Απειλές και πτήση στο Βόρειο Αιγαίο από τον Χ. Ακάρ

Απειλές και πτήση στο Βόρειο Αιγαίο από τον Χ. Ακάρ

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προέβαλε τον ισχυρισμό πως το ΝΑΤΟ δεν είναι ισχυρό χωρίς την Τουρκία, ενώ, αντιθέτως, για τη Βορειοατλαντική Συμμαχία «η Ελλάδα δεν έχει ιδιαίτερη αξία».

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, αφού προειδοποίησε την Ελλάδα πως σε περίπτωση που δεν αλλάξει πολιτική απειλείται με τα ίδια γεγονότα με όσα συνέβησαν το 1922, αμέσως μετά έκανε επίδειξη με F-16, καθώς –όπως ανακοινώθηκε– με το συγκεκριμένο μαχητικό πέταξε στους αιθέρες στο Βόρειο Αιγαίο. Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ισχυρίστηκε πως το ΝΑΤΟ δεν είναι ισχυρό δίχως την Τουρκία και πως για τη Βορειοατλαντική Συμμαχία «η Ελλάδα δεν έχει ιδιαίτερη αξία».

Ο κ. Ακάρ, σε ομιλία του στην αεροπορική βάση του Εσκί Σεχίρ, επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι στις 23 Αυγούστου τα τουρκικά αεροσκάφη παρενοχλήθηκαν από το ρωσικής κατασκευής σύστημα αεράμυνας S-300 της Ελλάδας και υποστήριξε ότι «πρόκειται για εξαιρετικά εχθρικές και λανθασμένες ενέργειες. Παρακολουθούμε στενά τις ενέργειες και τη ρητορική της Ελλάδας, η οποία αγνοεί το διεθνές δίκαιο, τις σχέσεις καλής γειτονίας και τη φιλία. Παρακολουθούμε στενά τις προβοκατόρικες ενέργειες και δηλώσεις τους. Δίνουμε τις αντίστοιχες απαντήσεις και στο τραπέζι και στο μέτωπο στο πλαίσιο της αμοιβαιότητας, και θα συνεχίσουμε έτσι. Το ΝΑΤΟ και τρίτες χώρες πρέπει να δουν τι κάνει η Ελλάδα. Εχουμε προειδοποιήσει όλους τους συμμάχους μας για την Ελλάδα».

Υποστηρίζοντας πως η Ελλάδα «προέβη σε απόπειρα εισβολής με την ενθάρρυνση και την υποστήριξη τρίτων χωρών το 1919-1922», ο κ. Ακάρ συνέχισε ως εξής: «Επανειλημμένα υπενθυμίζουμε στους συνομιλητές μας ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να μπει ξανά σε παρόμοια περιπέτεια, δεν πρέπει να ξαναμπεί σε μπελάδες, να ξαναπάθει τέτοια μεγάλη ζημιά, πρέπει να εγκαταλείψει αυτές τις προσπάθειες που θα την οδηγήσουν σε απογοήτευση και πρέπει να διδαχθεί από την Ιστορία. Λέμε ότι δεν μπορείτε να φθάσετε πουθενά με αυτούς τους λεγόμενους εξοπλισμούς και τις δήθεν συμμαχίες. Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Κύπρο».

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για το μήνυμα συγχαρητηρίων το οποίο είχε ανεβάσει το ΝΑΤΟ στο Twitter για την εθνική γιορτή της Τουρκίας, το οποίο αργότερα, μετά την αντίδραση της Ελλάδας, αναγκάστηκε να αποσύρει. Ο κ. Ερντογάν δήλωσε ότι «η αρνητική άποψη της Αθήνας και η παρουσίασή της στο ΝΑΤΟ δεν μπορεί να αποδυναμώσει τις σχέσεις Τουρκίας – ΝΑΤΟ. Διότι δεν μπορεί κανείς να σκεφτεί το ΝΑΤΟ δίχως την Τουρκία. Αλλωστε η Ελλάδα δεν έχει καμία σοβαρή αξία εντός του ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ είναι ισχυρό αν υπάρχει και η Τουρκία. Δίχως την Τουρκία, το ΝΑΤΟ δεν είναι ισχυρό».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή