F-16: Δειλά χαμόγελα στην Άγκυρα

Αναλυτές επισημαίνουν πως υπάρχουν πολλά βήματα που πρέπει να γίνουν για τα νέα F-16 και ότι οι ΗΠΑ θα λάβουν τις τελικές αποφάσεις τους μετά τις προεδρικές εκλογές στην Τουρκία

2' 24" χρόνος ανάγνωσης

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Παρά τον αρχικό ενθουσιασμό που επικράτησε στα τουρκικά ΜΜΕ σχετικά με την απόσυρση του κειμένου της τροπολογίας του προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων Μπομπ Μενέντεζ, στην Αγκυρα επικρατεί απλώς συγκρατημένη αισιοδοξία. Αναλυτές εκτιμούν και συμφωνούν πως υπάρχουν πολλά βήματα και διαπραγματεύσεις που πρέπει να γίνουν το επόμενο διάστημα.

Ο κ. Καλίν

O εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν δήλωσε ότι «άνοιξε ο δρόμος να μπει το θέμα στο Κογκρέσο όπως θα θέλαμε. Αλλά πηγαίνει στο Κογκρέσο μετά τις ενδιάμεσες εκλογές. Επειτα από αυτό, οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν. Αυτό είναι καλό για εμάς. Εάν κάνουμε τη συμφωνία για τα F-16, θα το κάναμε με τους όρους που θέλουμε. Αλλά υπάρχουν ακόμη πολλά θέματα που πρέπει να συζητηθούν. Είναι υπέρ μας. Το βλέπουμε αυτό ως ένα θετικό βήμα για την Τουρκία». Πάντως στην Τουρκία ανυπομονούν για τη γρήγορη έκβαση του ζητήματος, καθώς η Αγκυρα έχει υποβάλει δύο αιτήματα: Το ένα προβλέπει την αγορά 40 νέων F-16 Viper και το δεύτερο αίτημα αφορά τον εκσυγχρονισμό 80 F-16 που ήδη διαθέτει στο οπλοστάσιό της στο ίδιο επίπεδο με τα νέα F-16. Ο αποκλεισμός της Τουρκίας από το πρόγραμμα συμπαραγωγής και προμήθειας 100 F-35 λόγω των κυρώσεων CAATSA ήδη έχει εκτροχιάσει τον σχεδιασμό της τουρκικής αεροπορίας, καθώς αυτή την περίοδο εκτιμάται πως θα είχαν φτάσει στην Τουρκία τουλάχιστον 12 F-35, με αντίστοιχο αριθμό αποσύρσεων παλαιότερων μοντέλων F-16 τα οποία συνεχίζουν να πετούν ή είναι καθηλωμένα λόγω παλαιότητας.

Αναλυτές εκτιμούν πως αν το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού δεν ξεκινήσει εντός του 2024, τότε τα προβλήματα θα ενταθούν. Παράλληλα παρατηρούν πως η Ελλάδα ήδη «τρέχει» το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των F-16 σε επίπεδα Viper και παραλαμβάνει κάποια από αυτά, όπως παραλαμβάνει και τα γαλλικά μαχητικά Rafale. Στρατιωτικοί αναλυτές έχουν εκφράσει δημόσια τις ανησυχίες τους πως «αλλάζουν οι ισορροπίες στο Αιγαίο υπέρ της Ελλάδας». Ωστόσο, επικρατούσα άποψη είναι πως παρά τα βήματα που ενδεχομένως να γίνουν το επόμενο διάστημα, οι οριστικές αποφάσεις σχετικά με την πώληση των F-16 θα ληφθούν από τις ΗΠΑ μετά τις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στην Τουρκία τον Ιούνιο του 2023.

Νέα επίθεση

Εν τω μεταξύ, ο κ. Καλίν σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο 24 ΤV ισχυρίστηκε πως η Ελλάδα αυξάνει την ένταση στο Αιγαίο και «παραβιάζει τον εναέριο χώρο, εξοπλίζει τα νησιά παρότι βρίσκονται σε καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης. Οπλα και τεθωρακισμένα αποστέλλονται στα νησιά με μη στρατιωτικό καθεστώς. Το εξήγησα λεπτομερώς στον Σάλιβαν, τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ, την περασμένη εβδομάδα». Ο κ. Καλίν αναφέρθηκε και στο τουρκολιβυκό μνημόνιο και υποστήριξε ότι «η Τουρκία και η Λιβύη είναι γείτονες διά θαλάσσης, μπορούν να συνεργαστούν σε σχέση με τη Θαλάσσια Δικαιοδοσία, χωρίς να παραβιάζονται τα δικαιώματα ή το δίκαιο οποιασδήποτε άλλης χώρας. Οι αξιώσεις των Ελλήνων είναι άνευ αξίας. Διότι πρόκειται για συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης. Οταν η Ελλάδα έκανε παρόμοια συμφωνία με την Αίγυπτο, κανείς δεν είπε τίποτα. Δηλαδή κανείς δεν έθεσε το ερώτημα “πού είναι η Ελλάδα, πού είναι η Αίγυπτος;”».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT