικές σχέσεις υπενθυμίζεται εξάλλου ότι προσφάτως, κατά τη διάρκεια επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στη γειτονική χώρα, οι δύο πλευρές εξέφρασαν τη βούληση να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την παραπομπή του ζητήματος της οριοθέτησης της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας στη Χάγη. Σε εκείνη την επίσκεψη είχε καταγραφεί ιδιαιτέρως θετικό κλίμα στη συνάντηση την οποία είχε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας και με τον Αλβανό πρωθυπουργό. Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι η Αθήνα έχει ταχθεί υπέρ της άμεσης έναρξης των ενταξιακών στην Ε.Ε. δια-πραγματεύσεων με την Αλβανία, όπως και με τη Βόρεια Μακεδονία. «Πιστεύουμε ότι η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων είναι μονόδρομος για την περιοχή μας», έχει σημειώσει χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας.

Δρομολογείται έπειτα από ελληνική πρό- ταση, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες από διπλωματικές πηγές η διάρκεια θα είναι πενταετής.

Σε αυτό το περιβάλλον, με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η νέα συνάντηση των ηγεσιών της περιοχής, κατά τη διήμερη Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP), η οποία θα πραγματοποιηθεί στο τέλος της εβδομάδας στη Θεσσαλονίκη. Ως γνωστόν, στο πλαίσιο της συνόδου προγραμματίστηκε να βρεθεί στη χώρα μας και ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς, ενώ πληροφορίες που φθάνουν στην Αθήνα «δείχνουν» ότι η Τουρκία θα προσέλθει με υποβαθμισμένη αντιπροσωπεία – πιθανώς σε επίπεδο υφυπουργού.

Ενόψει της συνόδου ο κ. Δένδιας πραγματοποιεί περιοδεία στην περιοχή και στο πλαίσιο αυτό σήμερα επισκέπτεται το Μαυροβούνιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή