Στο προσκήνιο οι παρακολουθήσεις στον Περισσό

Στο προσκήνιο οι παρακολουθήσεις στον Περισσό

Με ακόμη μία πτυχή της υπόθεσης των υποκλοπών, που στο σύνολό της έχει εγκλωβίσει εδώ και μήνες το πολιτικό σύστημα στη δίνη σφοδρών συγκρούσεων, θα ασχοληθεί στην πρώτη για το νέο έτος και μία από τις τελευταίες έως τις προσεχείς εκλογές συνεδρίασή της η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ακόμη μία πτυχή της υπόθεσης των υποκλοπών, που στο σύνολό της έχει εγκλωβίσει εδώ και μήνες το πολιτικό σύστημα στη δίνη σφοδρών συγκρούσεων, θα ασχοληθεί στην πρώτη για το νέο έτος και μία από τις τελευταίες έως τις προσεχείς εκλογές συνεδρίασή της η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Η συνεδρίαση, η οποία προγραμματίστηκε για την προσεχή Πέμπτη, προκαλείται με πρωτοβουλία του ΚΚΕ, την οποία υποστήριξαν τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, και έχει ως αντικείμενο ειδικά το ζήτημα των συνακροάσεων – παρακολουθήσεων στο τηλεφωνικό κέντρο των κεντρικών γραφείων στον Περισσό. Αυτό το ζήτημα, όπως έχει καταγγείλει το Κομμουνιστικό Κόμμα, αφορά τη χρονική περίοδο από το 2016, δηλαδή επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, έως τον περασμένο Απρίλιο, όταν σημειώνεται πως «καταγράφηκε το τελευταίο κρούσμα» συνακρόασης. Στα σχέδια υπάρχει ασφαλώς και μια νέα συνεδρίαση, με πρωτοβουλία αυτή τη φορά του ΣΥΡΙΖΑ που έχει διατυπώσει το αίτημα για κλήση προς ακρόαση του νυν προέδρου της ΑΔΑΕ, Χρ. Ράμμου. Για να πραγματοποιηθεί μια τέτοια συνεδρίαση –που βάσει του Κανονισμού της Βουλής δεν μπορεί να γίνει εντός του Ιανουαρίου– χρειάζεται η συμφωνία και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, κάτι το οποίο αναμένεται πως θα συμβεί το προσεχές διάστημα.

Την προσεχή Πέμπτη θα συνεδριάσει η Επιτροπή Θεσμών έπειτα από αίτημα του ΚΚΕ για την υπόθεση του 2016 – Εχει κληθεί ο πρώην πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρ. Ζαμπίρας.

Βάσει του αιτήματος του ΚΚΕ, στη συνεδρίαση της Πέμπτης προσκλήσεις για ακρόαση στάλθηκαν: 1) Στον πρώην πρόεδρο της ΑΔΑΕ Χρ. Ζαμπίρα και σε εννέα μέλη των Ομάδων Ελέγχου της Αρχής για τις συνακροάσεις – υποκλοπές εις βάρος του ΚΚΕ. Πρόκειται για τα νυν και τα τέως μέλη της Ολομέλειας Γ. Μπακάλη, Παν. Ριζομυλιώτη, Σπ. Σκουλαρίκη, Ν. Παπαδάκη, Δημ. Βέργαδο, για στελέχη του ειδικού επιστημονικού προσωπικού Παν. Τρακάδα, Παν. Μπάμπαλη, Βασ. Σταθόπουλο και για τη δικηγόρο Αργυρώ Αμίδη. 2) Στους εισαγγελείς που χειρίστηκαν την υπόθεση των συνακροάσεων – υποκλοπών εις βάρος του ΚΚΕ (Γ. Νούλη, Β. Ακρίβου, Χ. Μαστοραντωνάκη). 3) Στον υποστράτηγο εν αποστρατεία, πρώην γενικό γραμματέα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, Κων. Τσουβάλα. 4) Σε τρία πρόσωπα από την Κρατική Ασφάλεια, που ενήργησε στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας για την υπόθεση του ΚΚΕ (Ι. Στούκα, Β. Μπερτάνο, Αθ. Πράπα). Στο αίτημά του ο Περισσός αναφέρει πως επιφυλάσσεται να ζητήσει και την κλήση και οποιουδήποτε άλλου προσώπου, αν από τη διαδικασία «προκύψει ως αναγκαίο να κληθεί σε ακρόαση ενώπιον της Επιτροπής».

Ως προς αυτό το τελευταίο, εκτιμάται ότι αν συμβεί μπορεί να αποτελέσει και τη βάση για την πραγματοποίηση μιας συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας με τον κ. Ράμμο νωρίτερα από τον Φεβρουάριο. Η εκτίμηση στηρίζεται στο «παραθυράκι» που υπάρχει στον Κανονισμό της Βουλής: ειδικότερα στο άρθρο 41Α, που προβλέπει το δικαίωμα της αντιπολίτευσης να καλεί σε ακρόαση πρόσωπα στις συνεδριάσεις επιτροπών, υπάρχει η φράση πως αυτό το δικαίωμα «δύναται να ασκείται μία φορά τον μήνα το πολύ σε δύο συνεχόμενες συνεδριάσεις».

Σημειώνεται, τέλος, ότι αναβλήθηκε για τη Δευτέρα η συνεδρίαση της ολομέλειας της ΑΔΑΕ που ήταν προγραμματισμένη για την Παρασκευή, με ατζέντα τα καυτά θέματα της επικαιρότητας που την αφορούν, όπως η γνωμοδότηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρου Ντογιάκου.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή