ΥΠΕΞ σε κυβέρνηση της Τρίπολης: «Η Ελλάδα ασκεί κυριαρχικά της δικαιώματα»

ΥΠΕΞ σε κυβέρνηση της Τρίπολης: «Η Ελλάδα ασκεί κυριαρχικά της δικαιώματα»

Αυστηρή απάντηση της Αθήνας στην κυβέρνηση της Τρίπολης, που διαμαρτυρήθηκε για τις έρευνες υδρογονανθράκων νότια της Κρήτης

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την επισήμανση πως η Ελλάδα ενεργεί πάντα με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, και την αποστολή μηνύματος ότι η Αθήνα προσβλέπει σε συνεργασία με μια επόμενη, εκλεγμένη κυβέρνηση της Λιβύης, το ελληνικό ΥΠΕΞ απάντησε χθες στη νέα πρόκληση της διοίκησης της Τρίπολης: το υπουργείο Εξωτερικών της υπηρεσιακής κυβέρνησης αυτή τη φορά κατηγορεί τη χώρα μας για την απόφαση να γίνουν έρευνες για υδρογονάνθρακες νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης, προσθέτοντας ότι θα «προχωρήσει στην υπεράσπιση των θαλασσίων συνόρων και κυριαρχικών δικαιωμάτων της Λιβύης στις θαλάσσιες περιοχές της με όλα τα δυνατά νομικά και διπλωματικά μέσα». Υπενθυμίζεται ότι του υπουργείου προΐσταται η κ. Νάιλα Μανγκούς, η οποία υπέγραψε πρόσφατα με τον κ. Τσαβούσογλου τουρκολιβυκή συμφωνία που βασίζεται στο παράνομο τουρκολιβυκό «μνημόνιο» του 2019 και που έχει καταδικαστεί από τη διεθνή κοινότητα.

«Σε αντίθεση με όσους συνάπτουν παράνομα και ανυπόστατα “μνημόνια” που αγνοούν και καταστρατηγούν βασικούς κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, η Ελλάδα ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας. Κάτι το οποίο άλλωστε έχει πράξει και στις οριοθετήσεις ΑΟΖ με Αίγυπτο και Ιταλία», υπογραμμίζει σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, απαντώντας σε ερώτηση για την προαναφερθείσα κίνηση της Τρίπολης. «Υποχρέωση της μεταβατικής κυβέρνησης της Λιβύης είναι να οδηγήσει, άμεσα, τη χώρα σε εκλογές», υπογραμμίζει ο κ. Παπαϊωάννου και προσθέτει: «Προσβλέπουμε να συνεργαστούμε σε πνεύμα ειλικρίνειας και αλληλοσεβασμού και πάντα στο πλαίσιο των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας με μια εκλεγμένη κυβέρνηση της Λιβύης, η οποία θα έχει τη νομιμοποίηση και την αρμοδιότητα να συνάπτει έγκυρες Διεθνείς Συμφωνίες, σύμφωνα και με τον Οδικό Χάρτη του Φόρουμ για τον Πολιτικό Διάλογο στη Λιβύη (LPDF) του 2020».

Υπενθυμίζεται ότι το νότιο όριο της NAVTEX για τις έρευνες νότια της Κρήτης, είναι η μέση γραμμή ανάμεσα στην Ελλάδα (ηπειρωτική και νησιωτική) και τη Λιβύη με βάση την πρόταση που είχε καταθέσει το 2011 η Τρίπολη στις τελευταίες διαπραγματεύσεις, τότε, με την Αθήνα.

Οπως έγραφε η «Κ», τέλος, η επιλογή της Αθήνας για έρευνες στη συγκεκριμένη περιοχή εμπεριείχε και ένα μήνυμα σχετικά με την πρόθεση να διαπραγματευτεί με τη Λιβύη για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών πάνω σε μια περιοχή, η οποία μπορεί να κρύβει πόρους που θα αξιοποιηθούν κατά τρόπο αμοιβαία επωφελή και για τις δύο χώρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή