Ελληνοτουρκικά: «Παράθυρο» για ήρεμα νερά μετά τα Ρίχτερ

Ελληνοτουρκικά: «Παράθυρο» για ήρεμα νερά μετά τα Ρίχτερ

Η στροφή Ερντογάν στο εσωτερικό, η επίσκεψη Δένδια και η συνάντηση Παναγιωτόπουλου - Ακάρ

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μοναδική επιλογή μετατρέπεται η ανάγκη για «ήρεμα νερά» στο Αιγαίο από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς η κατάσταση στο εσωτερικό της Τουρκίας μετά τους σεισμούς στα νότια της χώρας μετατρέπει την πολιτική επιβίωσή του σε πολύ δύσκολο στοίχημα.

Πέρα από τις άμεσες καταστροφικές επιπτώσεις όσον αφορά τον αριθμό των νεκρών και την κατακόρυφη πτώση του ΑΕΠ, ένα κύμα δυσαρέσκειας κατά της κυβέρνησης φαίνεται ότι σαρώνει την Τουρκία, το οποίο μάλιστα το κυβερνών κόμμα αδυνατεί να ελέγξει. Αυτή η ανάγκη για προσήλωση στο εσωτερικό εκ των πραγμάτων υποχρεώνει τον κ. Ερντογάν να ρίξει τους τόνους σε όλα τα μέτωπα προς το εξωτερικό.

Η στάση αυτή φάνηκε ανάγλυφα κατά τη συνάντηση που είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας Νίκος Δένδιας και Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου στα ερείπια της κατεστραμμένης Αντιόχειας.

Η άρδην αλλαγή ύφους και περιεχομένου από τον κ. Τσαβούσογλου ήταν μεν αιτιολογημένη από την περίσταση, ωστόσο κάθε έμπειρος παρατηρητής αντιλαμβανόταν ότι για την Αγκυρα αυτή τη στιγμή το σύνολο των προτεραιοτήτων είναι στενά οριοθετημένο στα σύνορα της Τουρκίας. Ως προς τις εκλογές στην Τουρκία «κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τίποτα αυτή τη στιγμή», ανέφερε πηγή που παρακολουθεί στενά τα τεκταινόμενα στη χώρα.

Μετά την επίσκεψη Δένδια στην Τουρκία, σήμερα ή αύριο θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες οι κ. Παναγιωτό-πουλος και Ακάρ.

Ο σεισμός, πέρα από την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας, ενεργοποίησε μια σειρά από διαύλους, ενώ πριν από τις 6 Φεβρουαρίου οι ελληνοτουρκικές συναντήσεις ήταν ένα σπάνιο φαινόμενο, περιορισμένο στα πολύ βασικά. Μετά τον σεισμό άνοιξαν δίαυλοι σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα (προεδρικό, πρωθυπουργικό, διπλωματικό, πολιτικής προστασίας) και, όπως φαίνεται, θα παραμείνουν έτσι για το προσεχές διάστημα.

Στην Αθήνα, πάντως, υπάρχει μια διπλωματική αυτοσυγκράτηση, καθώς αυτή τη στιγμή η Τουρκία είναι μια βαθιά πληγωμένη χώρα, που μπορεί τους προσεχείς μήνες να βρεθεί σε κατάσταση μετάβασης προς μια εντελώς διαφορετική εποχή.

Εν τω μεταξύ, με ένα τετ α τετ ανάμεσα στους υπουργούς Εθνικής Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και Χουλουσί Ακάρ, προγραμματισμένο από καιρό όπως η «Κ» είχε προαναγγείλει από τις 5 Φεβρουαρίου, θα συνεχιστούν οι ελληνοτουρκικές επαφές.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες σήμερα για την έκτακτη συνεδρίαση της Ομάδας Επαφής για την Ουκρανία και αύριο για τη σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ. Στο περιθώριο μιας από τις δύο αυτές συναντήσεις, είτε αργά σήμερα το βράδυ είτε αύριο το πρωί, οι δύο υπουργοί αναμένεται να έχουν σύντομη συνάντηση.

Αν και το τετ α τετ είχε αρχικά προγραμματιστεί με στόχο να παραμένουν ανοιχτοί κάποιοι δίαυλοι σε περίοδο έντασης, ο σεισμός προφανώς αλλάζει το περιεχόμενο και τις προσδοκίες από μια τέτοια συνάντηση, τη στιγμή μάλιστα που έχουν προηγηθεί απευθείας επαφές ανάμεσα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και στον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η σύνθεση της τουρκικής αποστολής που θα συνοδεύει τον κ. Ακάρ στις Βρυξέλλες θα είναι αριθμητικά περιορισμένη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή