Ελληνοτουρκικά: Προκλητική επίθεση Τσαβούσογλου για το μεταναστευτικό

Ελληνοτουρκικά: Προκλητική επίθεση Τσαβούσογλου για το μεταναστευτικό

Επίθεση στην Ελλάδα για το μεταναστευτικό εξαπέλυσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με φόντο την υπόθεση των 92 μεταναστών, οι οποίοι βρέθηκαν γυμνοί στον Έβρο την Παρασκευή

6' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επίθεση στην Ελλάδα για το μεταναστευτικό εξαπέλυσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με φόντο την υπόθεση των 92 μεταναστών, οι οποίοι βρέθηκαν γυμνοί στον Έβρο την Παρασκευή.

Ολόκληρη η δήλωση Τσαβούσογλου

«Πρέπει πραγματικά να είσαι ξεδιάντροπος και απρόσεκτος για να προσπαθείς να δείχνεις σωστός ακόμα και στην πιο άδικη κατάσταση, όπως η Ελλάδα. Μόνο η Ελλάδα μπορεί να το κάνει αυτό. Φυσικά, θα πρέπει να δώσουμε τα εύσημα και στην “Ε/Κ Διοίκηση της Νότιας Κύπρου”. Δεν είναι κακοί και σε αυτό το θέμα. Στα τουρκικά του Αζερμπαϊτζάν, (λένε) “ούτε και εκείνοι είναι βρώμικοι σε αυτό”. Το ιστορικό της Ελλάδας και του υποστηρικτή της, της Frontex, είναι προφανές. Όλοι οι διεθνείς οργανισμοί, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, η Ύπατη Αρμοστεία των ΗΕ για τους Πρόσφυγες, ΜΚΟ και ο Τύπος έχουν εξετάσει εξονυχιστικά την απάνθρωπη μεταχείριση αυτών των μεταναστών από την Ελλάδα και τη Frontex. Το θέμα βρίσκεται επίσης στην ατζέντα του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Και ενώ τα κράτη μέλη, ως κυβερνήσεις, κλείνουν τα μάτια σε αυτήν την απάνθρωπη μεταχείριση από την Ελλάδα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει πάρει το πάνω χέρι σε αυτήν την κατάσταση χάρη στους ευσυνείδητους βουλευτές. Από την άλλη, όπως είπα πριν από λίγο, η Frontex είναι συνένοχη. Και προσφάτως αποκαλύφθηκε πως άλλαξε τις συντεταγμένες για να φαίνεται ότι έγινε σε τουρκικά χωρικά ύδατα. Έτσι, αυτοί οι άνθρωποι σκέφτονται ως εξής: Μπορούμε να κάνουμε τα πάντα και να το χρεώσουμε στην Τουρκία. Ή θα κατηγορήσουμε για αυτό τις χώρες διέλευσης και όλοι θα το πιστέψουν. Ωστόσο, τα γεγονότα είναι ξεκάθαρα, και θα συνεχίσουμε να αποκαλύπτουμε τα γεγονότα. Επίσης, την τελευταία εβδομάδα ανασύρθηκαν ακόμη 4 νεκροί μετανάστες από το Αιγαίο. Δυστυχώς, όλα αυτά συμβαίνουν, επειδή η Ελλάδα τρυπάει τις λέμβους, κάτι που έχει αποτυπωθεί ευρέως στις εικόνες και αφήνει ανθρώπους να πεθαίνουν στη μέση της θάλασσας.

Από την άλλη πλευρά, έχουμε δει πώς γυμνοί άνθρωποι παγώνουν μέχρι θανάτου στα σύνορα. 19, αν θυμάμαι καλά, πάγωσαν μέχρι θανάτου στα ελληνικά σύνορα και πέθαναν γυμνοί. Διότι, όταν η Ελλάδα τους απωθεί, κατάσχουν ό,τι έχουν πάνω τους, για να μην ξαναγυρίσουν, όχι μόνο ταυτότητες και άλλα έγγραφα, αλλά και τα ρούχα τους. Ως εκ τούτου, είναι φυσικό η Ελλάδα, της οποίας το ιστορικό όσον αφορά τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου είναι πολύ φουσκωμένο, να επιχειρήσει να συκοφαντεί την Τουρκία για αυτό το έγκλημα. Δυστυχώς, όμως, υπάρχουν κράτη μέλη της Ε.Ε. που θέλουν να το πιστέψουν αυτό, που θέλουν να αποδεχτούν όλα όσα λέει η Ελλάδα ως αληθινά. Αυτό είναι που ενθαρρύνει την Ελλάδα. Το Υπουργείο Εσωτερικών μας έχει ήδη κάνει και (συνεχίζει να) κάνει τις απαραίτητες δηλώσεις. Ναι, το μεταναστευτικό, το προσφυγικό είναι παγκόσμιο πρόβλημα. Ο αριθμός των ανθρώπων που έφυγαν από τη χώρα τους, από 70-80 εκατομμύρια πριν από την Covid, πλέον έχει ξεπεράσει τα 100 εκατομμύρια. Αυτό είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα. Δεν είναι, όμως, εύκολο θέμα ούτε για την Τουρκία.

Από τη μια, είναι ένα ανθρωπιστικό ζήτημα. Είναι, όμως, και κοινωνικό ζήτημα. Έχει γίνει ακόμη και πολιτικό ζήτημα πρόσφατα, με ορισμένους πολιτικούς να κάνουν κατάχρηση. Αλλά ποτέ δεν ξεχάσαμε ή παραμελήσαμε να το δούμε από ανθρωπιστική σκοπιά. Πρέπει να συμπεριφερθούμε με ανθρώπινο τρόπο, ανεξάρτητα από το ποιοι είναι, και αν πρόκειται να επιστρέψουν, θα πρέπει να το κάνουν με αξιοπρεπή τρόπο, και η επιστροφή περισσότερων από 520.000 Σύρων στη χώρα τους πραγματοποιήθηκε με έναν ασφαλή και αξιοπρεπή τρόπο. Στείλαμε μετανάστες στο Αφγανιστάν, το Πακιστάν και άλλες χώρες προέλευσης με την ίδια κατανόηση και σε συνεργασία με αυτές τις χώρες. Επομένως, το κερί της Ελλάδας, το κερί του ψεύτη καίει μέχρι τη νυχτερινή προσευχή. Τα ψέματά τους, τα οποία δεν περιμέναμε καν μέχρι τη νυχτερινή προσευχή, έχουν αποκαλυφθεί».

«Η μηχανή των ελληνικών ψευδών ειδήσεων είναι και πάλι σε λειτουργία»

Σημειώνεται ότι χθες ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν, με μηνύματα στο Twitter γραμμένα στα ελληνικά επιτέθηκε στον Νότη Μηταράκη, όπως και στην κυβέρνηση συνολικά για το θέμα των 92 γυμνών μεταναστών που εντοπίστηκαν στον Έβρο. «Η μηχανή των ελληνικών ψευδών ειδήσεων είναι και πάλι σε λειτουργία… Μπερδεύοντας την Ελλάδα με την Τουρκία, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου με τις αναρτήσεις ψευδών, λανθασμένων περιεχομένων προσπάθησε να καταδείξει τη χώρα μας ύποπτη», σημείωσε μεταξύ άλλων, σε αναρτήσεις του στο Twitter.

Προκλητικός εμφανίστηκε χθες και ο υφυπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Ισμαήλ Τσατακλί, υποστηρίζοντας σε ανάρτησή του: «Καθώς δεν μπορέσατε να βρείτε ούτε μία περίπτωση παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Τουρκία, επιδιώκετε να εκθέσετε την εικόνα της σκληρότητας που έχετε προκαλέσει, σαν να την έχει προκαλέσει η Τουρκία. Ελάτε, δεν είναι μεγάλη υπόθεση. Απλά να είστε λίγο πολιτισμένοι», έγραψε χαρακτηριστικά.

Μηταράκης: Σε ΟΗΕ και Κομισιόν το περιστατικό με τους 92 μετανάστες

Από την πλευρά της, η Ελλάδα διεθνοποιεί το περιστατικό με τους 92 μετανάστες, με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, να φέρνει το ζήτημα στον ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Συγκεκριμένα, έχει ζητήσει και θα δει την ερχόμενη Δευτέρα τον πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών και έχει ήδη ενημερώσει τον ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «θα κάνω έναν κύκλο επαφών και θα δείξω τις φωτογραφίες, ενώ έχουμε κι άλλο υλικό, όπως βίντεο».

Στη συνέχεια, ο κ. Μηταράκης προχώρησε σε σκληρή κριτική κατά της Τουρκίας για το περιστατικό αυτό, κατηγορώντας την ότι εργαλειοποιεί μετανάστες. «Η Τουρκία έχει βρεθεί σε μια πάρα πολύ δύσκολη θέση, καθώς αυτοί οι 92 βρέθηκαν από την ίδια τη Frontex, η οποία επιβεβαίωσε το περιστατικό. Αυτοί οι άνθρωποι, δυστυχώς, βρέθηκαν αντικείμενο εξευτελιστικής συμπεριφοράς στην Τουρκία και στάλθηκαν προς την Ελλάδα. Βρίσκονται ήδη σε ελληνικό έδαφος και θα μεταφερθούν στο ΚΥΤ Φυλακίου», σημείωσε ο υπουργός Μετανάστευσης μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Όπως είπε, οι 92 δήλωσαν ότι αυτοκίνητα της τουρκικής στρατοχωροφυλακής τούς μετέφεραν στα σύνορα και τους πίεσαν να περάσουν προς την Ελλάδα, όπως είχε γίνει και με την υπόθεση των 38 μεταναστών τον Αύγουστο.

Θεοδωρικάκος: Πρόκληση χωρίς προηγούμενο

Από την πλευρά του, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος ανέφερε ότι «οι άνθρωποι οι οποίοι βρέθηκαν στις όχθες του ποταμού Έβρου από την ελληνική πλευρά έχουν καταγγείλει βαρύτατους ξυλοδαρμούς, πολλοί από αυτούς ήταν τραυματισμένοι, ήταν όλοι γυμνοί. Πρόκειται για μια εικόνα φρίκης, την οποία κανείς δεν μπορεί να αποδεχθεί, για αυτόν τον λόγο καταγγέλλουμε την απαράδεκτη τουρκική συμπεριφορά».

«Η συγκεκριμένη ενέργεια είναι μια πρόκληση χωρίς προηγούμενο. Πρόκειται για μια βάρβαρη και απάνθρωπη ενέργεια η οποία παραπέμπει ευθέως στον Μεσαίωνα» ανέφερε ο κ. Θεοδωρικάκος μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά» και πρόσθεσε: «Έχω ήδη ενημερώσει την αρμόδια Ευρωπαία επίτροπο, την κ. Γιόχανσον, και με γραπτή επιστολή το ίδιο θα κάνω στους 27 συναδέλφους υπουργούς Εσωτερικών και Δημοσίας Τάξης που έχουν την ευθύνη των συνόρων. Οφείλουν όλοι να γνωρίζουν για το συγκεκριμένο γεγονός, το οποίο άλλωστε έχει καταγραφεί επισήμως από τους αξιωματικούς της Frontex, οι οποίοι έχουν πάρει καταθέσεις από τους ανθρώπους αυτούς, όπως το ίδιο και η Ελληνική Αστυνομία».

Οικονόμου: Απάνθρωπη η συμπεριφορά της Τουρκίας

Στο περιστατικό με τους 92 μετανάστες αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. Όπως είπε, πρόκειται για «απάνθρωπο» περιστατικό «που αποδεικνύει ότι η Τουρκία συνεχίζει την εργαλειοποίηση των μεταναστών».

«Οι ελληνικές αρχές διέσωσαν 92 μετανάστες οι οποίοι εγκαταλείφθηκαν γυμνοί. Όπως οι ίδιοι δήλωσαν στις ελληνικές αρχές, μεταφέρθηκαν με τρία οχήματα των τουρκικών αρχών και επιβιβάστηκαν σε πλαστικές λέμβους για να περάσουν Ελλάδα. Είναι ντροπή για τον Πολιτισμό η απάνθρωπη αυτή συμπεριφορά, και οφείλει η Τουρκία αντί να κατηγορεί άλλους να διερευνήσει το περιστατικό και να τιμωρήσει του υπεύθυνους. Ο κ. Μηταράκης ενημέρωσε τον ΟΗΕ και την Ε.Ε. και ζήτησε να δει τον πρόεδρο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, ενώ ο κ. Θεοδωρικάκος ενημέρωσε την αρμόδια επίτροπο Γιόχανσον» είπε ο κ. Οικονόμου.

Σε ό,τι αφορά στα ελληνοτουρκικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε καλό να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας, όπως συνέβη με το πρόσφατο ραντεβού Παναγιωτόπουλου – Ακάρ. Κάλεσε, δε, την Τουρκία να αφήσει κατά μέρους την αδιέξοδη πρακτική των προκλήσεων, των ύβρεων και των ανιστόρητων ισχυρισμών, σημειώνοντας πως δεν μπορούν να λυθούν με αυτόν τον τρόπο τα προβλήματα. «Δεν υπάρχει άλλος δρόμος για την Τουρκία παρά αυτός του σεβασμού των συνθηκών και του Διεθνούς Δικαίου, με την πρακτική της η Τουρκία καταδεικνύει σε όλη την διεθνή κοινότητα ποιος είναι παράγοντας σταθερότητας και ποιος αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή».

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή