Σακελλαροπούλου: Το κοινό όραμα Ελλάδας – Γερμανίας

Σακελλαροπούλου: Το κοινό όραμα Ελλάδας – Γερμανίας

Στο επίκεντρο της συνάντησης Σακελλαροπούλου – Σταϊνμάγερ οι ελληνογερμανικές σχέσεις και η Τουρκία – Παραλλήλισε Πούτιν και Ερντογάν ο Γερμανός πρόεδρος

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ – ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Λίγες ώρες μετά την κρίσιμη ορκωμοσία του νέου υπουργού Αμυνας της Γερμανίας Μπόρις Πιστόριους στο Προεδρικό Μέγαρο της Γερμανίας, στο παλάτι Μπελβιού στο Βερολίνο, ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ υποδέχθηκε εκεί την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. «Αγαπητή Κατερίνα», την προσφώνησε στον αρχικό χαιρετισμό του μπροστά στις κάμερες ο Γερμανός ομόλογός της, ο οποίος είπε ότι η πανδημία εμπόδισε τους δύο πολιτικούς να έχουν κατ’ ιδίαν συνάντηση στη γερμανική πρωτεύουσα νωρίτερα. Από την πλευρά της η Ελληνίδα Πρόεδρος έκανε λόγο για «συναντίληψη σε θέματα που αφορούν στις μεγάλες προκλήσεις του καιρού μας». «Οι δύο χώρες μοιράζονται ένα κοινό όραμα για το μέλλον που βασίζεται στις κοινές αξίες, τις ευρωπαϊκές, το κράτος δικαίου και την απόκρουση κάθε αναθεωρητισμού από όπου κι αν προέρχεται».

Η κ. Σακελλαροπούλου δήλωσε ότι η Ελλάδα εκτιμά ιδιαιτέρως τη στάση της Γερμανίας απέναντι στις τουρκικές απειλές και υπενθύμισε ότι η χώρα μας παγίως τάσσεται υπέρ του διαλόγου, ο οποίος, ωστόσο, δεν μπορεί να διεξαχθεί σε συνθήκες έντασης, αναθεωρητικής και εμπρηστικής ρητορικής. Με τη σειρά του ο κ. Σταϊνμάγερ διατύπωσε τον προβληματισμό του για τις πληροφορίες τουρκικών ΜΜΕ που φέρουν τον Τούρκο πρόεδρο έτοιμο να επισκεφθεί τη Γερμανία ενόψει των επικείμενων εκλογών στην Τουρκία με κίνδυνο να διχάσει την τουρκική μειονότητα στη χώρα. Εσπευσε ωστόσο να διευκρινίσει ότι δεν έχει επίσημη ενημέρωση για επικείμενο ταξίδι του Ερντογάν στη Γερμανία, καθώς τα ίδια δημοσιεύματα αναφέρονταν σε συναντήσεις του Τούρκου προέδρου με τον Γερμανό ομόλογό του και τον καγκελάριο Ολαφ Σολτς στα τέλη Ιανουαρίου.

Παραλληλίζοντας, εξάλλου, τον Ερντογάν με τον Ρώσο πρόεδρο, ο κ. Σταϊνμάγερ περιέγραψε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη μεταστροφή του Βλαντιμίρ Πούτιν –όπως την έζησε ο ίδιος ως ΥΠΕΞ της χώρας– από φιλοευρωπαίο ηγέτη σε υπονομευτή της διεθνούς τάξης πραγμάτων μετά το 2007 και την απειλητική ομιλία του στη Σύνοδο Ασφαλείας του Μονάχου, μια μεταμόρφωση που κορυφώθηκε το 2014 με την προσάρτηση της Κριμαίας. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Σταϊνμάγερ έχει κατηγορηθεί για τη φιλορωσική πολιτική του Βερολίνου και τον κατευνασμό του Πούτιν επί καγκελαρίας Αγκελα Μέρκελ, οπότε ήταν επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας. Δεν ήταν τυχαία η ακύρωση του ταξιδιού του στο Κίεβο τον περασμένο Απρίλιο έπειτα από παρέμβαση του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος είχε προηγουμένως κηρύξει τον Γερμανό πρόεδρο «ανεπιθύμητο».

Εξηγώντας στην Ελληνίδα Πρόεδρο τη στάση του Βερολίνου στο θέμα των βαρέων όπλων προς την Ουκρανία, ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός τόνισε ότι δεν πρόκειται για απροθυμία του καγκελαρίου, αλλά για συντονισμό με την Ουάσιγκτον. Οι ΗΠΑ όμως εμφανίζουν αρρυθμίες στην πολιτική τους λόγω των αποκλίσεων μεταξύ του Λευκού Οίκου και των γερακιών του Πενταγώνου ως προς την εμβέλεια των οπλικών συστημάτων που θα διατεθούν στο Κίεβο και τη δυνατότητά τους να πλήξουν στόχους στην Κριμαία.

Θερμός φιλέλληνας ο ίδιος αλλά και η σύζυγός του Ελκε Μπιντεμπέντερ, ο Γερμανός πρόεδρος εμφανίστηκε στη διάρκεια του γεύματος εργασίας που ακολούθησε τη συνάντηση ενήμερος για πολλές πτυχές των ελληνογερμανικών σχέσεων, από το ζήτημα των επανορθώσεων μέχρι την πράσινη επένδυση της VW στην Αστυπάλαια. Μνημόνευσε στην κ. Σακελλαροπούλου το γεγονός ότι η Ελευσίνα είναι Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης δικαιώνοντας τον τίτλο του πολιτικού-διανοουμένου και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ξαναεπισκεφθεί σύντομα τη χώρα μας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή