Πώς κάνει καμπάνια από το κελί

Πώς κάνει καμπάνια από το κελί

Τα τηλεφωνήματα με τους συνηγόρους αναρτώνται ως διαγγέλματα

5' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το γραπτό μήνυμα εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε βίντεο που αναρτήθηκε στις 9 Νοεμβρίου 2021 στο YouTube. Ενημέρωνε ότι τα ηχητικά αποσπάσματα που θα ακολουθούσαν προέρχονταν από ηχογραφήσεις τηλεφωνικών κλήσεων του Ηλία Κασιδιάρη με δικηγόρο του. Το συγκεκριμένο βίντεο, με τίτλο «lockdown ανεμβολίαστων, κύμα ακρίβειας, εθνικές ήττες», έφτασε τις 128.000 προβολές. Ηταν ένα από τα πολλά που θα ακολουθούσαν, μέχρι και σήμερα, στο ίδιο κι απαράλλαχτο μοτίβο. Μέσα από τις φυλακές Δομοκού, όπου εκτίει την πρωτόδικη ποινή του για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, το πρώην ηγετικό στέλεχος της Χρυσής Αυγής πραγματοποιεί απρόσκοπτα την προεκλογική του εκστρατεία.

Το ζήτημα είχε απασχολήσει τη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής ήδη από τον Μάιο του 2021. Στα τέλη Οκτωβρίου του 2020, λίγες ημέρες μετά την πρωτόδικη καταδίκη του Ηλία Κασιδιάρη σε κάθειρξη 13 ετών και 6 μηνών, αναρτάται στο κανάλι του στο YouTube το πρώτο βίντεο με μήνυμά του από τις φυλακές Δομοκού. Ακολουθεί, τέσσερις ημέρες αργότερα, η πρώτη τηλεφωνική συνέντευξή του με ραδιοφωνικό σταθμό. Τον Μάιο του 2021 ακούγεται πάλι μέσω τηλεφωνικής σύνδεσης ομιλία του σε συγκέντρωση του νεοσύστατου κόμματός του Ελληνες για την Πατρίδα. Ο κρατούμενος κάνει λόγο για «Βουλή των απατεώνων» και εμφανίζεται ως διωκόμενος και στόχος του «συστήματος». Παρόμοιες θέσεις επαναλαμβάνει και σε άλλες αντίστοιχες ομιλίες του. Σε κάποια από τα βίντεο που αναρτώνται στο YouTube προτρέπει τους θεατές να αγοράσουν βιβλία του για να στηριχθεί οικονομικά ο εκλογικός του αγώνας.

Το κανάλι του στο YouTube έχει 122.000 ακολούθους και ο λογαριασμός του στο Twitter 35.000. Διατηρεί ακόμη κανάλι στην εφαρμογή Viber, αλλά και στο Telegram. Οι αναρτήσεις γίνονται από συνεργάτες του εκτός φυλακής. Το Facebook είχε αποκλείσει την επίσημη σελίδα του το 2013 για ακατάλληλο περιεχόμενο, ρητορική και σύμβολα μίσους. Τι προβλέπουν οι σχετικές διατάξεις για την επικοινωνία των κρατουμένων και τι συμβαίνει με την περίπτωση Κασιδιάρη;

Αρχικά υπήρχε η υποψία ότι οι επικοινωνίες του γίνονταν με κινητό τηλέφωνο, κάτι που απαγορεύεται, ωστόσο αυτό δεν επιβεβαιώθηκε. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», σε τακτικούς ελέγχους που έχουν γίνει στην πτέρυγα όπου κρατείται ο Κασιδιάρης, δεν έχει εντοπιστεί στο κελί του συσκευή. Ενας από τους πιο πρόσφατους ελέγχους φέρεται να πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες.

Στις 26 Μαΐου 2021 η τότε γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου, με έγγραφό της προς τις εισαγγελικές αρχές, ζήτησε να διερευνηθεί και να αξιολογηθεί ποινικά η δραστηριότητα του Ηλία Κασιδιάρη, καθώς «φέρεται ως κεντρικός εξ αποστάσεως ομιλητής να συμμετέχει και να διευθύνει συγκέντρωση ομάδας». Ακολούθησε στις 7 Οκτωβρίου 2021 εισήγησή της προς το συμβούλιο των φυλακών Δομοκού για σχετικό πειθαρχικό έλεγχο.

Σε κάθε ανάρτηση ή συνέντευξή του μέχρι και σήμερα διευκρινίζεται, είτε γραπτώς είτε προφορικώς, ότι όσα ακούγονται είναι μέσω επικοινωνίας με συνηγόρους του.

Το συμβούλιο

Την ίδια ημέρα συνεδρίασε το συμβούλιο της φυλακής. Τα τρία μέλη του έλαβαν υπόψη, μεταξύ άλλων, το άρθρο 53 του σωφρονιστικού κώδικα, το άρθρο 22 του εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας καταστημάτων κράτησης, καθώς και τους τηλεφωνικούς αριθμούς επικοινωνίας που είχε δηλώσει ο Κασιδιάρης. Στην απόφασή τους ανέφεραν ότι έχει δυνατότητα επικοινωνίας με δικηγόρους και συγγενείς έως τετάρτου βαθμού με σκοπό «την ομαλή διαβίωσή του στο κατάστημα και την ταχύτερη προσαρμογή του στην κοινωνική ζωή». Σημείωναν, ωστόσο, ότι εάν παρατηρηθεί οποιαδήποτε παρατυπία (συνομιλίες εκτός προσωπικών και οικογενειακών θεμάτων) ή εφόσον πέσει στην αντίληψη της υπηρεσίας ή αποκαλυφθεί ότι επικοινωνεί με άλλα πρόσωπα, «θα διακόπτεται άμεσα η επικοινωνία, θα ενημερώνεται ο διευθυντής της φυλακής και θα ακολουθεί πειθαρχικός έλεγχος». Ακολούθησε σιγή λίγων ημερών, ώσπου στις 24/10/2021 ανεβαίνει στο κανάλι του βίντεο διάρκειας 17 λεπτών. Ακούγεται πρώτα η φωνή μιας δικηγόρου του, η οποία του ζητάει την άδεια να ηχογραφήσει τη συνομιλία τους. «Εννοείται πως έχετε την άδειά μου και μάλιστα είναι επιθυμία μου να γίνει κάθε νόμιμη χρήση αυτού του υλικού», λέει ο ίδιος. Εκτοτε σε κάθε ανάρτηση ή συνέντευξή του μέχρι και σήμερα διευκρινίζεται, είτε γραπτώς είτε προφορικώς, ότι όσα ακούγονται είναι μέσω επικοινωνίας με συνηγόρους του.

Σύμφωνα με περιγραφές που έγιναν στην «Κ», στις φυλακές Δομοκού, στην πτέρυγα όπου κρατείται ο Κασιδιάρης, υπάρχει ένας κοινόχρηστος χώρος με δύο λειτουργικά καρτοτηλέφωνα στο ισόγειο και άλλος ένας με ισάριθμες συσκευές στον πρώτο όροφο. Οι συνολικά τέσσερις συσκευές αντιστοιχούν σε περίπου 40 κρατουμένους. Δεν προβλέπεται από τον σχετικό κανονισμό πόσες κλήσεις θα κάνουν, ούτε πόσο χρόνο θα μιλήσουν. Σωφρονιστικοί που μίλησαν στην «Κ» εξηγούν ότι δεν είναι εφικτό στην πράξη να βρίσκεται στον χώρο κλήσης κάποιος ώστε να επιτηρεί τους αριθμούς που καλεί ο κρατούμενος ή ακόμη και το περιεχόμενο των συζητήσεων.

Ο κανονισμός

Ο εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας καταστημάτων κράτησης, τον οποίο είχε επικαλεστεί και το συμβούλιο της φυλακής, αναφέρει ότι στα απαγορευμένα είδη εντός των κελιών συγκαταλέγονται τα κινητά τηλέφωνα, οι μικροϋπολογιστές και οι ηλεκτρονικές ατζέντες. Επίσης ο κρατούμενος απαγορεύεται να έχει στο κελί του τηλεκάρτες συνολικής αξίας άνω των 25 ευρώ, αλλιώς αυτές δεσμεύονται και ασκείται πειθαρχικός έλεγχος. Βάσει του ίδιου κανονισμού, οι κρατούμενοι μπορούν να έχουν τηλεφωνική επικοινωνία μόνο με άτομα που έχουν άδεια επίσκεψης. Σε αυτά τα άτομα περιλαμβάνονται οι δικηγόροι τους, καθώς και συγγενείς μέχρι τετάρτου βαθμού. Η επικοινωνία γίνεται από καρτοτηλέφωνα τα οποία είναι τοποθετημένα στις πτέρυγες και όταν οι θάλαμοι είναι ανοικτοί.

Τον Οκτώβριο του 2022 ψηφίστηκε ο νόμος 4985 για την αναμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό του σωφρονιστικού κώδικα. Μεταξύ άλλων, προβλέπει ότι η τηλεφωνική επικοινωνία των κρατουμένων γίνεται με συσκευή που βρίσκεται σε κοινόχρηστο, οπτικά ελεγχόμενο χώρο του καταστήματος. Ακόμη προβλέπεται ότι με απόφαση του συμβουλίου φυλακής καθορίζονται οι ειδικότεροι όροι επικοινωνίας με τα κοινόχρηστα τηλέφωνα, καθώς και οι περιπτώσεις επικοινωνίας με άτομα τα οποία δεν έχουν δικαίωμα επίσκεψης. Σύμφωνα με τον σχετικό νόμο, το συμβούλιο της φυλακής μπορεί να περιορίσει την επικοινωνία του κρατουμένου «όταν προκύπτει σοβαρός κίνδυνος διατάραξης της εύρυθμης και ασφαλούς λειτουργίας του σωφρονιστικού καταστήματος, τηρουμένης πάντως της αρχής της αναλογικότητας».

Ο λογαριασμός στο YouTube

Το 2013 είχε γίνει μια απόπειρα διαδικτυακής συλλογής υπογραφών με αίτημα να μπλοκαριστούν τα προφίλ χρυσαυγιτών βουλευτών και από το YouTube μετά τις συλλήψεις τους. 

Στη σχετική ανακοίνωση που είχε αναρτηθεί από αυτή την πρωτοβουλία επεσήμαναν ότι το Facebook είχε ήδη προβεί σε αντίστοιχες ενέργειες. 
«Είμαστε βαθιά ανήσυχοι για το ότι η YouTube δεν δείχνει σημάδια αντίστοιχης ευαισθησίας, παρά το γεγονός ότι έχει κατακλυσθεί από φιλοναζιστικές, ρατσιστικές και υπερ-εθνικιστικές αναρτήσεις: είναι αδιανόητο αυτές να μην έχουν περιέλθει στην προσοχή των υπευθύνων της ιστοσελίδας», έγραφαν τότε σε εκείνο το κείμενο διαμαρτυρίας. 

Σε βίντεό του τον Ιούνιο του 2022 ο Ηλίας Κασιδιάρης ανέφερε ότι το Facebook και το Instagram τον έχουν αποκλείσει οριστικά και υποστήριξε ότι το YouTube έχει επιβάλει «σκιώδη αποκλεισμό» στο κανάλι του «για να μην ενημερώνονται νέα μέλη» με ειδοποιήσεις μόλις γίνεται κάποια νέα ανάρτηση. Κάθε τόσο ο ίδιος στα βίντεο με τις ηχογραφημένες δηλώσεις του προτρέπει τους θεατές να διαδώσουν τις αναρτήσεις και να εγγραφούν ως νέα μέλη. 
Η «Κ» έστειλε ερωτήματα στο YouTube σχετικά με το σημερινό καθεστώς του καναλιού του Ηλία Κασιδιάρη, για να διευκρινιστεί ο τρόπος με τον οποίο διαχέονται οι αναρτήσεις του, αλλά και γιατί το κανάλι του παραμένει ενεργό σε αντίθεση με τις αποφάσεις αποκλεισμού που είχαν ληφθεί σε άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Εκπρόσωπος της πλατφόρμας ενημέρωσε ότι ερευνούν το ζήτημα και εκκρεμεί η απάντησή τους σε αυτά τα ερωτήματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή