Το παρασκήνιο στη συγκρότηση εξεταστικής για υποκλοπές

Το παρασκήνιο στη συγκρότηση εξεταστικής για υποκλοπές

Η κίνηση της Κουμουνδούρου για «πολιτικό εγκλωβισμό» της Χαριλάου Τρικούπη και η «πράσινη» πρωτοβουλία που θα αντιστρέψει τους ρόλους

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ενδεχόμενο συγκρότησης εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για την υπόθεση της απόπειρας παγίδευσης του κινητού τηλεφώνου του κ. Ν. Ανδρουλάκη φαντάζει ως το πρώτο «πύρινο μέτωπο» για το πολιτικό σύστημα, με την επανέναρξη κιόλας των συνεδριάσεων Ολομέλειας και επιτροπών του Κοινοβουλίου, λίγο μετά την αργία του Δεκαπενταύγουστου.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει ουσιαστικά λάβει απόφαση να προβεί σε μια τέτοια κίνηση, σε συνέχεια ανάλογης που είχε κάνει στα τέλη του περασμένου έτους – με αντικείμενο, τότε, «για τη χρηματοδότηση των ΜΜΕ και τις δημοσκοπήσεις». Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι αφενός να αναθερμάνει το συγκρουσιακό κλίμα με την κυβερνώσα πλειοψηφία, σε συνέχεια των εφ’ όλης της ύλης μετωπικών συγκρούσεων του προηγούμενου διαστήματος, και αφετέρου να περάσει εκ νέου το μήνυμα ότι έχει την πρωτοβουλία για τη διαμόρφωση συνθηκών κοινής δράσης με τα κόμματα της ευρύτερης «Κεντροαριστεράς». Ο κ. Αλ. Τσίπρας σε πρόσφατη συνέντευξή του, άλλωστε, ήταν απολύτως σαφής. Είχε πει, συγκεκριμένα, αναφερόμενος και στην επίμαχη υπόθεση, ότι «είναι αναγκαία και η κοινή στάση όλων των δημοκρατικών κομμάτων της αντιπολίτευσης».

Το ΠΑΣΟΚ, ωστόσο, που είναι και ο κύριος αποδέκτης της εν λόγω στρατηγικής κίνησης της Κουμουνδούρου, κάθε άλλο παρά φαίνεται διατεθειμένο να γίνει «κομπάρσος» και μάλιστα σε μια υπόθεση η οποία αφορά προσωπικά τον νέο αρχηγό του κόμματος. Ο κ. Ανδρουλάκης, πριν από λίγες ημέρες, ήταν σαφής μιλώντας στα Χανιά: «Μέχρι προχθές ακούγαμε τον κ. Τσίπρα να λέει ότι το ΠΑΣΟΚ τα έχει βρει με τη Ν.Δ. Σήμερα ακούμε τον κ. Μητσοτάκη να λέει ότι λόγω του “Predator” τα έχουμε βρει με τον ΣΥΡΙΖΑ. Μάλλον εύχονται και οι δυο να τα βρούμε με τον αντίπαλό τους για να πιστοποιήσουν ότι είμαστε ένα εργαλείο στα χέρια τους. Τους λέω, λοιπόν, σήμερα ότι εργαλείο στα χέρια τους δεν είμαστε».

Αρχικώς λεγόταν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδίωκε να καταθέσει κοινή πρόταση με το κατεξοχήν ενδιαφερόμενο για το θέμα αυτό κόμμα, το ΠΑΣΟΚ. Δεδομένου, ωστόσο, ότι τα μηνύματα από τη Χαριλάου Τρικούπη ήταν απολύτως αρνητικά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, νεότερες πληροφορίες έφεραν την Κουμουνδούρου διά της πλαγίας να επιχειρούσε τον «πολιτικό εγκλωβισμό» του κόμματος του κ. Ανδρουλάκη: οι βουλευτές του θα ψήφιζαν υπέρ της προαναφερθείσας πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ.

Κάπου εδώ, στο παρασκήνιο, το πολιτικό παιχνίδι που μοιάζει με παρτίδα σκάκι, άρχισε να προσλαμβάνει χαρακτήρα σκληρού μπρα ντε φερ, και όχι απλώς ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση, αλλά και μεταξύ των δύο μεγαλυτέρων κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, από τη σκέψη της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ δεν απουσιάζει το σενάριο να σπεύσει πρώτο και να καταθέσει πρόταση για σύσταση εξεταστικής για τις τηλεφωνικές υποκλοπές: Το προσφάτως –με πρωτοβουλία και πρόταση της Ν.Δ.– αναθεωρημένο Σύνταγμα και ο νέος Κανονισμός της Βουλής δίνουν τη δυνατότητα στην αντιπολίτευση να ζητήσει κάτι τέτοιο, με μόλις δέκα βουλευτικές υπογραφές. Το ΠΑΣΟΚ, υπενθυμίζεται, διαθέτει κοινοβουλευτική ομάδα 22 βουλευτών. Μια τέτοια «πράσινη» πρωτοβουλία εκτιμάται πως θα αδρανοποιήσει την προαναφερθείσα «παγίδα» του ΣΥΡΙΖΑ και θα αντιστρέψει τους ρόλους: θα είναι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που θα κληθεί να ψηφίσει υπέρ της πρότασης ΠΑΣΟΚ.

Βέβαια, το άθροισμα των βουλευτών των δύο κομμάτων (22 συν 85 του ΣΥΡΙΖΑ) δεν επαρκεί για να συμπληρωθεί η απαιτούμενη μίνιμουμ πλειοψηφία των 2/5 της εθνικής αντιπροσωπείας ώστε να καταστεί δυνατή η σύσταση εξεταστικής με πρωτοβουλία της αντιπολίτευσης. Το κενό των 13 που απομένουν έως τους 120 βουλευτές της μίνιμουμ πλειοψηφίας, όμως, θεωρείται πως μπορεί να υπερκαλυφθεί με τους 15 του Κομμουνιστικού Κόμματος και τους επτά του ΜέΡΑ25 που, με τα έως τώρα δεδομένα, αναμένεται να δώσουν θετική ψήφο όταν το θέμα μπει σε ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή