Το «ταμείο» των κομμάτων και οι επόμενες κοινοβουλευτικές μάχες

Το «ταμείο» των κομμάτων και οι επόμενες κοινοβουλευτικές μάχες

Σε μικρότερα της Ολομέλειας κοινοβουλευτικά σώματα μεταφέρεται τις επόμενες ημέρες το θέατρο της αντιπαράθεσης των κομμάτων για την υπόθεση των παρακολουθήσεων που, όπως κατέδειξε η προχθεσινή συζήτηση των πολιτικών αρχηγών ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μικρότερα της Ολομέλειας κοινοβουλευτικά σώματα μεταφέρεται τις επόμενες ημέρες το θέατρο της αντιπαράθεσης των κομμάτων για την υπόθεση των παρακολουθήσεων που, όπως κατέδειξε η προχθεσινή συζήτηση των πολιτικών αρχηγών ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας, εγκαινίασε μια μακρά περίοδο ακραίας προεκλογικής πόλωσης.

Η επόμενη μάχη θα δοθεί στο πεδίο της εξεταστικής επιτροπής, η σύσταση της οποίας, βάσει της πρότασης που έχει καταθέσει το ΠΑΣΟΚ, θα αποφασιστεί αύριο. Σε ένα δεύτερο επίπεδο, μένει να διαφανεί αν και υπό ποιο θεσμικό πλαίσιο θα διεξαχθεί παράλληλη διερεύνηση της ίδιας υπόθεσης και στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, όπως έχουν ζητήσει από ημερών τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και το Κομμουνιστικό Κόμμα.

Χρονικά και διαδικαστικά, προηγείται το κεφάλαιο της Εξεταστικής. Υπενθυμίζεται ότι το ΠΑΣΟΚ ζητεί συγκεκριμένα τη διερεύνηση της παρακολούθησης του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ, της προσπάθειας παγίδευσής του με το παράνομο λογισμικό Predator, καθώς και «σε ποιες συγκεκριμένες περιπτώσεις πολιτικών και άλλων προσώπων» έχουν επιχειρηθεί ανάλογες παγιδεύσεις.

Παράλληλα, για τη συνεδρίασή της έχει επισήμως ζητήσει να κληθούν στην Επιτροπή Θεσμών και για τα ίδια ζητήματα ο νέος και ο τέως διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων, η αρμόδια για την ΕΥΠ εισαγγελέας εφετών Βασιλική Βλάχου, ο μέχρι πρότινος γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης και ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος. 

Λογικά, τα ίδια πρόσωπα θα ζητηθεί να προσέλθουν και στην Εξεταστική. Το ενδεχόμενο αυτό φαίνεται να δημιουργεί «δεύτερες σκέψεις» ως προς την Επιτροπή Θεσμών, αφού μπορεί να ευτελίσει τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες η εικόνα να προσέρχονται τα ίδια άτομα σε δύο παράλληλες συνεδριάσεις διαφορετικών σωμάτων προκειμένου να μιλήσουν για τα ίδια ακριβώς ζητήματα.

Αξιοσημείωτο ως προς αυτό είναι ότι, αν και είχε αρχικώς σχεδόν συμφωνηθεί στη Διάσκεψη των Προέδρων να συγκληθεί η Επιτροπή Θεσμών την ερχόμενη εβδομάδα, στο πρόγραμμα εργασιών που ανακοινώθηκε προχθές το βράδυ, τέτοια συνεδρίαση δεν συμπεριλαμβάνεται.

Το δεύτερο «αγκάθι» που αναμένεται να αποτελέσει εκ νέου θρυαλλίδα όξυνσης είναι το χρονικό εύρος της έρευνας.

Η προχθεσινή διαδικασία με τους αρχηγούς ανέδειξε συμφωνία Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 στο να διερευνηθεί και η από το 2016 (δηλαδή επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ) καταγγελθείσα υπόθεση «συνακροάσεων» στο τηλεφωνικό κέντρο του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Ο πρωθυπουργός, για τον οποίο η «γαλάζια» πλειοψηφία εκτιμά πως «εξήλθε κερδισμένος, αν και το ζήτημα για την κυβέρνηση ήταν και είναι πολύ δύσκολο», επανέφερε και την πρόταση για έρευνα σε βάθος δεκαετίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος, όπως λένε στην Κουμουνδούρου, οδήγησε πρωθυπουργό και κυβερνώσα πλειοψηφία προχθές σε «μεγάλη ήττα», διαφωνεί. Αποφεύγοντας να πάρει θέση συγκεκριμένα επί του αιτήματος του ΚΚΕ, περιορίστηκε να απαντήσει στον κ. Μητσοτάκη ότι αν επιθυμεί να επεκταθεί χρονικά το αντικείμενο της Εξεταστικής πέραν αυτού που προβλέπει η πρόταση ΠΑΣΟΚ, θα πρέπει να ζητήσει τη σύσταση άλλης επιτροπής.

Αν, πάντως, η πλειοψηφία των κομμάτων που επιθυμούν έρευνα και του ζητήματος που εγείρει το ΚΚΕ αποφασίσει κάτι τέτοιο, τότε ο κύκλος των προσώπων που θα προσκληθούν θα διευρυνθεί τουλάχιστον κατά έναν: τον πρώην διοικητή της ΕΥΠ, επί πρωθυπουργίας Τσίπρα, Γιάννη Ρουμπάτη.

Τα μέτωπα για το πολιτικό προσωπικό, προφανώς, είναι πολλά και εκρηκτικά, με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να προσθέτει τη δική του «πινελιά» ως προς το τι έχουμε να περιμένουμε: «Δίνω ραντεβού στον πρωθυπουργό, να έρθει στην εξεταστική επιτροπή», είπε.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή