Στροφή ΣΥΡΙΖΑ για το μέτρο του market pass

Στροφή ΣΥΡΙΖΑ για το μέτρο του market pass

Aρχικά είχε δηλώσει ότι θα υπερψηφίσει την τροπολογία, αλλά τελικά επέλεξε το «παρών»

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με το βλέμμα στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές, παρά το γεγονός ότι δεν έχει ακόμη καθοριστεί ο χρόνος διεξαγωγής τους, ολοκληρώθηκε για το τρέχον έτος χθες η νομοθετική λειτουργία στη Βουλή. Στο επίκεντρο της μετωπικής αντιπαράθεσης κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, που είναι διαρκής την τελευταία περίοδο για όλο το φάσμα της ακολουθούμενης πολιτικής, βρέθηκε κατά τη χθεσινή μαραθώνια συνεδρίαση επί πολυνομοσχεδίου με διατάξεις αρμοδιότητας πολλών υπουργείων, η τροπολογία για την καταβολή ενίσχυσης 10% στις αγορές των νοικοκυριών στα καταστήματα τροφίμων, το λεγόμενο market pass.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, προφανώς εξαιτίας εσωκομματικών διαφωνιών, άλλαξε την αρχικώς διατυπωθείσα θέση, όπως είχε εκφραστεί διά στόματος της κ. Εφης Αχτσιόγλου, αλλά και του εισηγητή Αλ. Μεϊκόπουλου, σύμφωνα με την οποία «κάθε ευρώ ενίσχυσης θα το υπερψηφίσουμε», και στο τέλος μετέτρεψε το «ναι» σε «παρών» επί της επίμαχης τροπολογίας. Εξαρχής μόνο το ΜέΡΑ25 σημείωσε ότι θα τηρούσε αρνητική στάση στην ψηφοφορία που προγραμματιζόταν για αργά χθες το βράδυ. Πριν γίνει γνωστό το «παρών» του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είχαν προηγηθεί από του βήματος σκληρές για το συγκεκριμένο μέτρο δηλώσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ: «προεκλογικό επίδομα που δεν πρέπει να πείσει κανέναν» (Γ. Ραγκούσης), «ένα ακόμη επεισόδιο στο κυβερνητικό σίριαλ εξαπάτησης της κοινωνίας» (Α. Χαρίτσης), «προεκλογική απόπειρα εξαπάτησης» (Δ. Τζανακόπουλος).

Σε ανάλογο μήκος κύματος, εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ο κ. Κ. Σκανδαλίδης, αφού σημείωσε ότι «η προεκλογική Ελλάδα γυρίζει εβδομήντα χρόνια πίσω με τη μεθοδολογία –δεν μιλάω για την πρόθεση– που διάλεξε η κυβέρνηση να υλοποιήσει το περιβόητο market pass», πρόσθεσε: «Εμείς, για να γλιτώσει ή να πάρει ή να κερδίσει ο επιχειρηματίας, ο πολίτης, το νοικοκυριό ένα ευρώ έστω, στα θετικά μέτρα με την έννοια αυτή του ενός ευρώ και πάνω εμείς ψηφίζουμε θετικά». Λίγο αργότερα και από την πλευρά της Ελληνικής Λύσης: «Είναι απίστευτα εξευτελιστική η τροπολογία αφού στην ουσία επιδιώκει μία νομότυπη εξαγορά ψήφων – πρόκειται για μια καθαρή εξαγορά ψήφων». Αμφότερα τα κόμματα αυτά, παρά τις ενστάσεις τους, ψήφισαν «ναι».

Εκ μέρους του ΚΚΕ, που επανακατέθεσε χθες τροπολογίες για «κατάργηση ΦΠΑ στα τρόφιμα, είδη λαϊκής κατανάλωσης, καύσιμα, ενέργεια και επαναφορά και καταβολή του 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης», ο κ. Ν. Καραθανασόπουλος εξέφρασε διαφωνία με τα μέτρα επιδοματικής λογικής, υποστηρίζοντας ότι συνιστούν «σταγόνα στον ωκεανό» με προεκλογικό χαρακτήρα, ωστόσο ψήφισε «παρών».

Τέλος, ακούστηκαν εκ νέου από τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ προσκλήσεις για συγκυβέρνηση προοδευτικών και αριστερών δυνάμεων. Ο κ. Π. Σκουρλέτης έκανε λόγο για διάλογο με το ΚΙΝΑΛ, το ΜέΡΑ25 και το ΚΚΕ στην κατεύθυνση της αναζήτησης προϋποθέσεων συγκρότησης μετά «τις επόμενες εκλογές μιας νέας προοδευτικής κυβέρνησης», με τους αποδέκτες της πρόσκλησης να προβαίνουν σε σχόλια περί ομοιοτήτων των πολιτικών που ακολουθούν οι κυβερνήσεις Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή