Μάνουελ Σάρατσιν: «Η Ευρώπη πρέπει να είναι επιτυχημένη στα Δυτικά Βαλκάνια»

Μάνουελ Σάρατσιν: «Η Ευρώπη πρέπει να είναι επιτυχημένη στα Δυτικά Βαλκάνια»

Ο ειδικός απεσταλμένος της Γερμανίας στην περιοχή κ. Μ. Σάρατσιν έρχεται στη Θεσσαλονίκη μαζί με τον κ. Σολτς

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Γερμανία είναι η μόνη μεγάλη χώρα της Ε.Ε. που διαθέτει ειδικό απεσταλμένο στα Δυτικά Βαλκάνια, ένα γεγονός ενδεικτικό της ευαισθησίας του Βερολίνου για την περιοχή. Πρόκειται για τον πρώην βουλευτή των Πρασίνων και παλιό γνώριμο της Ελλάδας Μάνουελ Σάρατσιν, ο οποίος υπήρξε εξαιρετικά δραστήριος στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, έχει ταχθεί υπέρ μιας χειρονομίας καλής θέλησης εκ μέρους της γερμανικής κυβέρνησης προς την Ελλάδα στο ζήτημα των αποζημιώσεων και έχει πρωτοστατήσει στην εκστρατεία για το «πάγωμα» των γερμανικών εξοπλισμών προς την Τουρκία. Ο Σάρατσιν θα βρίσκεται αυτή την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη στο πλευρό του καγκελαρίου Ολαφ Σολτς. «Οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων βρίσκονται στο μέσον της Ευρώπης. Είναι η καρδιά της ευρωπαϊκής Ιστορίας και του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Ενα επιτυχημένο ευρωπαϊκό οικοδόμημα είναι αδιανόητο χωρίς αυτές τις χώρες πλήρη μέλη της Ε.Ε. Η Ευρώπη πρέπει να είναι επιτυχημένη στα Δυτικά Βαλκάνια για να μπορέσει να παίξει διεθνώς ένα ρόλο με τις αξίες και το μοντέλο μεταρρύθμισής της», επισημαίνει στην «Κ» λίγο πριν από την άφιξή του στη χώρα μας.

Ο ειδικός απεσταλμένος της Γερμανίας στην περιοχή κ. Μ. Σάρατσιν έρχεται στη Θεσσαλονίκη μαζί με τον κ. Σολτς.

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ έχει επανειλημμένως διαμηνύσει πόσο μεγάλη σημασία δίνει η Γερμανία στα Βαλκάνια, τα οποία ανέκαθεν ήταν ευάλωτα στη ρωσική επιρροή. Στις αρχές Μαΐου επισκέφθηκε Σεράγεβο, Πρίστινα και Βελιγράδι, αποδεικνύοντας ότι η «πίσω αυλή» της Ε.Ε. καθίσταται πλέον πρώτη προτεραιότητα στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία. Από την εποχή του πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία και τις συμφωνίες του Ντέιτον, το Βερολίνο είχε δείξει έμπρακτα την αγωνία του για το μέλλον της ευρύτερης περιοχής. Από το 1991 έως το 1995 η Γερμανία υποδέχθηκε έως και 350.000 πρόσφυγες, ενώ οι μεταπολεμικές επενδύσεις στη Βοσνία και ο όγκος των διμερών εμπορικών συναλλαγών ανέρχονται σε πολλά δισ. ευρώ. To 1999, και παρά τις έντονες εσωκομματικές αντιδράσεις, Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι στην κυβέρνηση υπό τον καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ και με ΥΠΕΞ τον Γιόσκα Φίσερ αποφάσισαν τη συμμετοχή της χώρας στις νατοϊκές επιχειρήσεις στο Κόσοβο, σε μια ιστορική καμπή για τη μεταπολεμική διπλωματία του Βερολίνου.

Η πρώην καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ έριξε το ειδικό βάρος της για την ένταξη της Κροατίας στην Ε.Ε. το 2013, ενώ έξι χρόνια αργότερα ξέχασε τις διαφορές της με τον τότε Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον στήριξε για την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Παρά την υπόσχεσή της προς τα Σκόπια και τα Τίρανα ότι θα προχωρήσει η ενταξιακή διαδικασία στην Ε.Ε., η Μέρκελ προσέκρουσε στο βέτο του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, γεγονός που προκάλεσε ένταση στις σχέσεις τους. Λίγο πριν από τις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου, που οδήγησαν στην ανάδειξη του Ολαφ Σολτς στον θώκο, η τότε καγκελάριος είχε πραγματοποιήσει ένα από τα τελευταία ταξίδια της στα Βαλκάνια. «Ανεξάρτητα πώς θα εξελιχθούν οι εκλογές, κάθε νέος καγκελάριος της Γερμανίας θα έχει ανοιχτή την καρδιά του για την περιοχή», είπε τον Σεπτέμβριο του 2021.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή