Βουλή: Στη Δικαιοσύνη η υπόθεση Πάτση

Βουλή: Στη Δικαιοσύνη η υπόθεση Πάτση

Από την επιτροπή «πόθεν έσχες» της Βουλής αποφασίστηκε να αρθεί το τραπεζικό, φορολογικό και χρηματιστηριακό απόρρητο του πρώην βουλευτή της Ν.Δ.

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την ενεργοποίηση διαδικασιών που προβλέπονται από το Σύνταγμα και τους νόμους και οι οποίες αφορούν την άρση του απορρήτου τραπεζικών και άλλων λογαριασμών του ανεξάρτητου πλέον βουλευτή Α. Πάτση, καθώς και την εμπλοκή δικαστικών και αρμόδιων κρατικών αρχών για τον περαιτέρω έλεγχο της υπόθεσής του, η επιτροπή Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης της Βουλής υπό την προεδρία του Αθ. Μπούρα στην τρέχουσα περίοδο, φαίνεται για πρώτη φορά στην Ιστορία να λειτουργεί υπηρετώντας ουσιαστικά τον ελεγκτικό της ρόλο.

Συγκεκριμένα, κατά τη χθεσινή έκτακτη και ειδική για την υπόθεση Πάτση συνεδρίασή της, η επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα, σύμφωνα με πληροφορίες: πρώτον, να παραπέμψει, με βάση τα έως τώρα ευρήματα, την υπόθεση στον εισαγγελέα Εφετών Αθηνών. Δεύτερον, να ανταποκριθεί θετικά στο πρόσφατο αίτημα του εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος να του σταλούν οι δηλώσεις «πόθεν έσχες» του ελεγχόμενου «για τις δικές του ενέργειες». Τρίτον –και ιδιαίτερα σημαντικό ως προς την πορεία της έρευνας από την ίδια την επιτροπή της Βουλής– αποφασίστηκε να αρθεί το τραπεζικό, φορολογικό και χρηματιστηριακό απόρρητο του ελεγχόμενου, «προκειμένου να διερευνηθεί διεξοδικά η εν γένει δραστηριότητά του, σύμφωνα και με τα δημοσιεύματα, καθώς και η ενδεχόμενη σύναψη συμβάσεων με το ελληνικό Δημόσιο, κατά παράβαση του άρθρου 57 του Συντάγματος και την αποστολή των σχετικών ευρημάτων στα αρμόδια όργανα, μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου, μετά την άρση». Στο ίδιο πλαίσιο αποφασίστηκε να αποσταλούν τα στοιχεία του ελέγχου στον γενικό επίτροπο της Επικρατείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, «για καταλογισμό και επιστροφή ποσών στο Δημόσιο, εφόσον μετά την άρση διαπιστωθεί αδικαιολόγητος πλουτισμός του ελεγχόμενου».

Η επίκληση του άρθρου 57 του Συντάγματος ανοίγει και επισήμως την οδό της έκπτωσης του Α. Πάτση από το βουλευτικό αξίωμα. Υπενθυμίζεται πως στο άρθρο αυτό τονίζεται μεταξύ άλλων ότι, «τα καθήκοντα του βουλευτή είναι ασυμβίβαστα με την ιδιότητα του ιδιοκτήτη επιχείρησης, η οποία αναλαμβάνει παροχή υπηρεσιών προς το Δημόσιο». Ως γνωστόν, έχει καταγγελθεί ότι εταιρείες συμφερόντων του βουλευτή Γρεβενών εμφανίζονται να έχουν συμβάσεις με τα ΕΛΤΑ. «Η παράβαση των διατάξεων αυτής της παραγράφου συνεπάγεται έκπτωση από το βουλευτικό αξίωμα», προστίθεται στο ίδιο άρθρο.

Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι σύμφωνα με τον σχετικό νόμο, απαγορεύεται και στους βουλευτές «η συμμετοχή στη διοίκηση ή στο κεφάλαιο εταιρειών, που έχουν έδρα πραγματική ή καταστατική στην αλλοδαπή». Η παραβίαση του νόμου «τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών και με χρηματική ποινή από 10.000 έως 500.000 ευρώ». Ως γνωστόν, ο ελεγχόμενος (και η σύζυγός του) είχε δηλώσει από το 2020 συμμετοχή σε τέτοιες εταιρείες σε Κύπρο και Ηνωμένο Βασίλειο, χωρίς ωστόσο τότε να ελεγχθεί βάσει του νόμου γι’ αυτή την παράνομη δραστηριότητά του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή