ΣΥΡΙΖΑ: Ζητάει πρόωρες το φθινόπωρο, αλλά εύχεται να γίνουν του χρόνου

ΣΥΡΙΖΑ: Ζητάει πρόωρες το φθινόπωρο, αλλά εύχεται να γίνουν του χρόνου

O Αλέξης Τσίπρας θα ήθελε να έχει υποστεί η κυβέρνηση «άλλους οκτώ μήνες φθοράς» πριν από την εκλογική αναμέτρηση

3' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 8 και 9 Σεπτεμβρίου 2007 ο Κώστας Καραμανλής και ο Γιώργος Παπανδρέου είχαν βρεθεί μαζί στη ΔΕΘ. Το Σαββατοκύριακο του τότε αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε «καεί» εξαιτίας των εκλογών και έτσι οι δύο διεκδικητές της εξουσίας πραγματοποίησαν παράλληλα προγράμματα στη Θεσσαλονίκη μία εβδομάδα πριν από τις κάλπες. Στον εκλογικό προγραμματισμό που κάνουν στην Κουμουνδούρου, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», βλέπουν πως η ιστορία μπορεί να επαναληφθεί, αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφασίσει να προκηρύξει εκλογές στις 18 Σεπτεμβρίου.

Ο πολιτικός πραγματισμός επιβάλλει σε μια κυβέρνηση που έχει εξαντλήσει τις παροχές της και περνάει στη φάση των περικοπών να στήσει πρόωρες κάλπες. Για την εκάστοτε αξιωματική αντιπολίτευση η ανάγκη των εντυπώσεων την οδηγεί να ζητήσει εκλογές ακόμα και όταν δεν τις πιστεύει. Ο Αλέξης Τσίπρας «διέβη τον Ρουβίκωνα» στη συζήτηση του προϋπολογισμού, καθώς η συσπείρωση του κόσμου του ΣΥΡΙΖΑ και η τόνωση του ηθικού ήταν μονόδρομος.

Πιστεύει τις πρόωρες εκλογές ο τέως πρωθυπουργός; «Ναι», απαντούν τα στελέχη του κόμματος. Θα ήθελε να γίνουν στην ώρα τους; Η απάντηση είναι και πάλι καταφατική, αλλά δεν είναι κάτι που θα ακουστεί μέσα στην προεκλογική περίοδο. Θεωρούν δεδομένο στην Κουμουνδούρου πως η φθορά της κυβέρνησης σε οκτώ μήνες από τώρα θα είναι πολύ μεγαλύτερη, γι’ αυτό άλλωστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν μπαίνει στη διαδικασία να το διακινδυνέψει. Ο ΣΥΡΙΖΑ «τσιμπάει» γύρω στη μισή μονάδα κάθε μήνα και περιμένουν η ανάλογη ανοδική πορεία που έχει η γαλάζια παράταξη να σταματήσει πριν από το τέλος του καλοκαιριού. «Η ακρίβεια είναι η χαριστική βολή για τη Ν.Δ.», λένε. Ακόμα και η μικρή φθορά του ΠΑΣΟΚ θα ενίσχυε τον ΣΥΡΙΖΑ, αν οι εκλογές γίνονταν τον Μάρτιο του 2023. Ο Αλέξης Τσίπρας ηγεμονεύει στον χώρο της Κεντροαριστεράς, ωστόσο το «ξεφούσκωμα» των ποσοστών του Νίκου Ανδρουλάκη θα έδινε στοιχεία 2015 στον προεκλογικό αγώνα.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση υποστηρίζουν πως το αφήγημα των εκλογών είναι μια επιλογή «win-win». Από τη μια ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει πως αισθάνεται σίγουρος για την πρωτιά στην κάλπη της απλής αναλογικής με καθαρή διαφορά. Υπάρχουν και τα στελέχη που λένε πως «στη βράση κολλάει το σίδερο» και ήδη το κόμμα είναι σε απόλυτη ετοιμότητα. Από την άλλη, στην περίπτωση που δεν στηθούν πρόωρες κάλπες θα καταλογίσουν στον Κυριάκο Μητσοτάκη πως λύγισε μπροστά στον φόβο της ήττας. Εκλογές την άνοιξη του 2023 για τον Αλέξη Τσίπρα σημαίνει πολύ περισσότερος χρόνος για την καμπάνια του κόμματος.

Στην Κουμουνδούρου ετοιμάζονται για ταυτόχρονη εμφάνιση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ.

Κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει αυτή την περίοδο πως μια πιθανή ήττα της Ν.Δ. θα προκύψει από την ισχυροποίηση του αριστερού φρονήματος στην κοινωνία. Θέλει ακόμα πολλή ζύμωση η μετατόπιση του εκλογικού σώματος προς την προοδευτική διακυβέρνηση. Γι’ αυτό και το βασικό δίλημμα των εκλογών που έρχονται –και αφορά το μοντέλο εξουσίας– δεν προβάλλεται πολύ από την Κουμουνδούρου. «Κυβέρνηση συνεργασίας ή αυτοδυναμία;», θα μπορούσε να είναι το ερώτημα. Η εδραίωση της ηρεμίας στο εσωτερικό είναι ακόμα ένα στοίχημα που μπορεί να κερδίσει ο Αλέξης Τσίπρας, αν οι εκλογές καθυστερήσουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», την Παρασκευή το πρωί συνεδρίασε για πρώτη φορά η επιτροπή Πολιτικού Σχεδιασμού υπό τον Αλέξη Τσίπρα. Νίκος Μπίστης, Νίκος Παππάς, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιάννης Ραγκούσης άρχισαν να φτιάχνουν το προεκλογικό πλάνο. Η ειδική στρατηγική για την αντιμετώπιση της αποχής και η περαιτέρω διείσδυση του ΣΥΡΙΖΑ στις ηλικίες μέχρι τα 40 έτη είναι τα μεγάλα στοιχήματα.

Το ζήτημα της στέγασης

Hδη προγραμματίζεται εντός των επόμενων ημερών να διεξαχθεί μια θεματική που θα δίνει λύσεις στο θέμα της στέγασης. Οι έρευνες δείχνουν πως ένας στους δύο ενοικιαστές δυσκολεύεται να πληρώσει το νοίκι και οι καθυστερήσεις πληρωμών στην Ελλάδα φτάνουν στο 30%. Ξεχωριστή μέριμνα θα υπάρχει για τα νέα ζευγάρια και τα κόκκινα δάνεια. Η ποσόστωση του 50%-50% σε όλα τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν πως θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο την απήχηση στη γυναικεία ψήφο, ενώ ήδη ετοιμάζεται ένας κατάλογος περίπου δέκα τεχνοκρατών που θα πλαισιώσουν το υπάρχον πολιτικό προσωπικό στην εκπροσώπηση στα μέσα ενημέρωσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή