Πρόωρες εκλογές στην Τουρκία στις 14 Μαΐου «έδειξε» ο Ερντογάν

Πρόωρες εκλογές στην Τουρκία στις 14 Μαΐου «έδειξε» ο Ερντογάν

Την ημερομηνία των πρόωρων εκλογών στην Τουρκία «έδειξε» Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος επιτέθηκε στην αντιπολίτευση της χώρας του μέσω αναφορών στην Ελλάδα

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ -ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Την ημερομηνία των πρόωρων εκλογών στην Τουρκία «έδειξε» ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σε ομιλία του σε συνεδρίαση του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε τη 14η Μαΐου ως την ημερομηνία των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών, με αποτέλεσμα να επικρατεί προεκλογική εγρήγορση στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

«Ο αείμνηστος Μεντερές μπήκε στις καρδιές του έθνους στις 14 Μαΐου 1950, λέγοντας ότι αρκεί ο λόγος του έθνους και βγήκε από την κάλπη με μια συντριπτική νίκη. Θα ξεκινήσουμε τον αιώνα της Τουρκίας, του έθνους μας, 73 χρόνια μετά, για άλλη μια φορά την ίδια ημέρα. Θα έλεγα φτάνει πια σε αυτούς τους πραξικοπηματίες γελωτοποιούς, αυτούς τους ανίκανους συνομιλητές που βρέθηκαν μπροστά μας», δήλωσε ο Ερντογάν. Ο πρόεδρος της Τουρκίας υποστήριξε πως ο τουρκικός λαός την ίδια μέρα, όπως και το 1950, θα δώσει απάντηση στα έξι κόμματα της αντιπολίτευσης.

Μέχρι και σήμερα τα έξι κόμματα της αντιπολίτευσης δεν έχουν καταλήξει και δεν έχουν ανακοινώσει το όνομα του υποψηφίου, ο οποίος θα είναι ο αντίπαλος του Ερντογάν. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως εκτός απροόπτου το όνομα αυτό θα ανακοινωθεί τις πρώτες ημέρες του Φεβρουαρίου.

Σε περίπτωση που κανένας υποψήφιος δεν συγκεντρώσει το 50%+1 των ψήφων, τότε θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος εκλογών, μία εβδομάδα μετά τη 14η Μαΐου, με τη συμμετοχή των δύο πρώτων υποψηφίων του πρώτου γύρου.

Ο Τούρκος πρόεδρος επιτέθηκε στην αντιπολίτευση της χώρας του μέσω αναφορών στην Ελλάδα.

Ο Ερντογάν, πάντως, με αναφορές στην Ελλάδα επιτέθηκε και στην αντιπολίτευση της Τουρκίας, ενώ έβαλε στο ίδιο κάδρο την Αθήνα με το PKK. «Εμείς ξέρουμε ότι όσοι επιτίθενται στον στρατό και την αμυντική βιομηχανία μιας χώρας είναι αυτοί που μας βλέπουν ως απειλή. Για παράδειγμα, παρόλο που βρίσκουμε αδικαιολόγητα τα ξεσπάσματα της Ελλάδας σε αυτό το θέμα, το καταλαβαίνουμε.

Κατά τον ίδιο τρόπο είναι εύλογες οι κραυγές του ΡΚΚ και αυτό το καταλαβαίνουμε. Ομως, αυτό που δυσκολευόμαστε να καταλάβουμε και μας στενοχωρεί είναι ότι ένα κόμμα αυτής της χώρας, ο πρόεδρος ενός κόμματος και τα μέλη του εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για τον στρατό και την αμυντική μας βιομηχανία», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Tις προηγούμενες ημέρες ο πρόεδρος του κόμματος DEVA, Aλί Μπαμπατζάν, είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση πως με κρατικές επιχορηγήσεις υποστηρίζει μόνο την εταιρεία Baykar που ανήκει στον γαμπρό του Ερντογάν και παράγει τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Οπως υποστήριξε ο κ. Μπαμπατζάν, θα μπορούσαν κι άλλες εταιρείες να επωφεληθούν από τις κρατικές ενισχύσεις.

Επιστολή στον ΟΗΕ

Εν τω μεταξύ, το τουρκικό κρατικό πρακτορείο «Ανατολή» αποκάλυψε πως το κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας (DEP) των μουσουλμάνων της Θράκης, απέστειλε ενημερωτική επιστολή στον ειδικό εισηγητή του ΟΗΕ για μειονοτικά ζητήματα, αναφερόμενο στα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εθνικές, όπως τις αναφέρει, μειονότητες στην Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή