Αναβάλλεται η επίσκεψη Μπέρμποκ, λόγω κορωνοϊού

Αναβάλλεται η επίσκεψη Μπέρμποκ, λόγω κορωνοϊού

Για την προσεχή περίοδο αναβλήθηκε η προγραμματισθείσα για αύριο στην Αθήνα και την επομένη στην Αγκυρα επίσκεψη της υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για την προσεχή περίοδο αναβλήθηκε η προγραμματισθείσα για αύριο στην Αθήνα και την επομένη στην Αγκυρα επίσκεψη της υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ, καθώς –όπως ανακοινώθηκε χθες– διαγνώστηκε θετική στον κορωνοϊό. Η διάγνωση έγινε στο Ισλαμαμπάντ, όπου βρισκόταν η κ. Μπέρμποκ με αφορμή, σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Κρ. Μπούργκερ, το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια του επίσημου γεύματος διαπίστωσε ότι είχε χάσει τη γεύση της, με το τεστ στο οποίο υποβλήθηκε κατόπιν αυτού να βγει θετικό.

Νωρίτερα, πάντως, με μακροσκελή δήλωσή της, η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας αποκάλυπτε τις προθέσεις της γι’ αυτό το «διπλό» ταξίδι στην Ελλάδα και την Τουρκία. Αναφερόμενη στη χώρα μας τη χαρακτήρισε έναν «από τους στενότερους εταίρους μας στην Ευρώπη», μιλώντας μεταξύ άλλων για «την από κοινού ευρωπαϊκή αντίδραση στην επίθεση της Ρωσίας», «την αποφασιστικότητά μας να καταπολεμήσουμε την κλιματική κρίση», ενώ παράλληλα ανέφερε: «Η Ελλάδα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε ό,τι αφορά την ασφάλεια στη Μεσόγειο».

Η αναφορά στην Τουρκία

Μάλιστα, με αφορμή αυτό το τελευταίο και με σαφή αναφορά στα ελληνοτουρκικά, η κ. Μπέρμποκ έκανε λόγο για την ανάγκη «να λύνουμε τα προβλήματα με συζητήσεις και όχι με την κλιμάκωση της έντασης», προσθέτοντας ότι αυτό θα αποτελέσει ζήτημα και των συνομιλιών που θα είχε στην Τουρκία. Αξιοσημείωτο είναι ότι χαρακτήρισε την εξ ανατολών γείτονα «απαραίτητο» εταίρο, κάνοντας μάλιστα λόγο για μια «χώρα, η οποία είναι συνδεδεμένη με τη Γερμανία όσο καμία άλλη. Σε εκατομμύρια ανθρώπους στη Γερμανία χτυπούν μια γερμανική και μια τουρκική καρδιά», είπε.

Πριν ανακοινωθεί η αναβολή της επίσκεψης, σε ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών καταγραφόταν η πρόθεση της Αθήνας να θέσει στην ατζέντα της συνάντησης Δένδια – Μπέρμποκ, μεταξύ άλλων, και ορισμένες εκκρεμότητες στις διμερείς σχέσεις, «φωτογραφίζοντας» το θέμα των πολεμικών επανορθώσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή