Ερντογάν: Προαναγγελία για γεωτρήσεις και εκτός Τουρκίας

Ερντογάν: Προαναγγελία για γεωτρήσεις και εκτός Τουρκίας

Να πραγματοποιήσει έρευνες και γεωτρήσεις σε περιοχές εκτός τουρκικής υφαλοκρηπίδας είναι έτοιμη η Τουρκία, σύμφωνα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Να πραγματοποιήσει έρευνες και γεωτρήσεις σε περιοχές εκτός τουρκικής υφαλοκρηπίδας είναι έτοιμη η Τουρκία, σύμφωνα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Εμείς κάποτε δεν είχαμε κανένα πλωτό γεωτρύπανο, τώρα έχουμε δύο πλοία σεισμικών ερευνών, πέντε πλωτά γεωτρύπανα, τα οποία μπορούν να κάνουν γεώτρηση σε βάθος 12.000 μέτρων. Οταν τελειώσει εδώ η δουλειά μας, έχουμε την ικανότητα και τη δύναμη να κάνουμε αυτές τις εργασίες γεώτρησης και σε διεθνή ύδατα σε διάφορες χώρες του κόσμου», ανέφερε χαρακτηριστικά. Η δήλωση του Τούρκου προέδρου έρχεται λίγες ημέρες μετά την υπογραφή της συμφωνίας με την κυβέρνηση της Τρίπολης για πραγματοποίηση ερευνών και γεωτρήσεων εντός των θαλάσσιων περιοχών ευθύνης της Λιβύης, από τα σεισμογραφικά πλοία και τα γεωτρύπανα της Αγκυρας. Πάντως, αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίστηκε να ρίχνει τους τόνους. «Στην Πράγα τονίσαμε πως τα προβλήματα του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου επιθυμούμε να τα λύσουμε στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Από την Ε.Ε. περιμένουμε αντί να στηρίζει τις άδικες και παράνομες ενέργειες, να καλέσει τους συνομιλητές μας σε διμερή διάλογο», υπογράμμισε συγκεκριμένα.

«Εχουμε την ικανότητα και τη δύναμη να κάνουμε αυτές τις εργα- σίες και σε διεθνή ύδατα σε διάφορες χώρες του κόσμου», ανέφερε ο Ερντογάν λίγες ημέρες μετά την υπογραφή του νέου τουρκολιβυκού μνημονίου.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε ομιλία του στο Στρασβούργο όπου είχε συνάντηση με συμπατριώτες του, τόνισε πως η χώρα του «έχει ως προτεραιότητα την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της Τουρκίας. Από τη Συρία μέχρι τη Λιβύη, από την Κύπρο, το Αιγαίο μέχρι την Ανατολική Μεσόγειο είμαστε υποχρεωμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας», σημείωσε.

Εν τω μεταξύ, το κόμμα Deva του Αλί Μπαμπατζάν, ο οποίος στο παρελθόν ήταν από τους σημαντικούς υπουργούς του κ. Ερντογάν, εκφράζει τις επιφυλάξεις του για την επικείμενη συνεργασία Τουρκίας – Λιβύης. «Η κυβέρνηση παρουσιάζει το θέμα πως το περιεχόμενο της συμφωνίας επικυρώθηκε και από τον ΟΗΕ. Ενώ δεν είναι έτσι, εδώ μιλάμε για μια συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών», ανέφερε ο Aμντουραχμάν Μπιλγκτίς, συντονιστής εξωτερικών υποθέσεων και πολιτικών ασφαλείας του κόμματος. Σε συνέντευξη Τύπου για την εξωτερική πολιτική του κόμματος, στην οποία συμμετείχε και ο κ. Μπαμπατζάν, ο κ. Μπιλγκτίς τόνισε πως «με τη νέα συμφωνία λέμε πως θα κάνουμε εξορύξεις αερίου και πετρελαίου στις ακτές στα ανοιχτά της Λιβύης στις περιοχές θαλάσσιων περιοχών ευθύνης. Ομως η Ελλάδα με την Αίγυπτο έχουν υπογράψει μια συμφωνία καθορισμού περιοχών θαλάσσιων περιοχών ευθύνης και όπως ξέρουμε υπάρχουν σημεία που οι δύο συμφωνίες εφάπτονται. Και αν εσείς συνεχίσετε τις εργασίες σημαίνει πως λέτε πως δεν αναγνωρίζετε τη συμφωνία των άλλων. Ο υπουργός Εξωτερικών μας είπε “ποιον ενδιαφέρει, τι μας νοιάζει;”. Ε, αυτό το ύφος έχει πρόβλημα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή